Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας η μεγάλη παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μία μνήμη κι ένα χρέος.

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 28ης Οκτωβρίου σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης του νησιού μας και πάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου περιήλθαν στην πόλη παιανίζοντας.

Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προς τη μνήμη των ηρώων του 1940, στην Κεντρική Πλατεία «Βουνακίου» πραγματοποιήθηκε η έπαρση της ελληνικής σημαίας από την 96 Α.Δ.Τ.Ε.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, όπου με την σειρά της η κα. Ρένα Χούλη φιλόλογος και Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου εκφώνησε τον πανηγυρισμό για την Ημέρα αυτή. Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο των Πεσόντων».

Γονείς, συγγενείς, σύσσωμων των αρχών και πλήθος Χιωτών παρακολούθησαν με καμάρι μικρούς και μεγάλους που παρέλασαν στον Κήπο. Συγκεκριμένα, στην παρέλαση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, παλαιοί  πολεμιστές,  μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι και Οδηγοί, τοπικοί Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, σπουδαστές από την Α.Ε.Ν, αντιπροσωπευτικά δείγματα του Στρατού, καθώς και η Στρατιωτική Μπάντα της 96 Α.Δ.Τ.Ε, τιμώντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους τη μνήμη των ηρώων,  που με τις νίκες τους στα πεδία των μαχών έγραψαν σελίδες πατριωτισμού στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας.  

Έπειτα από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η σημερινή παρέλαση προκάλεσε βαθιά συγκίνηση. Δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι η Εθνική Επέτειος του «ΟΧΙ» συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Είναι σημαντικός σταθμός με βαθύ νόημα με μηνύματα για το δίκαιο και το άδικο, για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα ζωντανή στις καρδιές όλων των Ελλήνων, ένα ιστορικό κεφάλαιο για το έθνος μας.

Είναι χρέος, λοιπόν,  του καθενός ξεχωριστά να θυμάται τις θυσίες των προγόνων μας και πάνω σε αυτές να χτίζει το μέλλον της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement