Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Νέο εμπόδιο στους μαστιχοπαραγωγούς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέσω ανοικτής επιστολής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργος Τούμπος, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του αναφορικά με το ζήτημα που γίνεται σε βάρος των μαστιχοπαραγωγών και μελών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή του κ. Τούμπου:

Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της Διαβούλευσης για τα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.5), που αναρτήθηκε στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας καθώς τα όσα αναφέρονται σε αυτήν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προτάσεις που είχαμε υποβάλει και τις σχετικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τον αρμόδιο Υπουργό.

Συγκεκριμένα, η κατανομή των πόρων εξακολουθεί να πραγματοποιείται ανά νησιωτική Περιφέρεια και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα ενώ τη θέση των Μαστιχοπαραγωγών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αφαιρέθηκε η «Φύτευση νέων καλλιεργειών» ως κριτήριο μοριοδότησης γεγονός που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα οι παραγωγοί της μαστίχας να υπολείπονται κατά 19 μόρια των υπολοίπων υποψηφίων!

Διαπιστώθηκε επιπλέον, ότι αυξήθηκαν κατά πολύ τα απαιτούμενα στρέμματα για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα. Στην προηγούμενη Πρόσκληση απαιτούνταν 20 στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών ώστε να δικαιούται ένας παραγωγός την αγορά Γεωργικού ελκυστήρα ενώ στην παρούσα υπερδιπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 45 στρέμματα, αριθμός μη εφικτός για τα δεδομένα του νησιού μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαιρούνται για άλλη μια φορά οι μαστιχοπαραγωγοί από την επιδότηση αγοράς γεωργικού ελκυστήρα, επένδυση άκρως απαραίτητη στην καλλιέργεια τόσο της μαστίχας όσο και της ελιάς.

Βλέπουμε λοιπόν ότι για ακόμη μία φορά η Μαστίχα Χίου ένα μοναδικό εθνικό, Π.Ο.Π προϊόν, εξαγώγιμο σε ποσοστό 85%,το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο καλάθι των 100 πλέον σημαντικών προϊόντων της Ε.Ε, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται δίκαια αλλά επιπλέον υποβαθμίζεται με τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων ρίχνοντας το βάρος και την ευθύνη στήριξης της καλλιέργειας αποκλειστικά και μόνο στους Μαστιχοπαραγωγούς με την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες απούσες.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την κατάφορη αδικία εις βάρος των παραγωγών-μελών της αλλά και των προοπτικών της δικής της ανάπτυξης!

Με εκτίμηση,

Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

Advertisement