Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

ΠΕΚ Χίου: Ανυπόστατες κατηγορίες για «μη χρηστή διαχείριση» και απαράδεκτες αιχμές εις βάρος διευθυντών σχολείων

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών Χίου για τη στοχοποίηση Διευθυντών και τη χρηστή διαχείρηση του Δήμου Χίου στο θέμα του πετρελαίου στα σχολεία του νησιού.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εμβρόντητοι οι εκπαιδευτικοί της Χίου παρακολουθήσαμε τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη των Προέδρων των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου, όπου οι δύο πρόεδροι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την τροφοδοσία σχολείων της Χίου με πετρέλαιο και «να βγάλουν λάδι» τη δημοτική αρχή του κ. Κάρματζη έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν ευθέως ή συγκεκαλυμμένα σε διευθυντές σχολείων του νησιού. Η έκπληξη και η ενόχληση που προκλήθηκε είναι μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι και οι δύο πρόεδροι είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τη ΔΑΚΕ καθηγητών.

Καταρχάς, η αναφορά στη συνέντευξη του Κ. Καρατζά σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Βολισσού είναι το λιγότερο απαράδεκτη και αντισυναδελφική («Είναι χρηστή διαχείριση του πετρελαίου από τη Βολισσό; Είναι χρηστή διαχείριση; Δεν είναι. … Δεν είναι χρηστή διαχείριση. Εγώ αυτό έχω να πω. …. Ο μέσος πολίτης που το ακούει δεν θεωρεί ότι είναι χρηστή διαχείριση. Πείστε τον μέσο πολίτη, γιατί εγώ δεν πείθομαι.») Διαπληκτίστηκε μάλιστα με δημοσιογράφο, η οποία του επεσήμανε το αυτονόητο, την ιδιαιτερότητα της Βολισσού σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες. Όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά το υπέροχο κτιριακά σχολικό συγκρότημα της Βολισσού κατανοούν πόσο δύσκολο είναι να θερμανθεί, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, της θέσεώς του, του ψυχρού κλίματος της περιοχής, της απουσίας ενεργειακής αναβάθμισης κτλ.

Η ανακοίνωση που έβγαλε εκ των υστέρων ο Κ. Καρατζάς, με την οποία υποστηρίζει ότι «δεν έκανε καμιά αναφορά για μη χρηστή διαχείριση ή κακοδιαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης από τους Διευθυντές-ντριες και τους Προϊσταμένους-νες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου», τον φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Τα λιγότερο που θα όφειλε να κάνει είναι να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους διευθυντές των σχολείων της Βολισσού. Όσο δεν το κάνει εκτίθεται περισσότερο.

Επίσης, και οι αναφορές του Κ.B. Χατζησταμάτη για μεγάλες καταναλώσεις πετρελαίου σε σύντομο χρονικό διάστημα σε τρία συγκεκριμένα σχολεία, το 1ο ΓΕΛ, το 3ο ΓΕΛ και το 1ο ΕΠΑΛ Χίου, πέραν του ότι μπορούν να θεωρηθούν άδικη και συγκεκαλυμμένη στοχοποίηση των διευθύνσεών τους, αποσιωπούν σημαντικά στοιχεία, τα οποία αγνοεί o πολίτης της Χίου και ιδίως αυτός που δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα του νησιού. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να αναφερθούν τα εξής: 

  • Πρόκειται για τρία σχετικά παλιά, τεράστια κτίρια, που είναι δύσκολο να θερμανθούν. Η κατανάλωση πετρελαίου φέτος είναι αυξημένη λόγω του ότι γίνεται μάθημα με ανοικτά παράθυρα εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για την πανδημία. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του 1ου και 3ου ΓΕΛ, στην οποία έγινε αναφορά από τον Κ.Β. Χατζησταμάτη, δεν συμπεριέλαβε –κακώς- την αλλαγή λέβητα και σωμάτων καλοριφέρ. 
  • Στις αίθουσες του 1ου ΓΕΛ Χίου στεγάζεται τα απογεύματα το δημόσιο ΙΕΚ Χίου, οπότε τα καλοριφέρ λειτουργούν αναγκαστικά το πρωί και το απόγευμα. Δεν έχει τοποθετηθεί ειδική ηλεκτροβάνα, με ευθύνη του Δήμου, παρότι έχει ζητηθεί, με αποτέλεσμα να ανάβουν κάθε απόγευμα όλα τα καλοριφέρ του σχολείου και όχι μόνο τα καλοριφέρ των τάξεων που χρησιμοποιεί το ΙΕΚ. 
  • Στις αίθουσες του ΕΠΑΛ Χίου στεγάζεται τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου, άρα τα καλοριφέρ δεν ανάβουν μόνο τις πρωινές ώρες.
  • Επομένως, το πετρέλαιο που καταναλώθηκε στο σύντομο αυτό διάστημα δεν χρησιμοποιήθηκε από τρία, αλλά από πέντε στην ουσία «σχολεία».

Με άλλα λόγια, οι δύο πρόεδροι, προσπαθώντας να συγκαλύψουν τις ανεπάρκειες της δημοτικής αρχής, έθιξαν αδίκως διευθυντές σχολείων, οι οποίοι επί χρόνια και με αυταπάρνηση εργάζονται για το καλό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων τους. Θέλοντας να ικανοποιήσουν τον «μέσο πολίτη», στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Καρατζάς, έριξαν αδίκως και χωρίς στοιχεία ως βορά στο φιλοθεάμον κοινό συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς-διευθυντές, που τιμούν με το έργο και την προσφορά τους την εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, αποκρύπτοντας σημαντικές λεπτομέρειες, χωρίς την γνώση των οποίων ο πολίτης δεν μπορεί να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη.

Καλούμε τους προέδρους των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τους εκπαιδευτικούς που έθιξαν και να πράξουν ό,τι απαιτείται προκειμένου όλα τα σχολεία της Χίου να έχουν το πετρέλαιο που χρειάζονται. Και να θυμούνται πάντοτε το εξής: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Και ένα ερώτημα: Μήπως τελικά είχαν δίκιο όσοι υποστήριζαν ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα σχολεία της Χίου έκλεισαν για μία εβδομάδα, χωρίς να πέσει ούτε νιφάδα χιονιού στο νησί, ενώ την ίδια περίοδο ήταν ανοιχτά τα σχολεία της Δράμας ή της Κοζάνης, για να κάνει η δημοτική αρχή οικονομία στο πετρέλαιο;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement