Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: «Μέσα σε 3 χρόνια ξαναπήρε “μπρος” το εργοτάξιο και το Φράγμα Κόρης Γεφύρι θα ολοκληρωθεί το 2023»

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Στο Φράγμα «Κόρης Γεφύρι» μετέβη το πρωί της Πέμπτης 2 Ιουνίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, στα πλαίσια της επίσκεψής τους στο νησί της Χίου με σκοπό να ενημερωθούν για την εξέλιξη του έργου.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μηταράκης, σε τροχιά οριστικής υλοποίησης βρίσκεται το πολυπόθητο έργο της Χίου, ένα έργο που είχε απασχολήσει αρκετά χρόνια την χιακή κοινωνία και οδηγείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή του. Ειδικότερα, τόνισε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», οι οποίες ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου 2022, συμβάλλοντας σημαντικά στην παράδοση του έργου έως το 2023 σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

«Εκπληρώνουμε επιτέλους τα μεγάλα έργα της Χίου. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το Αεροδρόμιο, το νέο Τελωνείο και το Κόρης Γεφύρι, έργα που συζητάμε εδώ και μία γενιά και πάντα κάτι συνέβαινε πλέον  προχωράνε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να κάνει αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπόρεσε, από το 2015 μέχρι το 2019, μία χαμένη πενταετία για το νησί μας», υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε η μελέτη για το Φράγμα, βρέθηκε ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση, έγινε η νέα σύμβαση και ξεκίνησε με το εργοτάξιο ώστε το «Κόρης Γεφύρι» να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

Τις θερμές ευχαριστίες του έδωσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, εστιάζοντας στην πολύτιμη προσπάθεια που κατέβαλλε, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου που γίνεται πλέον πραγματικότητα: «Αυτή η τετραετία δείχνει μία διαφορετική Χίο, με τα έργα υποδομής να προχωράνε, με το νησιωτικό ΦΠΑ να έχει πλέον εξασφαλιστεί για τη Χίο μας και με το μεταναστευτικό να έχει αντιμετωπιστεί», προσθέτοντας ότι παρά τις κρίσεις συνεχίζουν να βλέπουν με αισιοδοξία τα επόμενα χρόνια.

Με τη σειρά του, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι μέλημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να ολοκληρωθούν και να γίνουν λειτουργικά όλα τα αρδευτικά έργα της Ελλάδας, που δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια: «Το Φράγμα Κόρης Γεφύρι είναι το πρώτο από αυτά τα λιμνάζοντα, το οποίο καταφέραμε μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες που προβλέπονται και τις επιστημονικές κρίσεις που λήφθηκαν υπόψη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και παραγωγικού έργου που θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα της χώρας», συμπληρώνοντας ότι με την βοήθεια του κ. Μηταράκη και του κ. Τσακίρη αξιοποιούνται έργα που για πολλά χρόνια δεν ήταν λειτουργικά.

Το παρών του έδωσε και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εκφράζοντας τη αισιοδοξία για την πρόοδο των εργασιών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον καθαριστικό ρόλο των δύο Υπουργών στην επανεκκίνηση του έργου.

Αναφορικά με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις των αρμόδιων Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρματζης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι Φράγμα παίρνει «σάρκα και οστά». Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Το 2023 το Φράγμα Κόρης Γεφύρι θα είναι μία πραγματικότητα. Αλλάζουν όλα και τα αλλάζουμε όλα. Προχωράμε για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας», κατέληξε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάδοχος εταιρεία αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μία σειρά από διεξοδικούς ελέγχους στους τρεις μανδύες στεγάνωσης του φράγματος, προκειμένου να δουν ποιοι από αυτούς είναι σαθροί και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη του πρωτοκόλλου ανέρχεται στα 1.815.000€ περίπου και περιλαμβάνει τη μελέτη πλημμυρικού κινδύνου, την εγκατάσταση και παρακολούθηση δικτύου οργάνων, την έρευνα και ανάλυση της στατικής και δυναμικής επάρκειας του φράγματος, εργασίες καθαίρεσης και ανακατασκευής του μανδύα στεγάνωσης του φράγματος και σύμβουλο ποιοτικού ελέγχου της εκτέλεσης των εργασιών.

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement