Χίος: Η ΑΔΕΔΥ για το εργατικό ατύχημα στο έργο Καλοπλύτη - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Η ΑΔΕΔΥ για το εργατικό ατύχημα στο έργο Καλοπλύτη

Ανακοίνωση Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ για το εργατικό ατύχημα στο έργο Καλοπλύτη: «Αμείλικτα ερωτηματικά για την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων»

«Εγείρονται αμείλικτα ερωτηματικά με βάση και τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητα σχετικά με το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί 6/12/21 με θύμα μια έκτακτη εργατοτεχνίτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, στο αντιπλημμυρικό έργο του Καλοπλύτη, στην οδό Ψυχάρη (πίσω από το 3ο Γυμνάσιο Χίου).

Συγκεκριμένα με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες με άσχημες καιρικές συνθήκες, με βροχή, μέσα στο “σκάμα” των αγωγών, με αποτέλεσμα τα σαθρά πρανή των χωμάτων να καταρρεύσουν και να θάψουν μέχρι το λαιμό τη μια εργάτρια. Ευτυχώς, απεγκλωβίστηκε με την βοήθεια των άλλων δύο συναδέλφων της κι ενός μηχανικού του έργου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Ασκούνται αφόρητες πιέσεις προς τους εργαζόμενους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας που απασχολούνται στο έργο του Καλοπλύτη προκειμένου να “ξεμπερδεύουν και να τελειώνουν” για “το καλό της αγοράς και των δημοτών”. Αυτό, έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν ελλιπή μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ που έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την ασφάλεια των εργαζομένων, καταδικάζει την αδιαφορία των υπευθύνων υπηρεσιών της εφορείας Αρχαιοτήτων, του Δήμου και της κατασκευάστριας εταιρείας.
Εδώ και τώρα απαιτούμε:
– Την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιτόπιο έλεγχο ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων (μέτρα αντιστήριξης, περίφραξης, απαγόρευση εργασιών σε κακές καιρικές συνθήκες, κατάλληλη ενδυμασία εργαζομένων κ.α.) με συχνούς ελέγχους.
– Τήρηση του ωραρίου εργασιών (8ωρο), των ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
– Καλούμε τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματα τους, να παλέψουν να τα διευρύνουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, στο πλευρό των σωματείων που παλεύουν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά μας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρό κύμα θα πλήξει σήμερα, Τρίτη, τη χώρα μας, ενώ θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο, πιο ισχυρό στο τέλος της εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, για τη 2η Φάση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εστάλησαν κατά την χθεσινή μεγάλη ανοιχτή ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότη...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώθηκε ότι σε όλους τους αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του τελικού, θα γίνει χρήση της τεχνολογίας VAR και γραμμής...