Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Δημοσθένης Κουταλιάρης: Ένα παιδί με ευαισθησία, έμπνευση και έμφυτο ταλέντο στη ζωγραφική και στη κατασκευή φιγούρων Καραγκιόζη

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Η ζωγραφική υπήρξε ένας από τους πρώτους τρόπους έκφρασης του ανθρώπου, όπου μέσα στους αιώνες εξελίχθηκε σε μία μορφή τέχνης, εκφράζοντας όχι μόνο την απτή πραγματικότητα, αλλά και την εσωτερική κατάσταση του εκάστοτε καλλιτέχνη που προσπαθούσε μέσω του σχεδίου να εξωτερικεύσει τη δική του αντίληψη, το δικό του συναίσθημα. 

Στην ηλικία των πέντε ετών, μπορεί κανείς να διακρίνει την έμφυτη τάση ορισμένων παιδιών στη ζωγραφική από την ικανότητά τους. Έτσι, λοιπόν, έγινε και με τον  14χρονο Δημοσθένη Κουταλιάρη, μαθητή της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Χίου, ο οποίος ασχολείται από πολύ μικρός με την τέχνη της ζωγραφικής.

Τόσο μέσα από τις δημιουργίες του στα μπλοκ ζωγραφικής, όσο και μέσα από την κατασκευή φιγούρων με τους ήρωες του Καραγκιόζη, μπορεί να διακρίνει κανείς το έμφυτο ταλέντο του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Ο Δημοσθένης, μιλώντας στο xiakoslaos.gr, εξιστόρησε το πώς ξεκίνησε η αγάπη του για τη ζωγραφική. Όπως ανέφερε, στην ηλικία των 5 χρονών ο πατέρας του είχε αγοράσει στη μεγαλύτερή του αδελφή ένα βιβλίο με τους ήρωες του Καραγκιόζη. Αμέσως, μαγεύτηκε από τις εικόνες και ξεκίνησε να τις παρατηρεί προσεκτικά. Τα χρώματα, τα σχέδια και ο τρόπος που αποτυπωνόταν το καθετί ήταν αρκετό ώστε να του δώσουν ώθηση και έμπνευση να αρχίσει να ζωγραφίζει ολομόναχος τις δικές του δημιουργίες. 

«Μόλις ξεκίνησα να ζωγραφίζω διαπίστωσα πως είχα ταλέντο στη ζωγραφική. Έτσι, ξεκίνησα να ζωγραφίζω ολοένα και περισσότερο, κυρίως ήρωες του Καραγκιόζη. Ό,τι βλέπω και μου αρέσει, αυτό θα κάνω», σημειώνοντας ότι η κάθε ζωγραφιά θέλει τον δικό της χρόνο. 

Πληθώρα είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον Δημοσθένη με το που πιάσει το χαρτί και τις μπογιές. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που λένε ότι η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων: «Μου δημιουργείται μία περιέργεια για το τι θα κάνω, πώς θα βγει. Σίγουρα αισθάνομαι αγάπη γι’ αυτό που κάνω», συμπληρώνοντας ότι τις περισσότερες φορές παίρνει έμπνευση από κάτι που θα δει κι έπειτα με όπλο το πινέλο και τον καμβά το ζωγραφίζει.

Δε χρειάστηκε παρά να δω μονάχα μία ζωγραφιά του. Τα διάφορα χρώματα που επιλέγει και ο συνδυασμός τους σε ξεχωριστές τεχνοτροπίες, οι αληθοφανείς προσωπογραφίες, σού προκαλούν αμέσως ενδιαφέρον και θαυμασμό. Είναι αδύνατο να μη διακρίνεις το ταλέντο του. Πέρα όμως από το ταλέντο του στη ζωγραφική, εντυπωσιακές είναι και οι φιγούρες Καραγκιόζη που κατασκευάζει, μία διαδικασία που όπως δήλωσε δεν τον δυσκολεύει ιδιαίτερα. 

«Η κατασκευή μίας φιγούρας δεν είναι τόσου δύσκολο για εμένα, ενώ στη ζωγραφική παίζουν μεγάλο ρόλο οι λεπτομέρειες. Εάν για παράδειγμα είναι ρεαλιστικό το σκίτσο είναι δύσκολο», υπογραμμίζοντας πως μέσα από τις δημιουργίες του θέλει σίγουρα να κινήσει το ενδιαφέρον, την περιέργεια εκείνου που θα το δει, καθώς επίσης να τον βάλει σε σκέψεις για το πώς το έφτιαξε. 

Παρά τις σχολικές του υποχρεώσεις, πάντα προσπαθεί να βρίσκει ελεύθερο χρόνο τόσο για να ζωγραφίζει, όσο και για να διαβάζει: «Δεν προλαβαίνω πάντα, προσπαθώ όμως να ξεκλέβω μία μέρα που οι σχολικές μου υποχρεώσεις δεν θα είναι τόσες πολλές. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει και όρεξη. Τα καλοκαίρια που έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι περισσότερο», επισημαίνοντας πως οι καθηγητές στο σχολείο τον παρακινούν και παράλληλα τον συμβουλεύουν να βρει έναν τρόπο που θα αναδείξει το ταλέντο του. 

Ο Δημοσθένης όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία σκεφτόταν να ακολουθήσει επαγγελματικά την αγαπημένη του τέχνη. Όμως, μεγαλώνοντας αποφάσισε πως θα ήθελε να γίνει ναυτικός, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει το πάθος του και την αγάπη για τη ζωγραφική: «Μικρότερος ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Πλέον, θέλω να γίνω μηχανικός στα καράβια και το χόμπι να είναι η ζωγραφική», πρόσθεσε. 

Το 2022 στήνει το δικό κανάλι στο YouTube με όνομα «Dinos_Kout», με τις δικές του ζωγραφιές, προσωπογραφίες, αλλά και κατασκευές φιγούρων να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας πολλές προβολές. Η αγάπη του για τις φιγούρες και για τη ζωγραφική μπορεί να γίνει αντιληπτή στον τρόπο που παρουσιάζονται στα βίντεο, αλλά και στο πρόσωπό του που κατακλύζεται από συναισθήματα χαράς και αφοσίωσης. Πέρα από το κανάλι του στο YouTube, διαθέτει τον δικό του προσωπικό λογαριασμό σε Instagram (dimoskout_dk), Facebook (Δημοσθένης Κουταλιάρης) και TikTok (dimos_kout), όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς όλες του τις δημιουργίες.

Ο Δημοσθένης Κουταλιάρης είναι ένα παιδί μόλις 14 χρονών που με μεράκι και πολύ μεγάλη αγάπη δίνει το δικό του στίγμα στην τέχνη της ζωγραφικής. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά σε μία εποχή που η τεχνολογία ολοταχώς εξελίσσεται: «Κάθε παιδί που έχει το δικό του ταλέντο σε κάτι, να το κυνηγήσει. Να μην τα παρατήσει και να μην συγκρίνει το δικό του με άλλα ταλέντα. Να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά και μέρα με την μέρα να γίνεται καλύτερος», καταλήγοντας πως ο καθένας πρέπει να ακολουθεί αυτό που αγαπά και να μην εγκαταλείπει τα όνειρά του.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑΡΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement