Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ» για 1η φορά στο νησί του Ομήρου – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Φέτος, για πρώτη φορά, θεσπίζεται στο νησί του Ομήρου, στη μυροβόλο Χίο, το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Πολιτισμού και ΕΟΤ.

«Χίος! Ακόμα και το όνομά της ακούγεται αρωματικό».(Πιέρ Ογκυστέν ντε Γκυ – Περιηγητής 18ου αι.)

Χίος. Τόπος ευλογημένος. Τόπος αγέρωχος. Ανέπαφος στο πέρασμα του χρόνου.

Μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινοι ανεμόμυλοι, όμορφα χωριά με υποδειγματική αρχιτεκτονική γεμάτα τριαντάφυλλα, αρχοντόσπιτα με περιβόλια που μοσχοβολάνε, καπετανόσπιτα και μοναδικές άγριες παραλίες.

Γη, που μοιράζει απλόχερα τους θησαυρούς της: την πολύτιμη μαστίχα αλλά και τους μυρωδάτους ζουμερούς καρπούς των οπωροφόρων δέντρων της. Γη πολυμορφική και απρόβλεπτη, ποτισμένη από το μόχθο των γνήσιων ανθρώπων της αλλά και την αναλλοίωτη αγάπη των ξακουστών ναυτικών της. Άνθρωποι φιλόξενοι, χαμογελαστοί, περήφανοι για το νησί τους, την μοναδική Χίο, την αρχόντισσα του Βορείου Αιγαίου.

Με οδηγό την Τέχνη, στο πρώτο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, θα γίνει μια αναδρομή στην ιστορία και στον Πολιτισμό της Χίου από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Στόχος τού Φεστιβάλ είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν οι ομορφιές του νησιού και τα μοναδικά, στον κόσμο, αρχιτεκτονικά της μνημεία.

Το Φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν ,να διασκεδάσουν και- καθ’ υπέρβαση- να ενώσουν εποχές, τοπία, μνήμες με τρόπο που μόνο η τέχνη γνωρίζει και μπορεί.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης δηλώνει:  «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πολλή χαρά, διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ .

Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων , που σκοπό έχουννα αναδείξουν και να προβάλουν τον μοναδικό πολιτισμό και χαρακτήρα της Χίου όπως διαμορφώθηκε μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη ιστορική περίοδο, τον Μεσαίωνα .

Ευχαριστούμε τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, δημιουργούς, ιστορικούς, που συμβάλουν τα μέγιστα για την υλοποίηση του Μεσαιωνικού  Φεστιβάλ Χίου και περιμένουμε όλους, κατοίκους και επισκέπτες του πανέμορφου νησιού,  να «ταξιδέψουμε» σε άλλες εποχές  να δουν και να μάθουν πως «γεννήθηκαν» ιστορίες και μύθοι του νησιού, που διαδραματίστηκαν βασικά κομμάτια της ιστορίας του. Μελετώντας το παρελθόν, φωτίζουμε το σήμερα και  δημιουργούμε μία  καινούργια εποχή, που θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί  να ανατείλει στην Χίο και στα άλλα νησιά του  Βόρειου Αιγαίου.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου: Πλατεία του Κάστρου της Χίου 8.00μμ

Στο Κάστρο της Χίου θα πραγματοποιηθεί  μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση, ένα installation, που θα ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές  με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής»

Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η θάλασσα, ο έρωτας, η γυναίκα κι ο θάνατος ήταν η έμπνευσή μας, δοσμένη μέσα από την λαϊκή δημοτική ποίηση του νησιού, καθώς κι από την ποίηση των: Πορφύρα, Λειβαδίτη, Πολέμη, Βιγιόν, Χριστιανόπουλο, Δημουλά, Ρίλκε, Βάρναλη»

Την εικαστική επιμέλεια υπογράφει ένας από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους, ενδυματολόγους και ζωγράφους της χώρας μας, ο Γιάννης Μετζικώφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοστούμια που έχει φιλοτεχνήσει και τα οποία θα παρουσιαστούν στην βραδιά φορεμένα από εθελοντές Χιώτισσες και Χιώτες, έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στην όπερα του Covent Gardenστο Λονδίνο.

Τις μουσικές επιλογές επιμελείται ο Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη και μουσικός παραγωγός της ΕΡΑ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με το οπερατικό συγκρότημα, OPERATICAL , που θα ερμηνεύσει λυρικά τραγούδια.

Την βραδιά θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού.

Η κινησιολογική επιμέλεια και η χορογραφία είναι της Μαργαρίτας Καμαράτου, ο φωτισμός και ήχος του Σαράντου Κωστίδη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γεωργία Μαρινάκου και Μαριάννα Μαυριανού

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Αντώνης Λουδάρος και Λεωνίδας Κουλουρής

Χορεύουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σχολής Χορού D’ Art Point Dances port and Anti-gravityAcademy 

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο studio«ZORBAS»

Την εμφάνιση της Κατερίνας Γερονικολού, έχει επιμεληθεί ο οίκος μόδας «Laskaris Couture»

Ευχαριστούμε θερμά τους Χιώτες εθελοντές που λαμβάνουν μέρος στην παράσταση γιατί χωρίς εκείνους δε θα ήταν εφικτή η υλοποίηση της.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου:Ολύμποι11.00π.μ.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου:Μεστά 19.30μ.μ.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου:Μεστά 11.00π.μ.

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου πρωταγωνιστούν τα μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνικά καστροχώρια: Ολύμποι και Μεστά, όπου θα ξεπηδήσουν στα σοκάκια τους ιππότες, πριγκίπισσες, κουρσάροι, ξιφομάχοι και μελωδοί. Στην πλατεία τόσο των Ολύμπωνόσο και των Μεστών η 15μελης ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas θα μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα με μια παράσταση ξεχωριστή, με έναν διασκεδαστικό τρόπο για μικρούς και μεγάλους.

Ευγενική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, Μεστά 20:30μ.μ.

Στην πλατεία του χωριού στα Μεστά θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου:  Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”  19:00μ.μ.

Στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” θα εγκαινιαστεί η έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρι Σίβρη.

Επίσης θα δοθούν διαλέξεις του σκηνογράφου, ενδυματολόγου και ζωγράφου Γιάννη Μετζικώφ καθώς και του ιστορικού Μανώλη Βουρνούς με θέμα «Η Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο»

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου: Νένητα, Βοτανικός κήπος του Αιγαίου 21:00μ.μ.

Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, με μεγάλη και σπουδαία διαδρομή, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την κρυστάλλινη φωνή, «η σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας» όπως την αναφέρουν οι New York Times, θα δώσει μια μοναδική συναυλία στον Βοτανικό κήπο του Αιγαίου, στο χωριό Νένητα, σημείο συμβολικό με θέα την Χίο και όλο το Αιγαίο.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που πρωταγωνιστεί στην μουσική σκηνή της χώρας μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έχει ένα ζηλευτό ρεπερτόριο με δεκάδες επιτυχίες, έχει ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο με την μουσική και τα τραγούδια της, έχει εμφανιστεί σε εμβληματικούς χώρους εντός κι εκτός συνόρων, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές αλλά κι ερμηνευτές, έχοντας μια τεράστια ερμηνευτική γκάμα που της επιτρέπει να κινείται με μεγάλη άνεση από την ποπ, στο λαϊκό, από την τζαζ στο ρεμπέτικο, έλκει την καταγωγή της από το Βόρειο Αιγαίο.

Ας σημειωθεί ότι η συναυλία θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement