Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Το «Νήσος Σάμος» έδωσε τη μάχη του και τελικά κατάφερε να δέσει στο λιμάνι

Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν την Πέμπτη (19/5) στο Βόρειο Αιγαίο προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στην προσέγγιση του πλοίου «Νήσος Σάμος», στο λιμάνι της Χίου. Το πλοίο πραγματοποίησε το καθιερωμένο του δρομολόγιο από τον Πειραιά για Ψαρά – Χίο – Μυτιλήνη, ωστόσο όταν έφτασε στο λιμάνι της Χίου, νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν τα δύσκολα.

Το «Νήσος Σάμος» ενώ έχει μπει ήδη στο λιμάνι της Χίου, και παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες που έκανε να προσεγγίσει και να δέσει στο λιμάνι, δεν τα κατάφερνε διότι οι καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι έκαναν το έργο του ακόμα πιο δύσκολο. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε ρίξει άγκυρα, ενώ σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ρυμουλκά προσπαθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια να το βοηθήσουν.

Μεγάλη ωστόσο ήταν η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι 332 επιβάτες του «Νήσος Σάμου». Ειδικότερα, επί τρεις ολόκληρες ώρες προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι κάνοντας συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες. Το πλοίο παρασύρθηκε στην νότια πλευρά του λιμανιού, έχοντας ως αποτέλεσμα να κολλήσει σε αβαθή ύδατα.

Στο σημείο εκείνο έγινε προσπάθεια προκείμενου να αποβιβαστούν οι Χιώτες επιβάτες, όπου και τελικά έγινε με επιτυχία και ασφάλεια. Όταν οι επιβάτες της Χίου βγήκαν από το πλοίο ανέφεραν στα τοπικά μέσα ότι παρέμειναν ψύχραιμοι, καθώς υπήρξε από την αρχή ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Παράλληλα, ο καπετάνιος του πλοίου συνέχισε να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και με τη βοήθεια ρυμουλκών τελικά κατάφερε να δέσει το πλοίο κατά τις 10:30 το πρωί έπειτα από πολύωρη προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Νήσος Σάμος» θα παραμείνει στο λιμάνι της Χίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από εξειδικευμένους δύτες, ούτως ώστε να δουν για τυχόν ζημιές.

Σε δηλώσεις του, ο Καπετάνιος Γιώργος Αρβανίτης, αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα του λιμανιού της Χίου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών με ισχυρούς ανέμους, αλλά και λόγω του μικρού πεδίου ελιγμών, του μικρού βάθους του λιμανιού στο ύψος ου Πρωτοδικείου όπου το πλοίο προσέκρουσε, αλλά και γενικότερα η απουσία προσκρουστήρων περιμετρικά, είναι εκείνα που οδήγησαν σε αυτό το πρόβλημα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Γιώργος Αρβανίτης είναι ο καπετάνιος του «Νήσος Σάμου» εδώ και έξι χρόνια. Όπως δήλωσε, έχει πάρει άδεια για κάποιες μέρες, ωστόσο ήταν στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολουθώντας υπομονετικά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο συνάδελφός του.

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε ευθύνες στον καπετάνιο. Αυτός που είναι μέσα γνωρίζει καλύτερα από όλους για το τι συμβαίνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι κακεντρέχεια. Δεν βοήθησε και η ένταση του αέρα, μιας που ξεπερνούσα τα 8 μποφόρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάτι πρέπει να γίνει. Τα λέμε τόσα χρόνια για το λιμάνι, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπήρχε ούτε ένα προστατευτικό λάστιχο, έχοντας ως αποτέλεσμα το πλοίο να ακουμπήσει στο τσιμέντο. Εδώ και 6 μήνες έχω χαράξει σημάδια για μπίντες και δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα. Επίσης, ούτε η μεσαία ράμπα είναι έτοιμη. Δεν γίνεται τίποτα!», τονίζοντας ότι έχει εάν υπήρχε μία βυθοκόρος, όπου το έσκαβε θα αυξάνονταν στα 7 μέτρα βάθος κι όχι στα 5 που είναι τώρα, διότι τώρα τα μεγάλα πλοία των 200 μέτρων κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, χωρίς να έχουν διαφορετική επιλογή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement