Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Τα «Μαστιχοχωρούσικα Νέα» κάνουν μία πρόταση στον Δήμο Χίου και στην Κοινότητα Καλαμωτής

Τα «Μαστιχοχωρούσικα Νέα», επανέρχονται σε μια παλαιότερη πρόταση που έκαναν στην ομάδα που ασχολείται με τα ετοιμόρροπα κτίσματα στο χωριό, να στείλουν μια επιστολή στην Κοινότητα Καλαμωτής, που θα λέει να κάνουν καταμέτρηση πόσα κτίρια είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας και πόσα δεν έχουν ιδιοκτήτη σήμερα, ελπίζοντας αυτή τη φορά να υπάρχει ανταπόκριση..

Να ζητηθεί να πάρουν απόφαση να διατεθούν όλα τα κτίσματα σε νέους ιδιοκτήτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, με έναν όρο να έχουν ανακατασκευάσει τα σπίτια μέσα σε τέσσερα χρόνια και να τα έχουν ξανά κατοικήσιμα.

Πιστεύουμε ότι αυτή η προσφορά της Κοινότητας Καλαμωτής θα προσελκύσει δεκάδες άτομα από όλο τον κόσμο, δίνοντας ζωή στο χωριό μας που τόσο πολύ το έχει ανάγκη σήμερα. 

Για να γίνει αυτό πρέπει με θέληση και δυναμικά να παρθεί μια απόφαση ομόφωνα από το Κοινοτικό Συμβούλιο, έχοντας δίπλα τους την ομάδα στήριξης των ετοιμόρροπων σπιτιών. Κάποτε πρέπει να γίνει μια αρχή. 

Η άφιξη των ομογενών Ουκρανών προσφύγων στην χώρα μας, πρέπει να προβληματίσει θετικά τις τοπικές αρχές του νησιού μας ώστε οι αποφάσεις που θα παρθούν εάν έλθουν στη Χίο, να είναι συνώνυμες με της αποφάσεις που πήρε το Ελληνικό κράτος το 1922 με την προσφυγιά της Μικράς Ασίας που η Χίος τότε τους αγκάλιασε όλους. Ο πραγματικός στόχος των τοπικών αρχών πρέπει να είναι με την άφιξη των νέων κατοίκων, η αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και η επιστροφή της ζωής στα χωριά. 

Δυστυχώς αν και δεν θα είμαι αρεστός σε κάποιους, η πραγματική αλήθεια για το πρόβλημα που έχει προκύψει τα; τελευταία χρόνια στη Χίο, δεν είναι το μεταναστευτικό αλλά η υπογεννητικότητα. Κακά τα ψέματα αν δεν υπήρχαν οι Αλβανοί πρώτης γενιάς, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Καλαμωτής και άλλα σχολεία θα ήταν σήμερα κλειστά.

Το παράδειγμα του Δημάρχου στην Ιταλία, που αποφάσισε να σώσει τον τόπο του εξαγγέλλοντας ένα πρόγραμμα που είχε θετικά αποτελέσματα, ας ακολουθήσουν οι τοπικές αρχές.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο στα τέλη Ιανουαρίου υπήρξαν περίπου 30 σπίτια για τους επίδοξους αγοραστές, με τίμημα ενός ευρώ. Όσοι στάθηκαν τυχεροί θα λάβουν επιδότηση 15.000 ευρώ για να το ανακαινίσουν και 10.000 ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης.

Οι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλλουν προκαταβολή 5.000 ευρώ, που θα τους επιστραφεί μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε τρία χρόνια. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επωφεληθούν από τα προνόμια. Οι νέοι κάτοικοι θα έχουν δωρεάν τέλη νηπιαγωγείου και σχολικά λεωφορεία για τα παιδιά, ενώ δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν φόρους ιδιοκτησίας ή περιουσίας ή δημοτικά τέλη για τρία χρόνια.

 

Μαστιχοχωρούσικα Νέα – Mιχάλης Κανάριος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ομάδα του ΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟΥ έλαβε μέρος στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης  Παίδων – Κορασίδων για το έτος 2021-22. Αναλυτικά τα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και φέτος, στο ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στον εορτασμό που ενώνει το Χιώτικο στοιχείο της Αττικής, σε ένα όμορφο αντάμωμα φίλων και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai ξεχωρίζει για την αισθητική της, αλλά και την τεχνολογία ασφάλειας που ενσωματώνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του στόχου για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας   μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με επιχειρήσεις και Φορείς – Οργανισμούς διαμόρφωσης τουριστικής πολιτικής,...