Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Εκδήλωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ για τις αιτίες και τις συνέπειες της πανδημίας

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιούλη στην κεντρική πλατεία της Χίου, η εκδήλωση – συζήτηση της Τομεακής Επιτροπής Χίου με αφορμή την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «COVID-19: O καπιταλισμός στη δύση του. Επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές της αντιπαράθεσης με ένα σύστημα που σκοτώνει». Το άνοιγμα της εκδήλωσης, όπου έδωσαν το παρών εργαζόμενοι, νεολαία, εκπαιδευτικοί, αλλά και υγειονομικοί του νησιού, έκανε ο γραμματέας της ΤΕ Χίου Νέστορας Ξυλάς. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας –Πρόνοιας, ο οποίος ανέφερε καταρχήν ότι «οι μεγάλες αντιφάσεις φάνηκαν μέρα με τη μέρα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Άλλωστε, οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που όλες τους έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή.

Στη χώρα μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για “εθνική ενότητα”, ότι “είμαστε όλοι μαζί”, ότι “είναι κοινός ο εχθρός”, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή “νεκροταφείου” ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε το ΣΥΡΙΖΑ του “θα λογαριαστούμε μετά”, της “εθνικής συνεννόησης”, του “πολιτικού μορατόριουμ”, “των υπουργών κοινής αποδοχής”. Ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από το αυτό το κόμμα που ακόμα και όταν ψέλλιζε κάτι φαινομενικά φιλολαϊκό έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Κάπως έτσι ακούσαμε από τα στελέχη του για “επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά …σε λογικές τιμές”, “μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας αλλά …πάντα κοστολογημένα”. Ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει  «αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 7% του ΑΕΠ». Αγνοεί φαίνεται ότι με αυτό το 7% μέσο όρο, κατά την πανδημία κατέρρευσαν όλα τα δημόσια συστήματα Υγείας και αποκρύπτει επίσης ότι επί ημερών του η δημόσια δαπάνη για την Υγεία το 2019 κατρακύλησε στο 5%. Αυτά έγιναν στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», στην οποία κάθε μέρα δηλώνει την προσήλωσή του.»

     Ο Γ. Σιδέρης, τόνισε ακόμη ότι η υγεία του λαού δεν είναι ουδέτερη έννοια και πρέπει να αντιστοιχηθεί με τις δυνατότητες της εποχής. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας, και ειδικά μέσα στην πανδημία, επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. 

Στην έκδοση  τεκμηριώνεται τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, η εργατική εξουσία και από ποια κοσμοθεωρητική αντίληψη αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το θέμα της υγείας.

Στον καπιταλισμό, η υγεία αντιμετωπίζεται από την πλευρά των συμφερόντων των καπιταλιστών, δηλαδή περιορισμένα, ως υπηρεσίες που συμβάλουν στην αναπαραγωγή της ικανότητας για εργασία.

Στο σοσιαλισμό από την πλευρά της εργατικής τάξης αντιμετωπίζεται ως πλήρης προαγωγή της σωματικής, πνευματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευημερίας του ανθρώπου ώστε να τείνει σε κατάσταση πλήρους αρμονίας με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του.

Και αλήθεια ας φανταστούμε πως θα ήταν τα πράγματα αν μαζί με τον αγώνα για τα αναγκαία μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι αναλογιστούν: Γιατί στη Χίο, λίγες μέρες μετά την αγορά των «Rafale» και την ώρα που οι αστικές κυβερνήσεις ξόδεψαν εκατομμύρια για τη δημιουργία φυλακών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, το ΕΚΑΒ αδυνατεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα περιστατικά;».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «μέσα στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, ζωή με δικαιώματα, χρειάζεται να ανοίξει πλατιά συζήτηση για τα σημερινά αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του. Σήμερα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι μονόδρομος για τη σωτηρία του λαού είναι ο αγώνας για ποιοτική, υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την κοινωνία, για το σοσιαλισμό

Επίσης, πραγματοποίησε μια σύντομη τοποθέτηση ο Γ. Λαμπαδοχυτός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, ο οποίος τόνισε ότι όλο το διάστημα της πανδημίας «οι κομμουνιστές, άλλοι αγωνιστές μέσα από τα Σωματεία μας, μπήκαμε μπροστά για τις ανάγκες του λαού μας. Δεν υποταχθήκαμε στο να υπάρξει σιγή ασυρμάτου όπως έλεγαν τα κόμματα του κεφαλαίου, που με την πολιτική τους μας έφτασαν ως εδώ». 

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε για την κατάσταση στη Χίο: «Σήμερα, βρισκόμαστε στην καρδιά του  καλοκαιριού  και στο νησί μας, η αύξηση των κρουσμάτων που  παρουσιάζεται είναι ραγδαία. Αποδεικνύεται και πάλι ότι τα μέτρα προστασίας είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κερδοφορίας των ομίλων του Τουρισμού και ο λαός μένει απροστάτευτος. 

Τα κυβερνητικά κλιμάκια πάνε και έρχονται στο νοσοκομείο της Χίου, η υποκριτική δικομματική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ καλά κρατεί, ωστόσο κανένα  από τα φλέγοντα προβλήματα  που  θέσαμε δεν έχει λυθεί, άλλα ούτε και  διαφαίνεται ότι  θα υπάρξει κάποια λύση του στο άμεσο μέλλον.  

Αντίθετα, η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, γεγονός που καταμαρτυρούν: οι τρομακτικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με covid, οι επαναλοιμώξεις των υγειονομικών, που δυσχεραίνουν περαιτέρω την λειτουργία των κλινικών και τμημάτων.. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται από κλινική σε κλινική σαν περιοδεύων θίασος  για να μπαλωθούν  τα κενά.

Επιπλέον, σοβαρότατα είναι τα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, με τρείς εναπομείναντες  ακτινολόγους που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των εφημεριών…  Παράλληλα παραμένει εκτός λειτουργίας ο μαστογράφος, ενώ εξ αιτίας των ελλείψεων δεν είναι δυνατή και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.  Συχνά δε, τίθεται και το εμφανιστήριο του ακτινολογικού μηχανήματος εκτός λειτουργίας, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου μας. 

Οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ως το και το τέλος του χρόνου .       

Οι ελαστικές μορφές εργασίας παγιώνονται.  Ενώ,  μετά την ολιγόμηνη  παράταση των συμβάσεων τους,  εκείνο που διαφαίνεται είναι  οι εργολάβοι, βήμα το βήμα  να βάζουν υπό τον έλεγχό τους βασικούς τομείς λειτουργίας του Νοσοκομείου, κάνοντας  την αρχή με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πλυντηρίων για να πάρουν σειρά η σίτιση και η φύλαξη. 

Η δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ δεν έχει αντιμετωπιστεί με νέες προσλήψεις, με  ένα ακόμα επικουρικό διάσωση να υποβάλλει παραίτηση. Ο κίνδυνος να μην υπάρχει πλήρωμα για δεύτερο ασθενοφόρο και στην πρωινή βάρδια είναι τώρα ορατός. Οι δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, επανεξετάσεις κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν

Εκτός των παραπάνω, το νοσοκομείο της Χίου δεν διαθέτει κρίσιμες ειδικότητες όπως: ογκολόγο, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο και φυσίατρο και πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρης, όπως αυτή του νευρολόγου και του αιματολόγου, γεγονός που οξύνει το πρόβλημα της αναμονής στα ραντεβού εκτός των άλλων. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αφού τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία είναι υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

Advertisement