Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Παρέλαση 11ης Νοεμβρίου: Σε κλίμα υπερηφάνειας οι Χιώτες τίμησαν την Απελευθέρωση του τόπου μας

11η Νοεμβρίου. Μία ιστορική ημέρα για τον τόπο της Χίου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από το 1912, όπου η μυροβόλος Χίος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με το ελληνικό κράτος. Έκτοτε η ελληνική μας σημαία κυματίζει αδιάλειπτα, περήφανη και αγέρωχη στο ακριτικό νησί της Χίου.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα όπου το «ιππικό» του Ιππικού Ομίλου Χίου αποτελούμενο από 15 άλογα «άνοιξε» την παρέλαση για την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου, κάτι το οποίο βλέπουμε να γίνεται πρώτη φορά στο νησί μας.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 11ης Νοεμβρίου  σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης του νησιού μας και πάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου περιήλθαν στο κέντρο παιανίζοντας.

Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προς τη μνήμη των ηρώων του 1912, στην Κεντρική Πλατεία «Νικολάου Πλαστήρα» πραγματοποιήθηκε η έπαρση της ελληνικής σημαίας από την 96 Α.Δ.Τ.Ε.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και την τέλεση δοξολογίας με καμπανοκρουσίες και εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κκ. Μάρκο.

Σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, στην οδό Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο προσκύνημα «Μνημείο των Πεσόντων» για την Επέτειο της 11ης Νοεμβρίου προς τη μνήμη των ηρώων του αγώνα, που με ιδρώτα, αίμα και τόλμη πάλεψαν για να έχουμε σήμερα εμείς το πολυτιμότερο αγαθό, που λέγεται Ελευθερία.

Η παρέλαση για τα 110 χρόνια της Χίου στον εθνικό κορμό ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, συγκεντρώνοντας μεγάλο πλήθος Χιωτών. Γονείς, συγγενείς, σύσσωμων των αρχών παρακολούθησαν με καμάρι μικρούς και μεγάλους που παρέλασαν στον Κήπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης και την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ειδικότερα, στην παρέλαση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, παλαιοί  πολεμιστές,  αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι και Οδηγοί, τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, σπουδαστές από την Α.Ε.Ν Χίου & Οινουσσών, αντιπροσωπευτικά τμήματα του Στρατού, καθώς και η Στρατιωτική Μπάντα της 96 Α.Δ.Τ.Ε, τιμώντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους τη μνήμη των θυμάτων,  που με τις νίκες τους στα πεδία των μαχών έγραψαν σελίδες πατριωτισμού στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας.  

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου προκάλεσε μεγάλο δέος. Αν αναλογιστεί κανείς τη σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας θα αντιληφθεί και το μέγεθος της αξίας της. Σαν σήμερα η Χίος έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Έτσι λήγει και η επί 356 χρόνια Τουρκική κατοχή του νησιού μας.

Γι’ αυτό λοιπόν, δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Χίου συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικός σταθμός με βαθύ νόημα με μηνύματα για το δίκαιο και το άδικο, για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 11η Νοεμβρίου θα παραμείνει πάντα ζωντανή στις καρδιές και στις μνήμες όλων, ένα ιστορικό κεφάλαιο για τη Χίο.

Είναι καθήκον όλων, μικρών και μεγάλων, να θυμούνται τόσο την ιστορία της, όσο και τις θυσίες των προγόνων μας και πάνω σε αυτές να βασιστεί το μέλλον της Ελλάδας. Το ιστορικό παρελθόν μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Τροφοδοτεί τη σκέψη μας αλλά και ενεργοποιεί το αίσθημα ευθύνης όλων μας απέναντι σε τούτον τον τόπο, αφού έχουμε απαράγραπτο χρέος να τον αναδεικνύουμε, να τον βελτιώνουμε, να τον τιμούμε και να τον υπερασπιζόμαστε με την ψυχή και το έργο μας.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα! Χρόνια Πολλά στη Χίος μας! Είμαστε υπερήφανοι για τους αγωνιστές, που αποτελούν παράδειγμα προς έμπνευση για τον πατριωτισμό και το ήθος του.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement