Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Πόλος έλξης επισκεπτών η Χίος για το Πάσχα με την επιστροφή του Ρουκετοπόλεμου σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το τοπικό έθιμο του Ρουκετοπόλεμου αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί της Χίου που κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών τόσο από Ελλάδα, όσο κι από εξωτερικό.

Φαντασμαγορικός ήταν κι ο φετινός Ρουκετοπόλεμος, όπου μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, επέστρεψε δυναμικά χαρίζοντας μοναδικές στιγμές και φωτογραφικά στιγμιότυπα τόσο στους κατοίκους της Χίου, όσο και στους επισκέπτες που επέλεξαν να τον παρακολουθήσουν από κοντά.

Αν και με μειωμένο αριθμό ρουκετών το χιακό έθιμο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επισκεπτών, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης  από όλον τον κόσμο, καθώς πρόκειται για ένα πασχαλινό έθιμο που κλέβει τις εντυπώσεις, προκαλώντας δέος σε όσους το παρακολουθούν είτε από κοντά είτε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος τα δύο αντίπαλα συνεργεία της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου έριξαν περίπου 15.000 ρουκέτες.

Με την καθιερωμένη παρέλαση των ρουκετατζήδων, έχοντας ως σημείο έναρξης το Πετροκάραβο, ξεκίνησε και φέτος το Βρονταδούσικο έθιμο, με την παραλιακή ζώνη της περιοχής να πλημμυρίζει από πλήθος κόσμου. Τα συνεργεία των δύο ενοριών ξεκίνησαν την παρέλαση μαζί, έχοντας κοινή πορεία έως ότου χώρισαν οι δρόμοι τους προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Οι πρώτες μαζικές ρίψεις, άρχισαν να εκτοξεύονται μόλις το ρολόι πήγε 11:00 μ.μ., ενώ παράλληλα τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα έδωσαν τη δική τους ζεστή νότα, φωτίζοντας και δίνοντας χρώματα στον ουρανό. Ένας συνδυασμός που αν μη τι άλλο δημιουργεί αυτό το εντυπωσιακό θέαμα το οποίο σε κατακλύζει αμέσως από έντονα συναισθήματα δέους και χαράς.  

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η διεξαγωγή του τοπικού εθίμου, ριζωμένου από το παρελθόν, έγινε με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με τη δημοτική αρχή να πράττει με σύννομες ενέργειες και να φροντίζει για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την οχύρωση των περιουσιών αλλά και την αποκατάσταση τυχόν  υλικών ζημιών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια του Ρουκετοπόλεμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement