Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Νίκος Σταμπέλος: Ο 14χρονος Χιώτης Καραγκιοζοπαίχτης που συνεχίζει την παράδοση

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα νέα παιδιά έχουν ξεχάσει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Όμως, αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά, αποδεικνύεται το αντίθετο, μιας που αρκετοί νέοι συνεχίζουν να διατηρούν την ελληνική παράδοση μέσα από διάφορες τέχνες, όπως είναι η λαϊκή τέχνη, η μουσική, η ζωγραφική κ.λπ.

Ένα από αυτά τα νέα παιδιά, λοιπόν, είναι και ο 14χρονος Νίκος Σταμπέλος, με καταγωγή από τη Χίο, ο οποίος ασχολείται από πολύ μικρός με την τέχνη του Καραγκιόζη. Ο Νίκος μαγεύτηκε από τον ήρωα του Καραγκιόζη όταν 2,5 χρονών είδε την πρώτη του παράσταση στο Θέατρο του «Καστρομηνά» στη Χίο και έπειτα άρχισε να παίζει με τις φιγούρες που του αγόρασαν οι γονείς του.

Μιλώντας στο xiakoslaos.gr o Νίκος Σταμπέλος αποκάλυψε πως όνειρό του είναι να πάει ένα βήμα παρακάτω αυτήν την τέχνη, προσαρμόζοντάς την στο σήμερα και δίνοντάς τη δική του πινελιά με έναν πιο σύγχρονο τρόπο: «Ήθελα να μείνει ζωντανός ο Καραγκιόζης, να μην χαθεί», ανέφερε.

Έπειτα, ξεκίνησε να στήνει τις δικές του παραστάσεις με αυτοσχέδιο μπερντέ ένα σεντόνι, το σενάριο των οποίων ήταν βασισμένο στα κλασσικά έργα που ήδη υπήρχαν, ενώ τις πρώτες δικές του παραστάσεις έδωσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο, όπου πάει. Μετά από καιρό έγραψε σενάριο δικής του έμπνευσης, βασισμένο στον Καραγκιόζη: «Υπάρχει το βασικό σενάριο, αλλά την ώρα της παράστασης αυτοσχεδιάζεις», σημείωσε ο Νίκος, υπογραμμίζοντας ότι τις φιγούρες που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της παράστασης τις έχει φτιάξει ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος διδάχθηκε από τον δάσκαλό του, καθώς η κατασκευή των φιγούρων αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία: «Στην αρχή που δεν ξέρεις είναι λίγο δύσκολο, δεν είναι εύκολο να φτιάξεις φιγούρες. Το ίδιο ισχύει και για τον χειρισμό των φιγούρων. Χρειάζεσαι εξάσκηση για να βγει μία ωραία κίνηση», συμπληρώνοντας  ότι οι φιγούρες είναι ζωγραφισμένες και σκαρωμένες σε πλαστικό, σε δέρμα ή σκαλισμένες σε χαρτόνι.

«Όταν δίνω μία παράσταση θέλω να είναι σωστή, να μην γίνονται πολλά λάθη. Να την έχω κάνει εξάσκηση. Οι αγαπημένες μου είναι οι ηρωικές παραστάσεις, μου αρέσει η δράση», δήλωσε ο Νίκος προσθέτοντας ότι σε κάθε παράσταση με βάση το σενάριο θέλει να δημιουργήσει και να περάσει στο κοινό του διαφορετικά συναισθήματα.

Παρά τις υποχρεώσεις του σχολείου, πάντα βρίσκει ελεύθερο χρόνο τόσο για να κάνει εξάσκηση, όσο και για το διάβασμα: «Ευτυχώς έχω ελεύθερο χρόνο, με ευχαριστεί να το εντάσσω μέσα στην καθημερινότητά μου», επισήμανε.

Το 2020 στήνει το δικό κανάλι στο YouTube με όνομα Θ.Σ. «Τα Φώτα του Μπερντέ» του Νίκου Σταμπέλου, με τις δικές του πλέον παραστάσεις Καραγκιόζη, αλλά και κατασκευές φιγούρων να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. Η αγάπη του για το Θέατρο Σκιών μπορεί να γίνει αντιληπτή στον τρόπο που παίζει, που αγκαλιάζει τρυφερά τις φιγούρες και στο πρόσωπό του που κατακλύζεται από συναισθήματα χαράς και αφοσίωσης.

Ο Νίκος Σταμπέλος είναι ένα παιδί μόλις 14 χρονών που με πολύ μεγάλη αγάπη δίνει το δικό του στίγμα στην τέχνη του Καραγκιόζη. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά σε μία εποχή που η τεχνολογία ολοταχώς εξελίσσεται: «Θέλω να μείνει ο Καραγκιόζης. Δεν εξαρτάται τόσο από εμένα το εάν θα μείνει, απλά ήθελα να είμαι ένα μέρος του», καταλήγοντας πως ο καθένας πρέπει να ακολουθεί αυτό που αγαπά και να μην εγκαταλείπει τα όνειρά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Avenger, ένα 48V υβριδικό Renegade και ένα Plug-in Hybrid Compass, η Jeep υποστήριξε την μοναδική διοργάνωση off-road τριάθλου που γίνεται...

Advertisement