Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Αποχή Δικηγορικού Συλλόγου έως τις 12 Απριλίου

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα την 06-04-2022 και ώρα 11.00΄ το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και αφού έλαβε υπ’ όψιν την από 02-04-2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε:

Α) Οι δικηγόροι πανελλαδικά εναντιώνονται στο νομοσχέδιο που αφορά το Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων μέσω του οποίου θεσπίζεται και υλοποιείται σε συνδυασμό με το «Εθνικό  Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ο αποκαλούμενος «Δικαστικός Καλλικράτης» που καταργεί Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία, Διοικητικά Εφετεία/Πρωτοδικεία, Μεταβατικές έδρες Δικαστηρίων, μεταβάλλοντας ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ για την Ελληνική Περιφέρεια τον δικαστικό χάρτη της χώρας, έτσι όπως τον οραματίσθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα στην οποία – ΑΛΟΙΜΟΝΟ- ανατέθηκε από την Ελλάδα ο σχεδιασμός και η μελέτη του.

Β) Συγκαλεί Γ. Συνέλευση προς ενημέρωση των δικηγόρων της Χίου και περαιτέρω προοπτικής κινητοποιήσεων.

Γ) Ο Δικ. Σύλλογος Χίου εναντιώνεται στην αποσπασματική νομοθέτηση διατάξεων των Κωδίκων και εν προκειμένω της τροποποίησης δ/ξεων του Π.Κ χωρίς προενημέρωση των Δικηγορικών Συλλόγων και προηγούμενη διαβούλευση μετά των καθ΄ ύλην αρμοδίων και με αφορμή μόνο την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως αναδεικνύεται  από τα ΜΜΕ & τα ΜΕΣΑ Κοινωνικής Δικτύωσης, παρορώντας τα κενά του εκτελεστικού και δικαϊκού  μηχανισμού στην ενίσχυση της πρόληψης για την μη τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Δ) Επι του παρόντος προβαίνει σε προειδοποιητική αποχή από 6 -12/04/22 των μελών του ΔΣΧ- ομού μετάτων λοιπών Δ.Σ της χώρας- από τις δίκες πρώτου βαθμού, οι οποίες αφορούν κατηγορουμένους για το αδίκημα του άρθρου 187 ΠΚ σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος με δεδομένη – κατόπιν πρόσφατης χωρίς διαβούλευση τροποποίησης- την κατάργηση της αναστολής της ποινής, ακόμα και σε πλημμεληματικούχαρακτήρα αδικήματα της ανωτέρω διάταξης.

Ε) Εναντιώνεται επίσης καθ΄ όσον αφορά την στέρηση της δυνατότητας – εκ παραλλήλου-  με την υποχρεωτική πλέον από 01/05/2022 χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης εγγραπτέωνπράξεων Κτηματολογίου κ.τ.τ (βλ. υπ αριθμ. ΔΣ 177/11/17-3-22 απόφαση ΔΣ Ελληνικού Κτηματολογίου)- της δια ζώσης προσέλευσης/ επικοινωνίας κ΄ υλοποίησης των παραπάνω, από τους δικηγόρους, ( ιδία μεγαλύτερης ηλικίας) έστω και σε συγκεκριμένο χρόνο διημέρου, ανα εβδομάδα . Άλλωστετα περίπλοκα νομικά θέματα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα τους, διευκολύνονται με την δια ζώσης επικοινωνία δικηγόρων- υπαλλήλων Κτημ/λογίου προς εξυπηρέτηση και όφελος των συμπολιτών μας.

ΣΤ) Επισημαίνει στην εκκολαπτόμενη υλοποίηση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας, την συνταγματικώς κατοχυρωμένη νησιωτικότητα, που καθιστά ανεφάρμοστη την εν λόγω σχεδίαση, καθ΄όσον αφορά την Πρωτοδικειακή Οργάνωση των Δικαστηρίων στα νησιά μας, χωρίς αυτή να υλοποιείται και στη χερσαία χώρα που πρέπει να διατηρήσει ως έχει, την απονομή της Πολιτικής και Διοικ/κής Δικαιοσύνης στην Περιφέρεια.

Ζ) Επισημαίνει την αναγκαιότητα της από κοινού προπαρασκευής των νομοσχεδίων και αναγκαίας διαβούλευσής τους, με τους δικηγόρους και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, από πλευράς του Υπ. Δικαιοσύνης που δεν μπορεί να νομοθετεί ερήμην μας, κατά το δοκούν.

Τις ανωτέρω θέσεις μας ο ΔΣ Χίου αποστέλλει και στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement