Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Παλαιοχριστιανική Αγ. Ισιδώρου – Σκοπός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή

Στις 14 Αυγούστου 2022 αναμένεται να διεξαχθούν τα εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου στο Νοσοκομείο Χίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ.κ. Μάρκο και με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Λίνας Μενδώνης.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Όλγα Βάσση, οι εργασίες αφορούσαν την ανακαίνιση του Ναού και έγιναν υπό την επίβλεψη της Εφορείας, ενώ το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην διαχρονική αξία που έχει ο Ναός, καθώς αποτελούσε από τον 5ο αιώνα μ.Χ. έως και σήμερα μεγάλο Προσκύνημα, το οποίο επισκέπτονταν προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της γης και συγκεκριμένα από την Γαλατία της Μικράς Ασίας.

Όπως εξήγησε, η αναδόμηση του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Ισιδώρου ξεκίνησε από το 2016 με την έγκριση της αδειοδότησης να έρχεται το 2017 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το 2018 η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: «Σκοπός της Εφορείας είναι να γίνει ένα Αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο θα μεταμορφώσει την περιοχή. Να θυμίσω ότι η περιοχή του Αγίου Ισιδώρου είναι περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού», σημειώνοντας ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό της μελέτης που ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ, έχουν απορροφηθεί οι 200.000 ευρώ, με την ίδια να συμπληρώνει ότι το υπόλοιπο χρηματικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί στις ανασκαφές της γύρω περιοχής του Ναού με την ολοκλήρωσή τους να υπολογίζεται στα επόμενα 3 χρόνια.

«Το έργο από μόνο του ήταν μία πρόκληση. Ήταν όνειρο όλων των προκατόχων μου που πέρασαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αφού έχει τελειώσει μόνο το κομμάτι της αναδόμησης. Έπειτα θα ακολουθήσουν οι ανασκαφές. Περιμένουμε λοιπόν με αγωνία τι θα βρούμε», είπε.

Με τη σειρά της η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, κα Ειρήνη Χούλη, τόνισε ότι το Γυμνάσιο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα προσπαθεί κάθε χρόνια να «εκμεταλλευτεί» τον αρχαιολογικό χώρο. Ειδικότερα, πρόσθεσε ότι ήδη στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, ορισμένες τάξεις επισκέπτονται τον Ναό με το μάθημα να διεξάγεται εκεί: «Το σχολείο μας έχει σχέση με τον Ναό», δήλωσε.

Κλείνοντας, κος Μιχάλας εκπροσωπώντας το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού αναφέρθηκε στην πορεία του έργου και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να την υλοποίησή του: «Ευχαριστούμε θερμά την κα Βάσση, χωρίς εκείνη δεν θα είχε γίνει τίποτα», κατέληξε.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022:

ΩΡΑ  17.00: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου τοῦ Ἁγίου Ἰσιδώρου ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Χίου. Τέλεσις Ἱερᾶς Παρακλήσεως  τοῦ  Ἁγίου.
ΩΡΑ 19.00: Τοποθέτησις Ἱερῶν Λειψάνων ἐπί τῆς Ἁγίας Τραπέζης ὑπό τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου. Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός  Ἐγκαινίων.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022:

ΩΡΑ 06.00: Ἀκολουθία Μεσονυκτικοῦ καί ἐν συνεχείᾳ τοῦ Ὄρθρου. Περί ὥραν 07.00: Καταβασίαι.

ΩΡΑ 07.50:  Τελετή Ἐγκαινίων.

ΩΡΑ 09.20:  Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement