Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Πώς το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου της Χίου κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της covid-19 πανδημίας

Ρεπορτάζ: Μαρία Μ. Κάργα

Έπειτα από μία μακρά περίοδο υγειονομικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας covid-19, τόσο στη χώρα, όσο και παγκοσμίως, και με την μετάλλαξη «Όμικρον» να προστίθεται στο φόντο της επικινδυνότητας των μεταλλάξεων, το Νοσοκομείο της Χίου, φάνηκε ότι διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να ανταποκριθεί στο δύσκολο αυτό έργο.

Ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στην πτέρυγα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο», όπου συνομίλησε με τον Διευθυντή του Τμήματος, κ. Μπουλά, και τον Προϊστάμενο, κ. Τσέτσερη, αναφορικά με το πώς ανταποκρίθηκε το τμήμα αυτό, στα περιστατικά covid-19 που κατέφθαναν καθημερινά στο Νοσοκομείο.

Ο κ. Μπουλάς σημείωσε ότι «έχουμε καταλάβει πια, με την πάροδο των δύο χρόνων που συμπληρώνονται σιγά σιγά, πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή μας αυτή η πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι εισέβαλε πολύ απότομα, δίχως να μας αφήσει τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμαστούμε για αυτό. Παρόλα αυτά, υπήρξε ένα διάστημα στην αρχή, και σε αυτό βοήθησε και η περίοδος του lockdown, που μπορέσαμε ως Νοσοκομείο, και ειδικότερα ως Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και τα υπόλοιπα που ακολούθησαν. Σε αυτό βοήθησαν ποικίλοι παράγοντες και φορείς, και φυσικά οι εργαζόμενοι οι οποίοι έδωσαν μεγάλη μάχη».

Αναφορικά με την εικόνα του τμήματος αυτού σήμερα, ο κ. Μπουλάς υπογράμμισε ότι «είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, και σε αυτό έχει διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στη Χίο. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό ποσοστό. Πρέπει να φτάσουμε ακόμα πιο υψηλά».

Σε ερώτησή μας, για το ποια είναι σήμερα τα περιστατικά που φτάνουν στο τμήμα αυτό του Νοσοκομείου, ο κ. Μπουλάς διευκρίνισε ότι «παρόλο που τα κρούσματα είναι περισσότερα, αυτά που φτάνουν στο Νοσοκομείο είναι λιγότερα. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα, βρίσκονται και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, τα βαριά περιστατικά, αφορούν τους ανεμβολίαστους και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία». Κλείνοντας ο κ. Μπουλάς, τόνισε για ακόμα μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσέτσερης, τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο που η Χίος πάει καλά, έχοντας φτάσει σχεδόν το 70% στο ποσοστό των εμβολιασμών, όταν για όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, αυτήν την περίοδο, το κλίμα είναι πολύ δύσκολο. Πλέον στη Χίο, τα ραντεβού είναι πάρα πολλά, φτάνοντας τα 150 έως και τα 300 ραντεβού για εμβολιασμό, καθημερινά. Όπως ανέφερε και ο κ. Μπουλάς, πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί αυτό, και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε καλύτερα ποσοστά ακόμα».

Αναφορικά με την εικόνα που αντίκρισε στην αρχή της πανδημίας, ο κ. Τσέτσερης σημείωσε ότι «ήταν μεγάλο σχολείο για εμάς, καθώς τα υπόλοιπα περιστατικά δεν εξαλείφθηκαν. Έπρεπε λοιπόν να οργανωθούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα περιστατικά που αφορούσαν την covid-19, αλλά και εκείνα που δεν σχετίζονταν με αυτήν».

Τέλος, ο κ. Τσέτσερης υπογράμμισε ότι «σε αυτόν τον αγώνα βέβαια, μας βοήθησε πάρα πολύ η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Επιτροπή Λοιμώξεων. Φυσικά, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν, οι εργαζόμενοι όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου, αλλά και ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών, που έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια μοναδική προσφορά ξεκίνησε από την Yamaha, τόσο στα sport scooters XMAX 125 και XMAX 300 όσο και στην Adventure μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού Tenere...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

Advertisement