Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Ο Ψυχιατρικός Ξενώνας για τα 100 χρόνια μνήμης της Μικράς Ασίας

Ο Ψυχιατρικός Ξενώνας Χίου΄΄Οίκος Αγάπης΄΄, συμμετέχοντας στην επέτειο για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής Μνήμης , διοργανώνει δράσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. 

Η πρώτη δράση αναφέρεται σε ένα βίντεο κλιπ, στο οποίο συμμετέχουν η θεραπευτική ομάδα του Ξενώνα, ένοικοι και εθελοντές και αφορά τη θεατροποιημένη  παραγωγή δύο τραγουδιών με μικρασιατικές ρίζες , επιλεγμένα από τραγούδια και χορούς που διδάσκονται  από εθελοντές.

Ο γενικός τίτλος των δράσεων μας είναι: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ-΄΄τραγούδαε και χόρεβγιε καρδούλα μου όπως πρώτα…΄΄.Τίτλος που δικαιώνει την πολιτιστική όσμωση των μικρασιατών προσφύγων,των κατοίκων του ελλαδικού χώρου και την άσβεστη μνήμη των παραδόσεων τους. Με τα ίδια τραγούδια διασκεδάζουμε και σήμερα , με τους ίδιους χορούς γλεντάμε ακόμα.  

Η “γκαρσόνα΄΄  και η ΄΄παξιμαδοκλέφτρα΄΄ είναι τα τραγούδια της επιλογής μας. Το πρώτο ανήκει στον μεγάλο μικρασιάτη μουσικό  Παναγιώτη Τούντα, ενώ η πρώτη εκτέλεση έγινε από τη Σμυρνιά Ρίτα Αμπατζή, σημαντική μορφή του ρεμπέτικου τραγουδιού μας και πέρασε αργότερα στα χείλη πολλών άλλων σπουδαίων ερμηνευτριών .Χορεύεται σε χασαποσέρβικο ρυθμό, που συναντάται κυρίως στα μεγάλα λιμάνια της Ανατολής, των Βαλκανίων και της Ελλάδας και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.  Για το δεύτερο τραγούδι η επιλογή δεν είναι τυχαία . Ένα ρεμπέτικο ΄΄αδέσποτο΄΄ τραγούδι της Σμύρνης, που κινείται μεταξύ του ΄΄μουρμούρικου΄΄ της φυλακής και του τραγουδιού της επιθεώρησης και τραγουδήθηκε πολύ από τις πειραιώτικες ρεμπέτικες κομπανίες, ενώ παραμένει δημοφιλές ακόμα και σήμερα, σε χορευτικό απτάλικο μικρασιάτικο ρυθμό. Η πατρότητά του αμφισβητείται από τους μουσικούς ερευνητές , όμως είναι βέβαιο ότι ο τίτλος και οι στίχοι του άλλαζαν ανάλογα με την περίσταση. 

Η δική μας παραλλαγή στους στίχους του δεύτερου τραγουδιού δημιουργήθηκε σε συνεργασία ενός ενοίκου με μέλος από τη θεραπευτική ομάδα του Ψυχιατρικού Ξενώνα, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί  ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο εναισθησίας τόσο το κοινωνικό στίγμα μειώνεται. Με τον τρόπο αυτόδεν στερείσαι τους ανθρώπους  και την κοινωνική εγγύτητα που έχουμε τόσο ανάγκη.

Καθώς η γνωστή και περίφημη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο , η οποία έφερε πιο κοντά το είδος αυτό σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ως σύγχρονο αστικό λαϊκό τραγούδι, επιλέξαμε σε συνεργασία με την κα Βάσω Κριτάκη , εθελόντρια ψυχαγωγό του Ξενώνα ,που υπογράφει την διδασκαλία , τη σκηνική σύνθεση και την επιμέλεια παραγωγής του αφιερωματικού μουσικοχορευτικού βίντεο-κλιπ, να δώσουμε την ατμόσφαιρα διασκέδασης σε μια ταβέρνα της εποχής δεκαετίας 1960 περίπου. Για τον σκοπό αυτό τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην ταβέρνα –εστιατόριο ΄΄ΧΟΤΖΑΣ΄΄ , που πολύ ευγενικά  και πρόθυμα παραχώρησε ο κ. Γιάννης Λινός.

Οι συντελεστές της δράσης , είναι οι παρακάτω και η συμμετοχή τους είναι επίσης εθελοντική και αφιλοκερδής:

-ΕΝΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ:

Μερούσης Ιωάννης

Κατσέλης Γιώργος

Μαρής Μιχάλης

Παπαναστασίου Γιάννης

Κατσιώλη Ελένη

Σγουρούδη Αθηνά

Φαρατζή Μαρία 

Πολίτης Γιώργος

Φραγκομίχαλου Παναγιώτα

Κτιστάκη Στέλλα 

Εριέττα Περδικάρη

ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

Γιάννης Παραδείσης , ακορντεόν

Μπάμπης Κοιλιάρης, μπαγλαμάς,τραγούδι

Βάσω Κριτάκη

Δημήτρης Ζαφείρης

ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Βάσω Κριτάκη

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ”ΤΑΒΕΡΝΑ ΧΟΤΖΑΣ”

Γιάννης Λινός

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ -ΜΟΝΤΑΖ

Νίκος Μαραγκέλης

                                                 ——————————

Στέλνοντας σας το βίντεο κλιπ, είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς θα δημοσιοποιήσετε και θα  υποστηρίξετε την προσπάθειά μας , που εστιάζεται στην όσο γίνεται μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των ενοίκων μας , και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων γι’αυτό.

Είμαστε στη διάθεσή μας για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Επικοινωνία :Περδικάρη Εριέττα-Επιστημονικά Υπεύθυνη

τηλ22710-32896

e-mail:psyhostelchios@gmail.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

«Πράσινο φως» έδωσαν χθες, Παρασκευή (17/3) οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, για την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα. Η έγκριση της...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μάρτυρες ενός λιποθυμικού επεισοδίου έγιναν εκατομμύρια τηλεθέατες στην Αμερική κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του CBS όταν η μετεωρολόγος του καναλιού, η Alissa...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Tου Αριστείδη Ζαννίκου Επί χρόνια, και βεβαίως τελευταία, μετά δηλαδή το τραγικό, πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όλοι οι δημοσκόποι καταγράφουν ένα σημαντικό αριθμό πολιτών...

LIFESTYLE

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Ο ταλαντούχος ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης διαθέτει ταλέντο και στη φωτογραφία ενώ αρκετές φορές έχει αποθανατίσει με την φωτογραφική του μηχανή πολλές ομότεχνές...