Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ στην πανελλαδική απεργία της 17ης Ιανουαρίου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου συμμετέχει μαζικά στην  πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙΘΥΜΑΤΑ!

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια παρηγοριάς και συγκατάβασης μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ενώ πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, αλλά με ευθύνη τους  έχουν περάσει νόμους που:

Έχουν αδειάσει τους δήμους, με σχεδόν μηδενικές μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ελαστικές μορφές εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, καταργούν τις εργασιακές σχέσεις και προωθούν τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.
Έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) ώστε να είναι ανεξέλεγκτη ηεργασιακή ζούγκλα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Έχουν θεσμοθετήσει τον τεχνικό ασφαλείας και τον ιατρό εργασίας, να είναι εξωτερικοί συνεργάτες ,οι οποίοι παραμένουν μόνο λίγες ώρες το μήνα σε κάθε δήμο, ακόμα και αν έχουν γίνει οι διαδικασίες σωστά και υπάρχει εν ενεργεία σύμβαση.
Για εκπαίδευση του προσωπικού, για σωστή συντήρηση και την απαραίτητη φωτοσήμανσητων οχημάτων, ούτε λόγος.

Αυτό το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων οπλίζει την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να συμπεριφέρονται σαν οι δήμοι να είναι το τσιφλίκι τους, η ατομική τους επιχείρηση, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος. Φτάνουν ακόμη στο σημείο να εκβιάζουν εργαζόμενους να παρανομήσουν, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους, να «προσφέρουν» μέχρι και «μαύρη» εργασία χωρίς δικαιώματα, αρκετές φορές και απλήρωτη, θεωρώντας ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο σε ότι και αν συμβεί, όπως στην περίπτωση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος στο Ξυλόκαστρο.

Για αυτό και εμείς τους λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι. Δεν θα ανεχτούμε να περάσει στα σιωπηλά ο χαμός κανενός συναδέλφου.

Απαιτούμε από Κυβέρνηση και Δημάρχους:

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Νααπασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.
Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματαανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου-14ου μισθού,μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-17, μόνιμες προσλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement