Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: «Η πλειοψηφία των Χιωτών θέλει να ξεπεραστεί οριστικά το μεταναστευτικό»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Χίου – ΒΙΑΛ επισκέφτηκαν το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουνίου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, και  οι Βουλευτές κα Νόνη Δούνια, κ. Χρήστος Κέλλας και Περικλής Μαντάς.

Η αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει χαράξει και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι πλέον ορατή με τις ροές να παραμένουν σταθερά χαμηλές και με την αποσυμφόρηση να γίνεται πράξη, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τα μετρήσιμα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, μειώνοντας ουσιαστικά τις ροές, έκανε λόγο και ο διοικητής, κ. Παναγιώτης Κιμουρτζής, υπογραμμίζοντας ότι έπειτα από τον αγώνα αποσυμφόρησης που δόθηκε τόσο στο Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όσο και σε ολόκληρη τη Χίο, πλέον στο νησί διαμένουν μόνο 152 μετανάστες κατά πλειοψηφία από τη Σομαλία.

Με τη σειρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας την ως υπερδομή, καθώς φιλοξενούσε  πάνω από 6.000 μετανάστες: «Η Κυβέρνηση εφάρμοσε μία πολιτική ουσιαστικής μείωσης των ροών και περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνοντας ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι να κλείσει οριστικά η ΒΙΑΛ και να αντικατασταθεί με μία νέα υπερσύγχρονη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, που θα διασφαλίζει την ορθή υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης, που θα αποτελέσει ένα μέτρο ασφαλείας και θωράκισης της Χίου, αποτρεπτικό για την παράνομη μετανάστευση.

«Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή θα είναι μικρότερη, εκτός αστικού ιστού. Η πλειοψηφία των Χιωτών θέλει να ξεπεραστεί οριστικά το μεταναστευτικό. Να κλείσει η ΒΙΑΛ και να γίνει η νέα δομή. Ευθύνη των πολιτικών δεν είναι να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι για τον τόπο μας» προσθέτοντας ότι αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται προς υλοποίηση.

Σαφές ήταν και μήνυμα του κ. Μηταράκη ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της και δεν επιτρέπει παράνομες εισόδους στα ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα στα πλαίσια των συνταγματικών υποχρεώσεων: «Η χώρα μας ξεκάθαρα δεν πρόκειται να ξανά ζήσει την πολιτική ανοιχτών του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι ονειρεύονται. Η χώρα μας έχει και χερσαία και θαλάσσια σύνορα με απώτερο στόχο αφενός να προστατέψουμε το Διεθνές Δίκαιο και αφετέρου να μην είμαστε η πύλη εισόδων γι’ αυτούς που βγάζουν λεφτά», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement