Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με δέος και σεβασμό η έπαρση της μεγάλης σημαίας στον νότιο Λιμενοβραχίονα

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 2022 η κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο των Πεσόντων» για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και η έπαρση της μεγάλης σημαίας στον νότιο Λιμενοβραχίονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου για τη μεγάλη σημασία της  Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με δέος και σεβασμό προς τη μνήμη των θυμάτων του 1940, στην οδό Δημοκρατίας έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο των Πεσόντων» από αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας, Προσκόπων και Οδηγών, με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους. Στο σημείο παρευρέθηκαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η έπαρση της μεγάλης σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα, από τον Δήμο Χίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένας μόνιμος ιστός, ύψους 22 μέτρων,  με το μέγεθος σημαίας να αγγίζει τα 80-100 μέτρα, για τις Εθνικές Επετείους. Ωστόσο, αρκετοί ήταν και οι Χιώτες που παρευρέθηκαν στον νότιο λιμενοβραχίονα, τιμώντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους τη μνήμη των ηρώων, που με τις νίκες τους στα πεδία των μαχών έγραψαν σελίδες πατριωτισμού στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας.

Με βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα, η τελετή ολοκληρώθηκε με την επικράτηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου εις μνήμην και τιμήν των Ελλήνων μαχητών του Έπους 1940.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, απέστειλε το δικό τους μήνυμα προς όλους του Έλληνες: «Όπως κάθε χρόνο και φέτος τιμάμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, όπου η μεγάλη ψυχή της Πατρίδας μας απέδειξε περίτρανα τη γενναιότητα, την τόλμη αλλά και την πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά. Οι αγώνας της λευτεριάς, έγινε αλησμόνητο έπος και αστείρευτη  πηγή δύναμης, έμπνευσης και περηφάνιας για όλους εμάς. Μας υπενθυμίζει ότι ενωμένοι οι Έλληνες έχουμε τη δύναμη να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση, δυσκολία και απειλή. Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όπου γης! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Ζήτω το Έθνος! Ζήτω οι Ένοπλές Δυνάμεις μας!», σημειώνοντας ότι το μεγάλο εκείνο «ΟΧΙ» αποτελεί ανεξίτηλο σύμβολο αντίστασης σε κάθε βίαιη ενέργεια, και διαχρονικό σύνθημα κατά του φασισμού.

Μήνυμα για την εθνική μας επέτειο έστειλε κι ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, υπογραμμίζοντας ότι η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα τιμής και εθνικής υπερηφάνειας για τους απανταχού Έλληνες: «Τιμούμε το Έπος του ’40, τότε που η Ελλάδα μας όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στην επεκτατική πολεμική τακτική των ενωμένων Ιταλογερμανικών φασιστικών δυνάμεων και άλλαξε τον ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας. Σήμερα, 82 χρόνια μετά, η Πατρίδα μας αντλώντας δύναμη και αυτοπεποίθηση από το ιστορικό «ΟΧΙ» του 1940 στέκεται υπερήφανη απέναντι στην ιστορία της και καλείται να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες του παρελθόντος για να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα και ομοψυχία του ελληνικού λαού», καταλήγοντας ότι ως Έλληνες οφείλουμε ενωμένοι και με εφόδια την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και τη φιλοπατρία να πορευθούμε σε ένα λαμπρό αύριο.

 

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement