Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Υπό το φως του φεγγαριού η νέα θεατρική δράση του Κύκλου Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου» στην Δασκαλόπετρα

Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του Κύκλου Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου» συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα τοπικά μέσα με τα μέλη, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την μέχρι τώρα πορεία του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταύρος Σπυράκης μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δράσεις. Συνολικά έχουν γίνει 3 μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά εργαστήρια εκπαιδευτικών και ενηλίκων, καθώς και επισκέψεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου μέσω ειδικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, ο Κύκλος Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου» θα συνεχίσουν την ενεργό τους δράση με την θεατρική παράσταση «100 χρόνια θρήνος», μία παράσταση αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία θα λάβει χώρα στο Ρίζικο το τριήμερο από τις 17 έως 19 Αυγούστου, ενώ στις 12 Αυγούστου υπό το φως του φεγγαριού θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα εκδηλωση – θεατρική δράση με τίτλο «Διαβάζουμε Ιλιάδα με το φεγγάρι» στην παραλία της Δασκαλόπετρας, στον Βροντάδο.

Επισυνάπτεται αναλυτικά το πρόγραμμα:

Στις 12 Αυγούστου 2022, στις 8:30 μμ, ο Κύκλος «Θεατροποιοί Χίου» θα πραγματοποιήσει την ανάγνωση της Ιλιάδας του Ομήρου στην παραλία της Δασκαλόπετρας στο Βροντάδο Χίου. Καθήμενοι στα βότσαλα με ένα μικρόφωνο, μεράκι και αγάπη για τον θείο Όμηρο, θα συναντηθούμε υπό το φως της πανσελήνου για να αγκαλιάσουμε τον μεγάλο αυτό ποιητή, τώρα που μας επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες τις αγκαλιές…, και να θυμηθούμε όλοι μαζί τη θεία ομορφιά του. Συναποφασίσαμε να διαβάσει ο καθένας ένα απόσπασμα της αρεσκείας του από την Ιλιάδα, όχι πολύ εκτενές μέχρι 4 λεπτά, θα μπορούσε να είναι και ελάχιστοι στίχοι – όποιοι εμπνέουν τους αναγνώστες ή είναι οι αγαπημένοι τους-  σε οποιαδήποτε μετάφραση. Η χαρά μας θα ήταν απερίγραπτη αν ακόμα και μαθητές εκδήλωναν ενδιαφέρον ανάγνωσης!

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  vagianou_k@yahoo.gr έως και την Παρασκευή 5 Αυγούστου. Απαιτείται να δηλωθεί το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο επικοινωνίας,  η ραψωδία και οι ακριβείς στίχοι καθώς και ο μεταφραστής του κειμένου. Σε περίπτωση μη ανταπάντησης στο μήνυμα θα θεωρηθεί απουσία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στην επιλογή ραψωδίας και στίχων, θα μπορούσαν να διαβαστούν ακόμα κι οι ίδιοι στίχοι από διαφορετικά άτομα, μια που ο αναγνώστης καθορίζει και νοηματοδοτεί συχνά το κείμενο με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Οι μεταβάσεις μεταξύ των αναγνωστών θα διευκολύνονται με τη χρήση κρουστών οργάνων, χορηγία του 1ου Γυμνασίου Χίου. Πιθανώς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μια πρόβα λίγο πριν τις 12 Αυγούστου.

Στοχεύουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο με το ομηρικό κείμενο, με μια ρέουσα ανάγνωση από την οποία θα προκύπτει ένα νόημα αλλά και μια αλληλεπίδραση με το κοινό μας. Εστιάζουμε στη συναισθηματική ανάγνωση. Δεν επιθυμούμε να αναγνωστούν μόνο οι γραμμές, οι στίχοι του κειμένου, αλλά και πέρα και πίσω από τις γραμμές, κάπου εκεί που θα συναντήσει ο καθένας προσωπικά τον παππούλη Όμηρο.

Συντονίστριες δράσης: Βαγιάνου Κυριακή και Λιάνα Βαφειάδου-Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement