Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Εμβληματικό έργο η ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου – 12 εκ. ευρώ στη Χίο από τα Ταμεία του ΥΜΑ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

1,6 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ανακαίνιση του 3ου Γυμνασίου Χίου.

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, εγκρίθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης επιπλέον χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,76 εκ. ευρώ σε 4 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού. 

Μέσα σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις θα διατεθεί το ποσό του 1.650.000€ στον Δήμο Χίου, με απώτερο σκοπό την ανακαίνιση του 3ου Γυμνασίου Χίου, καλύπτοντας τις όλες τις απαραίτητες επισκευαστικές του ανάγκες, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων, καθώς πρόκειται για ένα σχολείο που αντιμετωπίζει χρόνια σοβαρά προβλήματα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταρακης, στα πλαίσια της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 25/6 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου χρήζει σπουδαιότητας. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Χίο, με τα σημαντικά έργα υποδομής που γίνονται, με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης που μας πήγε πίσω στο παρελθόν, δίνοντας τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

«Δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης για να χρηματοδοτήσει έργα στις περιοχές που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Αυτά τα λεφτά δεν είναι αντάλλαγμα, αλλά αποζημίωση για τις επιπτώσεις μίας κρίσης που επηρέασε δυσανάλογα από το 2015 έως τις αρχές του 2020 τα νησιά του Αιγαίου», υπογραμμίζοντας ότι από το Ταμείο Ανταποδοτικών και από το Ταμείο Αλληλεγγύης συνολικά τα τελευταία 2,5 χρόνια η Χίος έχει χρηματοδοτηθεί με 12 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το 3ο Γυμνάσιο Χίου πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο όπως είναι εξίσου και το έργο της ανακατασκευής της πύλης Σένγκεν του Τελωνείου του Λιμένα Χίου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022: «Αυτά τα 12 εκ. ευρώ που δόθηκαν είναι επιπλέον 12αδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί από συναρμόδια υπουργεία για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Χίου, για την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Χίου, όπου η σύμβαση θα υπογραφτεί μέσα στο καλοκαίρι και στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Επιπλέον κονδύλια έχουν δοθεί για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι», τονίζοντας ότι η Χίος είναι ένα νησί με ιστορία, μεγάλες προοπτικές που πλέον ξεπερνάει την περίοδο της μιζέριας του παρελθόντος.

«Ενώνουμε δυνάμεις και δημιουργούμε μία Χίο αντάξια της ιστορίας της, της προοπτικής της και των ανθρώπων της. Σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καταπολέμηση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού. Στην Κω λειτουργεί κανονικά η κλειστή-ελεγχόμενη δομή και πλέον το μεταναστευτικό δεν απασχολεί την τοπική κοινωνία, αντιθέτως δημιουργεί μία ασφάλεια», καταλήγει ο κ. Μηταράκης σημειώνοντας ότι είναι καιρός να ξεπεραστεί η μικροπολιτική.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Υπουργό για τον συμβολικό του ρόλο όσον αφορά ζητήματα των σχολείων του νησιού, αλλά και για τα μεγάλα έργα που έχουν πάρει τον δρόμο της οριστικής τους υλοποίησης: «Με ορατά αποτελέσματα, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, αλλάζουμε τη ζωή του τόπου μας, λύνουμε τα προβλήματά του. Η χρηματοδότηση του 3ου Γυμνασίου είναι πολύ σημαντική. Πριν κάτι μέρες αποτελούσε άπιαστο όνειρο και τώρα με την στήριξη του Υπουργού είναι έτοιμο να προχωρήσει», αναφέροντας ότι έπεται και συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη τύπου έδωσαν το παρών τους και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Ξενάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νίκος Ξυλάς, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης και ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κώστας Καρατζάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με ένα δροσερό, καλοκαιρινό, νησιώτικο τραγούδι που προβάλλει θαλασσινά τοπία της ναυτομάννας Χίου στο σχετικό videoclip, κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία, ο...

ΧΙΟΣ

Στο κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων Senor O, οι άνδρες μπορούν να βρουν ενδύματα επώνυμων ελληνικών εταιρειών σε πολύ προσιτές τιμές, για επίσημο  αλλά και για...

ΧΙΟΣ

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα για ύποπτο δέμα στο πλοίο Νήσος «Σάμος», το οποίο θα αναχωρούσε από τον Κεντρικό Λιμένα Χίου με προορισμό τα Ψαρά και...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι άγγελοι της Σμύρνης», 16 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00 στο Αμφιθέατρο Οινουσσών Ζωή Παπαδοπούλου Αφήγηση: Ηθοποιός  Χρύσα Παππά Η  συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, η φωτογράφος...