Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μεταναστευτικό: Τα αιτήματα των νοσταλγών του 2015 θα έφερναν τα νησιά μας ξανά στο μηδέν

Τι κι αν οι αφίξεις μεταναστών στην χώρα μας για το 2021 έχουν πέσει κατά 99%, ορισμένοι για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών, αναπολούν τις ημέρες του 2015, σε μία προσπάθεια να πουν… κάτι και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και είναι άκρως εντυπωσιακά από την μία και άκρως απογοητευτικά γι αυτούς που υπερασπίζονται τις πολιτικές που έφεραν τους κατοίκους -ειδικά των νησιών- σε τραγικές καταστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι αφίξεις το 2015 ήταν 874.735, το 2016 έπεσαν στις 181.048, το 2017 ήταν 33.853, το 2018 αυξήθηκαν στις 45.828, ακολούθησε νέα αύξηση το 2019 στις 72.422, ωστόσο τα δυο τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε κατακόρυφη πτώση: το 2020 στις 14.848 και φέτος στις 8.616.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Χίος όπου από τους 7.000 μετανάστες που είχε πριν δύο χρόνια σήμερα βρίσκονται λιγότεροι από 300 στο νησί.

Οι νοσταλγοί των όσων συνέβησαν το 2015, ζητούν να καταργηθεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και την Τουρκίας αλλά και από την κυβέρνηση να πιέσει για διαδικασίες ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ όπου οι μετανάστες από την Τουρκία, να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις χώρες τελικού προορισμού τους. Χωρίς όμως να δίνουν περαιτέρω εξηγήσεις. Ίσως γιατί και οι ίδιοι δεν πιστεύουν αυτά τα οποία ζητούν.

Αν για παράδειγμα γίνει μια διαδικασία ασύλου στην Τουρκία τότε οι περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται εκεί θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους τις χώρες τελικού προορισμού. Έτσι, αν όλοι αυτοί, επιλέξουν την Ελλάδα και τα νησιά μας, τι θα γίνει;  Την ίδια ώρα όλοι αυτοί ζητούν να μην κατασκευαστεί η νέα κλειστή προσφυγική δομή στη Χίο την οποία προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Μια δομή η οποία θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο και από την πρώτη μέρα λειτουργίας θα είναι εμφανής η διαφορά στο νησί και θα πραγματοποιηθεί μετά την ακόμα περαιτέρω αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ.

Αυτό που φοβάται λοιπόν η αντιπολίτευση για την νέα ελεγχόμενη Δομή στον Θόλο είναι πως θα γίνει ότι έχει γίνει και σε Σάμο Κω και Λέρο και θα δικαιωθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την ίδια ώρα θα κατάρρευση το αφήγημα τους για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Οι νέες Δομές περιλαμβάνουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές ώστε να καθίστανται ασφαλείς για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, καθώς είναι μακριά από τον αστικό ιστό.

Πρόκειται για Δομές που εγγυώνται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ανθρώπους που αιτούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση. Εικόνες τελείως αντίθετες από αυτές που ζήσαμε το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement