Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μηταράκης για μεγάλα έργα στη Χίο: Το νησί μας αλλάζει ταχύτατα, όπως είχαμε δεσμευτεί (βίντεο)

Επίσκεψη στο νέο Δικαστικό Μέγαρο πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου (11/12) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Όπως δήλωσε, πρόκειται για μεγάλα έργα που με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα της Χίου: «Οραματιστήκαμε μία Χίο διαφορετική, τουριστικά αναπτυγμένη και μεταφορικά διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι σήμερα παρατηρείται έντονα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των πυλών εισόδου του νησιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο του Δικαστικού Μεγάρου προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα στις 10 Ιανουαρίου 2022 παραδίδεται και το επισκευασμένο Πρωτοδικείο Χίου.

«Η Χίος αλλάζει και αλλάζει ταχύτατα, όπως είχαμε δεσμευτεί. Αφήνει πίσω της όσα την κράτησαν πίσω», επεσήμανε.

Εκτός από το Δικαστικό Μέγαρο, σε ραγδαία εξέλιξη βρίσκεται και ο εκσυχρονισμός του Αεροδρομίου της Χίου, όπου σε πολύ σύντομο διάστημα θα ξεκινήσουν οι προαπαιτούμενες εργασίες, αρχικά στον αεροδιάδρομο κι έπειτα στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Ένα έργο που περίμενε δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί. Εξίσου σημαντικό και το Νέο Τελωνείο», υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου εξετάζει αίτημα Δήμου Χίου και Λιμενικού Ταμείου για την χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την νέα Πύλη Schengen στο Λιμένα Χίου, ώστε το 2022 να ξεκινήσει η υλοποίηση κι αυτού το σημαντικού έργου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Περιοδεία σε όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χίο πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου (11/12) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταρακης, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κυριάκος Ζωάνος και η Προϊσταμένη του Τελωνείου Χίου, κα Ελευθερία Νεράκη.

Α) Αεροδρόμιο Χίου:

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου και άμεσα η έναρξη του εργοταξίου. Αντιμετωπίστηκαν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούσαν, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες, εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, έγινε ο διαγωνισμός και δόθηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  

Αρχές του 2022 θα δημοπρατηθεί το έργο της βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς τα σχέδια έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, με πιο πρόσφατη την έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. 

Παράλληλα, προχωράνε τα οδικά έργα που (παραλιακή οδός & οδός Χρήστου) πραγματοποιούν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου. 

Β)Πύλη Schengen:

Η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται τη Χίο τα τελευταία χρόνια είναι μέσω του Λιμένα Χίου και κατά συνέπεια είναι κρίσιμη η ανακατασκευή της πύλης Schengen στο λιμάνι και ο εξοπλισμός της με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να αναβαθμιστούν η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του λιμένα.  Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και την επέκταση στο κτίριο της παλαιάς ιχθυόσκαλας, την προμήθεια και τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ύψους 3 εκ. Ευρώ. 

Γ) Νέο Δικαστικό Μέγαρο:

Αντιμετωπίστηκαν όλα τα θέματα που χρόνιζαν από το 2015. Αποβλήθηκε ο παλιός εργολάβος, έγινε νέα παραχώρηση της έκτασης, βρέθηκαν οι  αναγκαίοι πόροι χρηματοδότησης του έργου, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε το ξανά η εκτέλεση του έργου. Το έργο κινείται εντός χρονοδιαγράμματος και αυτή τη στιγμή είναι στη φάση αποπεράτωσης των εργασιών  σκυροδέτησης.  

Επίσης αναφορικά με την επισκευή του Πρωτοδικείου Χίου, αφού προηγήθηκαν η έγκριση από την  αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία της μελέτης αποκατάστασης,  η συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής,  η έκδοση της απαιτούμενης άδειας μικρής κλίμακας,  η έγκριση του  προϋπολογισμού δημοπράτησης  και η  δημοπράτησή του έργου, το έργο συμβασιοποιήθηκε. Η εκτέλεση του έργου κινήθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες που προβλέπονταν στη σύμβαση, υλοποιούνται κάποιες πρόσθετες εργασίες που ζητήθηκαν και στις 10 Ιανουαρίου θα παραδοθεί το έργο. 

Δείτε βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο θρύλος επέστεψε: το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Capri έρχεται να επαναπροσδιορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού εισάγοντας στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης ένα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Εντουάρντο Ραμίρεζ θα ηγηθεί του Hyundai Design Europe Center και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Hyundai σε επίπεδο σχεδιασμού στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια...

ΕΛΛΑΔΑ

Και νέα παρέμβαση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.  Κωστή Χατζηδάκη από το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος με επιστολή του ζητά...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Από την Πέμπτη (18/7) οι “κιτρινόμαυροι” έχουν ανακοινώσει την απόκτηση του Μόουζες Οντουμπάτζο, ωστόσο ο παίκτης δεν βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο πρώην παίκτης του...

Advertisement