Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Τα εγκαίνια της πλωτής έκθεσης κειμηλίων από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821

Την Κυριακή 26 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στο λιμάνι της Χίου πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Σε συνδιοργάνωση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και της Τράπεζας Πειραιώς. Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο ‘Μάνια’ του Ναυτικού Λυκείου TEENS. Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, θα ταξιδέψουν για έναν μήνα το Αιγαίο καταλήγοντας στον Πειραιά. Την έκθεση συνοδεύει, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του πλού, η ιστορικός κ. Μαρία Ευθυμίου.

Αρχικά, στη διάρκεια εκδήλωσης στον αύλειο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Μαρία Τσάκος’, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τριών συνδιοργανωτών, οι αρχές της Χίου και εκπρόσωποι των ναυτιλιακών και πανεπιστημιακών φορέων της νήσου.OΥπουργόςΜετανάστευσης κ.Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Χίου κ.Ανδρέας Μιχαηλίδης,οι Αντιπεριφερειάρχες Β.Α. κκ. Νικόλαος Νύχτας, Στέλιος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, η Πρόεδρος της ΙΕΕΕκα. Φανή Μαλλούχου-Tufano,η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Μαρία Ευθυμίου, η ακαδημαϊκός  Α΄ Αντιπρόεδρος της Ι.Ε.Ε.Ε.κα. Μαριέττα Μινώτου, ο Γενικός Γραμματέας της ΙΕΕΕκ. Θεμιστοκλής Κοντογούρης, η Α’ Αντιπρόεδρος της Ι.Ε.Ε.Ε. κα. Μαριέττα Μινώτου, μέλος Δ.Σ. της Ι.Ε.Ε.Ε. Νικόλαος Κοκκινάκης, ο RegionalDirectorΤράπεζας Πειραιώς κ.Ιάκωβος Βρούτσης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΙΜ κα.Δήμητρα Κουκίου, ο Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Χατζής, ο Πρόεδρός Λιμενικού Ταμείου κ. Κυριάκος Ζωάνος, ο Διοικητής Ναυτικού Κλιμάκιου Χίου κ.Ηρακλής Ρεβύνθης, ο Διευθυντής Α.Δ. Χίου κ. Γεώργιος Κεβόπουλος, ο Περιφερειακός ΔιοικητήςΛ.Σ. κ. Ευμορφόπουλος Χαρίλαος,ο Λιμενάρχης Χίουκ. Παντελής Βατούσης, ο διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κ.Ιωάννης Μάργαρης, ο Διοικητής ΑΕΝ Οινουσσών κ. Δημήτριος Κλουμάσης.

Γενική εισαγωγή στην τελετή των εγκαινίων έκανε ο Γενικός Διευθυντής του  Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ.Μιχαήλ Μπελέγρης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιδρυτής του Ιδρύματος  Κάπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος, κ.Ευθύμιος Μητρόπουλος, ηκα.Φανή Μαλλούχου-Tufano, κ. Ιάκωβος Βρούτσης, κα.Δήμητρα Κουκίου, ο κ. Νικόλαος Νύχταςκαι ο κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Κατά την εκδήλωσημίλησε η κα. Μαρία Ευθυμίου, ΚαθηγήτριαΙστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίαςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Μαρία Ευθυμίου, γιά την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ακολούθησε αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων, κ.κ. Μάρκου.

Στη συνέχειαέλαβε χώρα τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας στον ύψους 18 μέτρων ιστό που έχει στηθεί στο λιμάνι της Χίου δαπάναις του Ιδρύματος,συνοδείᾳ πομπής σπουδαστών της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και της Φιλαρμονικής του Δήμου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το κόψιμο της κορδέλλας των εγκαινίων προ του εκπαιδευτικού σκάφους «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου TEENS.

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 17:30-20:00 την Κυριακή, 26 Ιουνίου και ξανά την επόμενη ημέρα 27/6, μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-19:00.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η αντιπροσωπεία της Mazda στην Ελλάδα ξεκίνησε τη διάθεση του νέου υβριδικού Mazda2. Το Mazda2 Hybrid είναι το πρώτο πλήρως υβριδικό μοντέλο της ιαπωνικής...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με μία συγκινητική ανάρτησή στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Γιάννης δήλωσε ευλογημένος ποζάροντας με τα αδέρφια του και τη νέα εμφάνιση της “επίσημης αγαπημένης”....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Έλληνας αθλητής πήρε την πρόκριση από την πρώτη βολή, στέλνοντας τον δίσκο στα 60.73μ, ξεπερνώντας το όριο. Στην προηγούμενη διοργάνωση κατέκτησε τη 10η...

LIFESTYLE

Η Κολομβιανή ποπ σταρ Σακίρα, βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για φορολογική απάτη αξίας 14,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την ισπανική κυβέρνηση, ενώ ζούσε στη Βαρκελώνη...