Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Από το νησί μας ξεκινάει η πλωτή έκθεση κειμηλίων του 1821

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος ̶ Εθνικό Ιστορικό  Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ̶Διεθνές Κέντρο Ναυτικής  Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, με χαρά ανακοινώνουν ότι η  προγραμματισθείσα για το 2021, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, πλωτή έκθεση  κειμηλίων του ’21, από τις Συλλογές του Μουσείου, η οποία αναβλήθηκε δύο  φορές λόγω της πανδημίας Covid-19, θα πραγματοποιηθεί φέτος, αρχής γενομένης από το λιμάνι της Χίου, την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022. 

Την Έκθεση θα περιαγάγει σε  14 λιμάνια της νησιωτικής Ελλάδας το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του πολυσχιδούς  επετειακού της προγράμματος «ελεύθεροι», έχει εντάξει και υποστηρίζει τη  διοργάνωση και πραγματοποίηση της πρωτότυπης αυτής πλωτής έκθεσης, όπως  αντίστοιχα και τη δημιουργία του αναμνηστικού μεταλλίου της ΙΕΕΕ/ΕΙΜ.  

Η Έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με  αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο  του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα,  φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα κ.ά.) όσο και με  ψηφιακές εφαρμογές (ενδεικτικά αναφέρονται videos μικρής διάρκειας,  ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές  πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).

Το αφήγημα της Έκθεσης θα ξεκινήσει από το Αιγαίο των  προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων  ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει  ναυτότοπους, ιστορικά νησιά, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού  Αγώνα και θα κλείσει με ιστορικά τεκμήρια που θα ενθαρρύνουν και  παροτρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο που είχε ο ναυτικός  Αγώνας στο εσωτερικό του μαχόμενου Έθνους και στην Ευρώπη γενικότερα και  την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την απελευθέρωση.  

Στους ναυτότοπους που θα επισκεφθεί η Έκθεση, συγκαταλέγονται, εκτός της Χίου (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Λέσβος, η Λήμνος, η  Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Άνδρος, η Σύρος, οι Σπέτσες, η  Ύδρα, ο Πόρος, η Αίγινα. Η κατάληξη της Έκθεσης είναι ο Πειραιάς. Κάτοικοι και  επισκέπτες από τα ως άνω λιμάνια θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έκθεση  αλλά και να συμμετάσχουν σε συναφείς επετειακές εκδηλώσεις, για τη  διοργάνωση των οποίων θα επιληφθούν τοπικοί φορείς και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Την Έκθεση, η επίσκεψη στην οποία θα είναι ελεύθερη στο κοινό, θα  συνοδεύει, εκτός από Επιμελητές και Συντηρητές του Εθνικού Ιστορικού  Μουσείου, η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού  και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Ευθυμίου, η οποία,  ευγενώς προσφερθείσα, θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών γιά την καθοριστική  συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους στα τηλέφωνα 22710-81970 & 22710-827777 μέχρι και την Τετάρτη 22/06/2022 ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουν την διαμονή τους σε όσα νησιά – σταθμούς επιθυμούν να παραμείνουν, καθώς και να μεριμνήσουν για την επιστροφή τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα της πλωτής έκθεσης είναι το κάτωθι:

Δευτέρα 27/06/22 Αναχώρηση από Χίο προς Λιμένα Καρδαμύλων
Τετάρτη 29/06/22 Αναχώρηση από Λιμένα Καρδαμύλων προς Οινούσσες
Πέμπτη 30/06/22 Αναχώρηση από Οινούσσες προς Μυτιλήνη
Σάββατο 02/07/2022 Αναχώρηση από Μυτιλήνη προς Μύρινα Λήμνου
Τρίτη 05/07/2022 Αναχώρηση από Μύρινα Λήμνου προς Σαμοθράκη
Πέμπτη 07/07/2022 Αναχώρηση από Σαμοθράκη προς Άγιο Ευστράτιο
Τρίτη 12/07/2022 Αναχώρηση από Άγιο Ευστράτιο προς Σκύρο
Παρασκευή 15/07/2022 Αναχώρηση από Σκύρο προς Ψαρά
Δευτέρα 18/07/2022 Αναχώρηση από Ψαρά προς Άνδρο
Πέμπτη 21/07/2022 Αναχώρηση από Άνδρο για Σύρο
Κυριακή 24/07/2022 Αναχώρηση από Σύρο για Σπέτσες
Τετάρτη 27/07/2022 Αναχώρηση από Σπέτσες για Ύδρα
Παρασκευή 29/07/2022 Αναχώρηση από Ύδρα για Αίγινα
Κυριακή 31/07/2022 Αναχώρηση από Αίγινα για Πειραιά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement