Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Συνάντηση ΠΕΜΕΝ με ΠΕΣΑΕΝ – «Στο τραπέζι» τα ζήτηματα που απασχολούν τους ναυτικούς

Τη Δευτέρα (17/01/2022) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΣΑΕΝ) μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), στα γραφεία της ΠΕΣΑΕΝ στη Χίο. Ο πρόεδρος της ΠΕΣΑΕΝ κάπτεν Αργύρης Χατζελένης, τα μέλη του Διοικητικού Συλλόγου, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ μάστρο Θανάσης Ευαγγελινός μαζί με τον μάστρο Ισίδωρο Μακκα, συζήτησαν πολλά επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τις ΑΕΝ και την Ναυτική Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν για την υποχρεωτική πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών όλων των σπουδαστών/στριων καθώς πολλοί σπουδαστές και σπουδάστριες αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα το πρόβλημα για την εύρεση εταιριών. Ένα θέμα το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί.

Γι αυτόν τον λόγο, προτάθηκε η δυνατότητα που έχουν και οι δόκιμοι να αναζητούν και να διεκδικούν εταιρία μέσο του Υπουργείου Ναυτιλίας στο γραφείο 141, στο Γραφείο Σταδιοδρομίας Εμπορικού Ναυτικού. Ακόμα, άλλο ένα θέμα προς συζήτηση ήταν αυτό της ολοκληρωτικής Βελτίωσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης όσον αφορά τις σπουδές τόσο των καθηγητών όσο και των σπουδαστών, την συγγραφή των βιβλίων, την μετεξέλιξη των καθηγητών και των εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των νέων πλοίων που αναμένονται στην εμπορική ναυτιλία. Επίσης, σημαντικό σημείο συζήτησης ήταν αυτό για την μονιμοποίηση των καθηγητών. Ακόμη, αναφέρθηκε το ζήτημα για την ελληνική σημαία των πλοίων σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου 4714.

Ωστόσο, σχετικά με την τοπική Αεν Μηχανικών Χίου, είχε συζητηθεί και παλαιότερα με τον Διοικητή της Ακαδημίας κύριο ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΡΓΑΡΗ, για την σίτηση των όλων σπουδαστών, που θα μπορούσε να επιτευχθεί συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης, σημαντική ήταν η αναφορά για την παραχώρηση καταλυμάτων και για τις σπουδάστριες της Ακαδημίας, όπως συμβαίνει και στην ΑΕΝ Μηχανικών της Κρήτης.
Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί, η εκπαίδευση των πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων της χώρας μας χωρίς να απαιτείται δημιουργία μιας ΑΕΝ 3ετης φοίτησης αλλά λιγότερο, όπως συμβαίνει στην σχολή της Κροατίας, όπου πολλοί επιλέγουν να φοιτούν.

Καταληκτικά, η συζήτηση έκλεισε αναφέροντας τους μισθούς των συντάξεων των συνταξιούχων ναυτικών, καθώς και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων και εν ενέργεια ναυτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement