Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα «LA ROSE BLANCHE» στο Περιβόλι

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα με τίτλο «LA ROSE BLANCHE» στο Περιβόλι, Κάμπου στην Χίο. Ο Βέλγος σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Kris Kaerts, μαζί με μερικούς καλλιτεχνικούς συντρόφους, δημιούργησε ένα αυθεντικό ντοκιμαντέρ για το «LA ROSEBLANCHE», το οποίο είναι το τελευταίο ελληνικό λαϊκό καφενείο στο παλιό Μόλενμπεκ, μια περιοχή των Βρυξελλών. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία της οικογένειας Καρασαββίδη, με καταγωγή από την Ουρντού στον Πόντοπου μετακόμισε στα χρόνια ΄60 από την Ελλάδα (Βέροια) στο Μολενμπεκ.

Το «LA ROSE BLANCHE» είναι ένα ξεχωριστό μέρος. Είναι το τελευταίο εναπομείναν καφέ μιας γενιάς Ελλήνων καφετζήδων στο Μόλενμπεκ, όταν η Ελληνική κοινότητα ήταν ακόμη πολυάριθμη εκεί. Το καφέ είναι σχεδόν εκατό ετών. Το 1973, η οικογένεια Καρασαββίδη, αγόρασε αυτό το λαϊκό καφενείο από τους Βέλγους ιδιοκτήτες. Η μοναδικότητα του μέρος καθορίζεται από την πελατεία του και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα πράγματα ενωμένα όλο αυτό το διάστημα. Οι πελάτες τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν κάθε μεταναστευτικό κύμα που έχει κατακλύσει την άφιξη του Μολενμπεκ τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ανάμεσά τους και μερικοί “ντόπιοι”. Το 2016, φαινόταν ότι το καφενείο θα έκλεινε. Το διπλανό τζαμί έκανε μια ωραία προσφορά εξαγοράς. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ζάβεντεμ.

Μαζί με την ιστορικό Πόλυ Ρουμελιώτη, ο Kaerts ξεκίνησε έναν Κύκλο Φίλων (Amicale) στο καφέ που ένωσε παλιούς και νέους πελάτες. Ξαναέφεραν πίσω τη ζωντανή ρεμπέτικη μουσική του παρελθόντος. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και ακούστηκαν οι ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τα παρασκήνια του καφενείου. Με διάφορους εταίρους και πολλούς εθελοντές, στήθηκαν δύο μνημειώδεις εκθέσεις, παρουσιάστηκε θέατρο σκιών και χορός της Μαύρης Θάλασσας στην πλατεία της εκκλησίας. Όλα αυτά ήταν συνυφασμένα με το ντοκιμαντέρ. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό Μολενμπεκ, το οποίο υπάρχει, έστω κι αν εξατμίζεται μπροστά στα μάτια σας. Το αποτέλεσμα μοιάζει σκοτεινό, ζεστό και χαρούμενο ταυτόχρονα, όπως ακριβώς και η ρεμπέτικη μουσική που χρωματίζει και ρυθμίζει το έργο.

Το «LA ROSE BLANCHE» δείχνει τα πολλά στρώματα και τα πρόσωπα των Βρυξελλών. Η μητρόπολη είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε μετάβαση. Οι άνθρωποι αναζητούν τη θέση τους μετά τον ξεριζωμό τους. Ο σκηνοθέτης και το συνεργείο του εκτιμούν εκείνους που έχουν το χαρακτηριστικό να μην φαίνονται στην κοινωνία.

Μαζί με την ταινία, εκδόθηκε και ένα βιβλίο με το ίδιο τίτλο το οποίο περιέχει τις λεπτομέρειες της ιστορίας του «LAROSE BLANCHE» και όλου του πρότζεκτ με την υπογραφή της Πόλυς Ρουμελιώτης και του Kris Kaerts.

Το έργο έχει υπότιτλους στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν επίσης το νέο τους πρότζεκτ INΣKIPPERΣTREET για τους Έλληνες ναυτικούς στην Αμβέρσα. Σε αυτό, η Χίος και οι Οινούσσες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Σχετικά με τους καλλιτέχνες:

Ο Kris Kaerts είναι σκηνοθέτης που ειδικεύεται σε συμμετοχικά και κοινωνικά-καλλιτεχνικά έργα, στα θέματα της διαφορετικότητας, της μετανάστευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς με καλλιτεχνική ματιά. Η ΠόλυΡουμελιώτη παραγωγός του ντοκιμαντέρ και επίσης ως καλλιτέχνης  γράφει, φωτογραφίζει, και δημιουργεί αρχεία οπτικά ακουστικά και εικαστικά, με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μεταναστευτική ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και για την ελληνική ταυτότητα στην διασποράWilbur Lemson είναι σκηνοθέτης, κάμεραμαν και τεχνικός και έκανε πολύ περισσότερα από απλό μοντάζ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πόλυ Ρουμελιώτη (poli@polynikis.be – 0032-494-14.45.96) – Polynikis vzw www.polynikis.be

Kris Kaerts (kris.kaerts@gmail.com – 0032-473-71.04.55) – KEYKOP! www.kriskaerts.be

www.laroseblanche.be (Γαλλικά, Φλαμανδικά)

Για το La Rose Blanche στα Αγγλικά πατήστε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Συμεών Π. Αργυρόπουλος, Διπλωμ. Πολ. Μηχανικός Ως γνωστόν υπάρχει η σκέψη της επιλογής του τρόπου θέρμανσης και ψύξης του κολυμβητηρίου μας. Ο...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Μιχάλη Κανάριου  Έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ, σε ηλικία 93 ετών, ο γνωστός στη Χίο καρδιολόγος, Μιχάλης Μισαηλίδης, ιδιοκτήτης της Γενικής...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τίποτα δεν προμηνύει την εμπειρία που θα ζήσει όποιος τυχερός βρεθεί στο τιμόνι της BMW i4 M50. Οι κόσμοι της BMW M και της...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συγκλονισμένος δήλωσε στα τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε σε σχολείο των Σερρών, με αποτέλεσμα ένας...