Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

S.M. Χαρά: «Σας αποχαιρετάμε μετά από 40 χρόνια εμπιστοσύνης με ένα μεγάλο ευχαριστώ»

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ» ήταν η πρώτη φράση των κ. Νίκου και Πέτρου Γιαννούμη, ιδρυτών της χιώτικης αλυσίδας Super Market «Xαρά», θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους τόσο στους υπαλλήλους τους, όσο και στην κοινωνία της Χίου που όλα αυτά τα χρόνια έδειξαν την εμπιστοσύνη και την προτίμησή τους.

Στο xiakoslaos.gr μίλησαν αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες της τοπικής αλυσίδας Super Market «Xαρά», κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκίνησαν στον χώρο του εμπορίου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, το μυστικό της επιτυχίας τους μέχρι σήμερα και στην απόφαση που τους οδήγησε να μεταβιβάσουν τα «Χαρά» στην ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων «Μarket In», έπειτα από 40 χρόνια πορείας. 

Το ταξίδι των αδελφών Γιαννούμη ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, 13 και 8 ετών αντίστοιχα, όταν χρειάστηκε να φύγουν ως μετανάστες από το Θολοποτάμι, χωριό της νότιας Χίου, στον Καναδά. Ένα ταξίδι που όπως ανέφεραν διήρκησε 11 ολόκληρες μέρες με το πλοίο της μετανάστευσης  «Οlympia», το πρώτο νεότευκτο υπερωκεάνιο που μετέφερε εκείνη την εποχή χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική και τον Καναδά για μία καλύτερη ζωή.

«Τις πρώτες μέρες ήταν ευχάριστα. Φεύγεις από ένα μικρό χωριό και πας σε ένα καράβι που στα πρόσφεραν όλα. Μετά το Γιβραλτάρ ξεκίνησαν τα δύσκολα, όταν έπιασε θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό», σημείωσε ο κ. Νίκος Γιαννούμης.

Θα έλεγε κανείς ότι η προσαρμογή στον Καναδά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μόντρεαλ δεν ήταν και η πιο εύκολη για τα δύο αδέλφια, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες ζωής, με τον κ. Πέτρο Γιαννούμη να συμπληρώνει ότι την εποχή εκείνη οι Έλληνες μετανάστες αντιμετωπίζονταν ρατσιστικά. 

Συνολικά 17 χρόνια έζησε ο κ. Νίκος στον Καναδά -μέχρι το 1982 -και 13 χρόνια ο κ. Πέτρος, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979 ως ερωτικός μετανάστης αυτή τη φορά: «Επέστρεψα στην Ελλάδα ως ερωτικός μετανάστης. Περίμενα τη γυναίκα μου να τελειώσει το σχολείο. Το διάστημα αυτό εργάστηκα ως υπάλληλος στο σουπερμάρκετ «Συρρής – Καλίτσης» για 8 μήνες», σημείωσε. 

Εκείνο το διάστημα ο κ. Πέτρος δέχθηκε μία πρόταση με καλύτερα χρήματα από τον κ. Κακίτση που διέθετε μπακάλικο. Αφού πήγε να εργαστεί εκεί, στον χρόνο πάνω δέχθηκε μία ακόμα πρόταση να μπει στη συγκεκριμένη επιχείρηση ως συνέταιρος. Έχοντας κάποιες οικονομίες έγινε τελικά συνεταίρος σε ηλικία 20 χρονών, μία απόφαση που αποτέλεσε καθοριστικό ρόλο στη μόνιμη εγκατάστασή του στη Χίο. Έτσι, με συνιδιοκτήτη τον κ. Λάμπρο Κακίτση άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στην οδό Λάδης σε ένα ιστορικό κατάστημα: «Δανείστηκα και κάποια χρήματα από τον αδελφό μου. Δεν είχα να χάσω κάτι, παρά να το προσπαθήσω», υπογράμμισε. 

Η ιδέα για τη δημιουργία του «Χαρά» ήρθε το 1982, όταν στην περιοχή του Καμμένου Πύργου στην οδό της Βερίτη βρέθηκε κατάλληλος χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει ένα πιο εξελιγμένο σουπερμάρκετ που θα βρισκόταν στην είσοδο της πόλης, με την ονομασία της επιχείρησης να είναι αρχικά «Λάμπρος Κακίτσης – Πέτρος Γιαννούμης» και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Λάμπρος Κακίτσης – ΑΦΟΙ Γιαννούμη», με τον Κακίτση το 1987 να αποχωρεί οικειοθελώς από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς ήθελε να ασχοληθεί με την ποτοποιία.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς προέκυψε το όνομα «Χαρά» και αυτήν την απάντηση έρχεται να μας την δώσει ο κ. Πέτρος, εξηγώντας μας την ιστορία: «Απέναντι από το σουπερμάρκετ μας στην Βερίτη υπήρχε ένα γραφείο τελετών που εμείς το μεταφράζαμε ως λύπη. Ένα απόγευμα που ήμασταν έξω από το μαγαζί ενθουσιασμένοι για το νέο μας βήμα και βλέπαμε τους περαστικούς και την κίνηση του δρόμου, μου ήρθε στο μυαλό η χαρά. Από τη μία η λύπη λόγω του γραφείου τελετών κι απ’ την άλλη η χαρά», εξιστόρησε. 

Μπορεί τα χρόνια εκείνα να ήταν αρκετά δύσκολα, εν μέσω περιόδου Τσέρνομπιλ και κρίσης στο Αιγαίο με το τούρκικο πλοίο «Σισμίκ», ωστόσο ο κ. Νίκος επισήμανε ότι δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα: «Την περίοδο του Τσέρνομπιλ επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος φοβόταν και προμηθευόταν τρόφιμα πριν έρθουν οι νέες παραλαβές, διότι πίστευαν ότι θα ήταν με ραδιενέργεια. Θυμάμαι έπαιρναν γάλα, κονσέρβες, ζυμαρικά. Φτάσαμε στο σημείο να αδειάσουν και οι αποθήκες και τα μαγαζιά. Μας έλεγαν να τους κρατήσουμε τρόφιμα, γιατί πίστευαν ότι τα καινούργια θα είναι μολυσμένα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτρος.

Το 1992 ήρθε στη Χίο ο πρώτος ανταγωνιστής. Μέχρι τότε δεν είχε εγκατασταθεί καμία μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων: «Όταν τότε ήρθε ο Βερόπουλος φοβηθήκαμε λίγο, όμως προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Είδαμε τον τρόπο που δουλεύει και κινηθήκαμε κι εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι έγινε συνέταιρος έπειτα από πρόταση που δέχθηκε από τον αδελφό του, μία επαγγελματική πρόταση που τον έκανε να επιστρέψει κι εκείνος  μόνιμα στην Ελλάδα.

Με επιμονή, τόλμη και πολλή δουλειά τα αδέλφια Γιαννούμη κατάφεραν να ανοίξουν συνολικά 9 «Χαρά» τόσο στο κέντρο της Χίου, όσο και στα περίχωρά της. Το 1996 υλοποιείται η πρωτοποριακή ιδέα της αποκέντρωσης των καταστημάτων με την ίδρυση του πρώτου περιφερειακού καταστήματος στα Αρμόλια με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Νότιας Χίου. Έπειτα ακολούθησαν τα καταστήματα της περιοχής Βροντάδου, Καρδαμύλων, Καλλιμασιάς, Μ. Λιβανού, Νενήτων, Κουντουριώτου – Βενιζέλου και Πολυτεχνείου.

«Υπήρχαν δυσκολίες όπως σε όλα τα επαγγέλματα, όμως το παλεύαμε», τόνισε ο κ. Νίκος με τον αδελφό του να συμπληρώνει ότι πάντα αναρωτιόταν πώς θα ήταν η ζωή του στον Καναδά. 

Τα κριτήρια που επέλεγαν το πού θα ανοίξουν νέο κατάστημα ήταν η γεωγραφική περιοχή, ο πληθυσμός της, τα γύρω χωριά και οι ανάγκες που θα μπορούσαν να καλύψουν: «Το 2002 άλλαξε εταιρική μορφή και έγινε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΧΑΡΑ Α.Ε., ενώ το 2000 εντάσσεται στον όμιλο αγορών «Ελληνικοί Ορίζοντες ΕΠΕ», ο οποίος διακόπτει την λειτουργία του το 2006 και τα ΧΑΡΑ Α.Ε. γίνονται μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ ΕΠΕ», ανέφερε ο κ. Πέτρος.

Χαρακτηριστικό είναι και το μότο του κ. Νίκου Γιαννούμη: «Όταν μπεις στον χορό πρέπει να χορέψεις», μία φράση με μεγάλο νόημα που τους οδήγησε στην επιτυχία, παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Από την άλλη, το κίνητρο για τη συνεχή εξέλιξη του κ. Πέτρου Γιαννούμη ήταν η μεγάλη του αγάπη για το εμπόριο: «Μου άρεσε να εξελίσσομαι, να μην μένω στάσιμος. Κάποια στιγμή ο κόπος, η πολλή δουλειά ανταμείβεται. Εμείς ακολουθήσαμε την εξέλιξη, φροντίσαμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και βγήκαμε υγιείς». 

Και φτάνουμε στο σήμερα, έτος 2022 όπου έπειτα από 40 χρόνια ίδρυσης των «Χαρά», τα αδέλφια Γιαννούμη αποφασίζουν από κοινού να μεταβιβάσουν τα τοπικά καταστήματα σε μία αντίστοιχη οικογενειακή αλυσίδα σουπερμάρκετ, τα «Market In». Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος, συζήτησαν τόσο με τα παιδιά του, όσο και με τα παιδιά του αδελφού του για το εάν θα ήθελαν να αναλάβουν τα «Χαρά». Όμως, οι περισσότεροι έχουν την δική τους καριέρα στην Αθήνα κι έτσι θα ήταν αδύνατον να συνεχίσει η επιχείρηση μόνο με δύο άτομα στη Χίο. 

Ένα επιτυχημένο ταξίδι, γεμάτο με όμορφες αναμνήσεις φτάνει στον τελικό του προορισμό. Εκείνο που θα τους λείψει περισσότερο είναι η καθημερνή επαφή και η επικοινωνία με τον κόσμο, το προσωπικό: «Πολλά τα συναισθήματα. Είναι και ευχάριστα, γιατί βλέπεις ότι μετά από τόσα χρόνια αμείβονται οι κόποι σου κι από την άλλη συνειδητοποιείς ότι είναι ένα δημιούργημά σου που δεν θέλεις να σβήσει», ανέφερε ο κ. Πέτρος.

Η συμβουλή που θα έδιναν στα νέα παιδιά που ονειρεύονται τη δική τους επιχείρηση είναι πρώτα να αγαπούν αυτό που κάνουν, να δουλεύουν με όρεξη, τονίζοντας ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας καθώς  με τα χρόνια οι προσπάθειες και οι κόποι τους θα ανταμειφθούν. Έπειτα, να αναλύσουν και να εξετάσουν όλες τις πτυχές του κλάδου της επιχείρησης που θα ήθελαν να ανοίξουν, να δουν τον ανταγωνισμό, αν τους συμφέρει και πάνω απ’ όλα αν θα είναι βιώσιμη.

«Ό,τι δουλειά και να κάνεις, πρώτα απ’ όλα πρέπει να την αγαπήσεις. Αν την αγαπήσεις θα πετύχεις», κατέληξαν.

 

Η οικογένεια της «Market In» μεγαλώνει και συνεχίζει την ανάπτυξή της παραμένοντας μία 100% Ελληνική Οικογενειακή Εταιρεία. Σήμερα έρχεται στο όμορφο νησί της Χίου με 9 καταστήματα μέσω της εταιρίας «ΧΑΡΑ Α.Ε»: «Με την οικογένεια Γιαννούμη υπήρχε από τα προηγούμενα χρόνια μία στενή επαγγελματική σχέση αλλά πάντοτε αληθινή και βασισμένη στον αλληλοσεβασμό. Συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη για το νησί της Χίου, με τον ίδιο σεβασμό προς το προσωπικό και τους πελάτες αλλά και την ίδια ειλικρίνεια. Στόχος μας είναι η δημιουργία σύγχρονων, μοντέρνων καταστημάτων, φιλικών προς τους πελάτες και το περιβάλλον και πάντα με τις καλύτερες τιμές και εξυπηρέτηση. Σας ευχαριστούμε και καλώς σας βρήκαμε στην όμορφη Χίο!» ανέφεραν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη στιγμή της γέννησής του, λόγω της μυθικής οδικής συμπεριφοράς του που ανέτρεπε όλα όσα ξέραμε στο κλείσιμο του περασμένου αιώνα, το Ford...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Γιόσεφ Καμπάν θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας σχεδιαστικής γλώσσας των μοντέλων της MG και έρχεται να ενταχθεί στην εταιρεία...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Puma με τη κορυφαία άνεση και πρακτικότητα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, έχει δικαίως...

Advertisement