Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με σεβασμό και βαθιά συγκίνηση η εκδήλωση προς τιμή του ήρωα αξιωματικού Ιάσονα Καλαμπόκα

Το πρωί της Παρασκευής (30/9) ο Δήμος Χίου πραγματοποίησε εκδήλωση εις μνήμην και τιμήν του ήρωα αξιωματικού, Ιάσονα Καλαμπόκα, τον οποίο οι σύμμαχοι έστειλαν ως επικεφαλή αποστολής στη Χίο, λίγες ημέρες πριν ελευθερωθεί η χώρα μας από το ναζιστικό ζυγό. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα στο χώρο του ανδριάντα του Ιάσονα Καλαμπόκα, στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία και τρισάγιο. Έπειτα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2021», Παύλο Καλογεράκη στο επιβλητικό μνημείο του Ιάσονα Καλαμπόκα που βρίσκεται στην οδό Κανάρη, με βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρευρέθηκαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και ο Στρατός.

Την επίκαιρη ομιλία άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, κ. Ιωάννης Παπαπροκοπίου βγάζοντας λόγο για τον ήρωα της αντίστασης που κατάφερε να κλείσει τους γερμανούς στο τρίγωνο.

«Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του για τη Χίο. Ορόσημο της αντίστασης και των αγώνων ενάντια στον φασισμό. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τον βίο και τα έργα του» είπε ο κ. Παπαπροκοπίου, συμπληρώνοντας ότι λόγω του απαράμιλλου θάρρους και της αυτοθυσίας του επιλέχτηκε για να εκπαιδευτεί ως μυστικός πράκτορας, αναλαμβάνοντας δύσκολες μεγάλες αποστολές και τις οποίες έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Φυσικά, δεν έλειπε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χίου, η οποία έκλεισε με μουσικά κομμάτια την εκδήλωση εις μνήμην και τιμήν του ήρωα Ιάσωνα Καλαμπόκα.

Η ιστορία του Ιάσονα Καλαμπόκα

Ο αξιωματικός Ιάσωνας Καλαμπόκας, με το συνθηματικό Lamb γεννήθηκε στην Αρκαδία (Κολλίνες).

Υπήρξε άριστος μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα ελληνικά. Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας τους Ιταλούς όπου και διακρίθηκε. Προτάθηκε για την απονομή χρυσού αριστείου ανδρείας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων στη Καβάλα και μετά μεταφέρθηκε στην Κρήτη όπου ανδραγάθησε επανειλημμένα. Με την κατάληψη της Κρήτης κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε ένα συμμαχικό πλοίο και να φτάσει στην Μέση Ανατολή. Έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλες μάχες στην έρημο και στο Ελ Αλαμέιν φανέρωσε όλες τις πολεμικές του αρετές. Επιλέχθηκε ώστε να εκπαιδευτεί στη σχολή της Χάιφας ειδική στην εκπαίδευση μυστικών πρακτόρων.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο ήρωας αξιωματικός, Ιάσονας Καλαμπόκας, έπεσε νεκρός στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944 στην οδό Αγίων Συμέων της Χίου από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας. Πιο συγκεκριμένα το νήμα της ζωής του έμελε να κοπεί τέσσερεις μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Χίου από τα ναζιστικά στρατεύματα.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

25η Μαρτίου. Η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Μία διπλή εορτή για την πατρίδα μας, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, καθώς...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μαραθώνιος είναι ένα εκ των δύο δημοφιλέστερων αθλημάτων του στίβου, μαζί με την «κούρσα της μίας ανάσας» δηλαδή αυτή των 100 μέτρων σπριντ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Austral δεν είναι απλώς ο αντικαταστάτης του Kadjar στην ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία C-SUV. Είναι το ολοκαίνουριο μοντέλο που σηματοδοτεί την νέα εποχή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Οικογενειακή υπόθεση» ήταν για την Ελλάδα η δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καράτε της Γουαδαλαχάρα. Ο Διονύσης και ο Στέφανος Ξένος του Οδυσσέα Πετρούπολης...