Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: «Μέσα σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε όλα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες κι έτσι θα συνεχίσουμε»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στα τοπικά μέσα το πρωί της Πέμπτης (7.7) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα 3 χρόνια διακυβέρνησης.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία χθες να μιλήσουμε όχι με υποσχέσεις για το μέλλον αλλά με γεγονότα και δεδομένα για το παρελθόν και το παρόν αυτής της τριετίας. Η χώρα μας στα δύσκολα είχε σταθερό τιμόνι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, απαραίτητη για μία αυτοδύναμη Ελλάδα σε μία δύσκολη εποχή», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι η Χίος ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε γαλάζιο, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση με ευθύνη και αποφασιστικότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις στην οικονομία, στην υγεία, στο μεταναστευτικό, στα εθνικά θέματα, με απώτερο στόχο την κοινωνική ευημερία και συνοχή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πλέον έχουν τεθεί ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη της Χίου, με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που αποτελούσε τροχοπέδη σε συνδυασμό με τον νησιωτικό ΦΠΑ, που δίνει ένα πλεονέκτημα κόστους, την ολοκλήρωση έργων υποδομής, το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Χίου, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέχρι στιγμής Δήμος Χίου, Ψαρών και Οινουσσών έχει λάβει 30 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία είτε από το Υπουργείο Μετανάστευσης, είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Η μαστίχα, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η καινοτομία σε συνδυασμό με την εκπαίδευση δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο επενδύσεων. Αυτά που ήταν εμπόδιο τόσα χρόνια, αντιμετωπίστηκαν μέσα σε 3 χρόνια. Αυτό είναι και το στοίχημα της επόμενης 10ετίας της Χίου», προσθέτοντας ότι με τους ίδιος στόχους, συστηματικά και αποτελεσματικά θα συνεχίσει τον ιστορικό της ρόλο η Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στα της Χίου, ο κ. Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι το νησί έχει αφήσει το μεταναστευτικό πίσω της, την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της Κυβέρνησης, του Λιμενικού και της ΕΛΑΣ με τον πρωταρχικό τους στόχο να παραμένει η μείωση των ροών, καθώς και η αποσύνδεση από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού: «Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται μετανάστες στα νησιά αλλά για να φεύγουν γρηγορότερα, κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Αυτός ήταν και είναι ιστορικά ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

Απ’ την άλλη, για το θέμα της υγείας σημείωσε ότι το Νοσοκομείο Χίου κατάφερε και αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας στη Χίο, όταν ολόκληρο το εθνικό σύστημα βρέθηκε σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση: «Τα έργα που γίνονται στο Νοσοκομείο προχωράνε. Υπάρχουν έργα αναβάθμισης σε κέντρα υγείας, όπως είναι το Πυργί, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και θα στηρίξουμε το Νοσοκομείο κι όλο το σύστημα υγείας της Χίου», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η εκκρεμότητα των προσλήψεων με το Υπουργείο Υγείας να προχωράει στην προκήρυξη θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

Σε ερώτημα που έθεσε ο «Χιακός Λαός» τόσο για το τουριστικό κομμάτι, τις προσπάθειες προβολής της Χίου, την ανταπόκριση του κόσμου, όσο και τον συμβολικό ρόλο των έργων που ξετυλίγονται στο νησί, ο κ. Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα σε αξιόλογες κλίνες ξενοδοχειακές, αλλά και σε υπηρεσίες που είναι επικουρικές του τουρισμού, όπως είναι η εστίαση.

«Το τουριστικό προϊόν εξελίσσεται σε όλη την Ελλάδα, αλλάζει η αισθητική. Σε αλλά μικρότερα νησιά βλέπουμε πολύ αξιόλογες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα που προσελκύουν κόσμο ως προορισμό. Είναι σημαντικό να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού», αναφέροντας ότι εάν δεν υπάρξουν 1-2 μεγάλα ξενοδοχεία βάσεις στη Χίο για να προσελκύσουν πτήσεις charter, αυτό δεν θα επιτρέψει τη διάχυση του τουρισμού  σε όλο το νησί.

«Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που είχαν οι επενδυτές στο παρελθόν, όπως το μεταναστευτικό, το αεροδρόμιο. Κλειδώσαμε το ΦΠΑ που είναι σημαντικό γιατί είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος. Μπορεί τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να επηρεάζονται εμφανώς από την τιμή των καυσίμων, αλλά όταν έρθει κάποιος στη Χίο, η ζωή είναι φθηνότερη σε σχέση με κάποια άλλα νησιά», τονίζοντας ότι ως κράτος δημιουργούν το πλαίσιο και τα έργα υποδομής με το Υπουργείο Μετανάστευσης μέσα σε 2 χρόνια να έχει δώσει 2 εκ. ευρώ για την στοχευόμενη τουριστική προβολή των 5 νησιών που επηρεάστηκαν από το μεταναστευτικό.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι για να πετύχει όλο το παραπάνω θα πρέπει να γίνει μία συγκροτημένη, συνολική προσπάθεια για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος κι έπειτα η εκμετάλλευση των υποδομών: «Τότε θα μιλάμε για μία πολύ πιο ισχυρή Χίο στον τουρισμό», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον απόηχο της εξαιρετικής εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε ο...

Advertisement