Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Πηγές γραφείου Μηταράκη: «Θα ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να υπαχθούν σε έκπτωση φόρου εισοδηματος 30% οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγοί μαστίχας»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου επισκέφτηκαν  το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουνίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργο Τούμπος.

Με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με τίτλο: «Κίνητρα Ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών ή/και εταιρικών μετασχηματισμών» στο οποίο προβλέπεται η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες καθώς και για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου εξέφρασε στους Υπουργούς τους έντονους προβληματισμούς της.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι από την ευεργετική αυτή διάταξη για τους συνεταιρισμένους αγρότες, δεν είναι δίκαιο να εξαιρεθούν οι Μαστιχοπαραγωγοί-μέλη της, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου, και οι οποίοι αριθμητικά είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συνεταιρισμού της ΕΜΧ. Παράλληλα, εστίασαν στις ιδιαιτερότητες της μαστιχοκαλλιέργειας, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο σύνολο τους στα μικρά νησιά του Αιγαίου που τους αναγκάζουν να εξασκούν και συμπληρωματικό επάγγελμα για να μπορούν να επιβιώσουν.

Εκπροσωπώντας τους Μαστιχοπαραγωγούς της ακριτικής Χίου τόνισαν το πόσο δίκαιο και αναγκαίο είναι να συμπεριληφθούν στο σύνολό τους στην ευεργετική διάταξη φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους στο 50%, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ισονομία, συμπληρώνοντας ότι στο Αιγαίο δίνουν μια σκληρή μάχη ανάπτυξης: «Η ένταξη του συνόλου των μαστιχοπαραγωγών θα συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην αύξηση της παραγόμενης ποσότητας της μαστίχας γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω διάθεσης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική και Τοπική Οικονομία, καθώς και την αναστροφή της δημογραφικής απορροής, στα νησιά μας», σημείωσαν.

Με πολύ μεγάλη προσοχή τόσο ο κ. Νότης Μηταράκης, όσο και ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς εισάκουσαν τα αιτήματά τους και γνωρίζοντας ότι η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας της Χίου, διαβεβαίωσαν ότι θα ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να υπαχθούν σε έκπτωση φόρου εισοδηματος 30% οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγοί μαστίχας με απώτερο στόχο να μην αποκλειστούν εντελώς από την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε μείωση φόρου εισοδήματος 50% στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι μέλη συνεταιρισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement