Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Παρουσίαση δύο εκδόσεων με σημείο αναφοράς τη Χίο στο Μουσείο Μαστίχας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου (ώρα 18:30) στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, δύο πρόσφατες εκδόσεις τους, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η Χίος, η μαστίχα και οι μαστιχοπαραγωγοί.

Με σημείο αναφοράς τη δίγλωσση έκδοση του ΠΙΟΠ «Χίος. Τόπος εντός/Chios. The Land Within» του Στρατή Βογιατζή, καθώς και την έκδοση «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Μαστιχοπαραγωγοί. Πολιτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος και του τοπίου του αγροτικού χώρου της Νότιας Χίου 1939-1989» του Δημήτρη Τσούχλη, των Εκδόσεων Καστανιώτη, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη του πολύμορφου χιώτικου τοπίου και η σημασία της μαστιχοπαραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2014).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη, και ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Καστανιώτη, Γιώργος Σορολοπίδης. Στη συνέχεια, οι Στέλλα Τσιροπινά, φιλόλογος-δρ Θεατρολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και Γιώργος Βλάχος, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσουν για τις δυο εκδόσεις, ο καθένας από τη δική του επιστημονική οπτική γωνία αλλά και μέσω της βιωματικής σχέσης με το νησί της Χίου. 

Η φωτογραφική έρευνα και περιήγηση του Στρατή Βογιατζή στον γενέθλιο τόπο του ανέδειξε στοιχεία του χιώτικου πολιτιστικού τοπίου, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των σημερινών κατοίκων της. Ο φωτογράφος-συγγραφέας επιχείρησε μέσω της φωτογραφίας να «διαβάσει» και να αποτυπώσει ό,τι ενυπάρχει στο τοπίο, στα αρχιτεκτονήματα, στον εσωτερικό χώρο των οικιών, στην παρουσία των ανθρώπων. Τα κείμενα των Μανώλη Βουρνού, Δημήτρη Τσούχλη, Στέλλας Τσιροπινά και Ηρακλή Παπαϊωάννου σχολιάζουν διεισδυτικά το φωτογραφικό υλικό. 

Η μελέτη του Δημήτρη Τσούχλη βασίζεται σε εκτενή αρχειακή έρευνα στο Αρχείο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ). Η διαχείριση του πιο χαρακτηριστικού χιώτικου προϊόντος, της μαστίχας, κατά τον 20ό αιώνα, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας της ΕΜΧ, καθώς και η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου, αποκαλύπτουν τη μετάβαση από την παραδοσιακή καλλιέργεια και επεξεργασία του προϊόντος σε διαδικασίες της συνεταιριστικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό προσεγγίζεται η αγροτική οικονομία, το αγροτικό τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής, καθώς και η στάση των ίδιων των μαστιχοπαραγωγών απέναντι στις πολιτικές της ΕΜΧ.

Η βραδιά θα κλείσει με τις παρεμβάσεις των δυο συγγραφέων, του Στρατή Βογιατζή, φωτογράφου-κοινωνικού ανθρωπολόγου, και του Δημήτρη Τσούχλη, δρ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Αριστείδη Ζαννίκου Την 28-9-2023, ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, (ναυτικοί μας, καλά ταξίδια και καλή επάνοδο στα σπίτια σας), στο αμφιθέατρο του...

ΧΙΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά. Ο Γιώργος Ρωμανιάς φίλος του Εργατικού Κέντρου Χίου συνέβαλε καθοριστικά με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα στέγαστρα Καλατράβα στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η περιοδεία της παράταξης «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Την Κυριακή (1/10) ο Σταμάτης Κάρμαντζης και υποψήφιοι του συνδυασμού...

Advertisement