Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Παρέλαση 11ης Νοεμβρίου: Μία ιστορική ημέρα για τον τόπο μας

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

11η Νοεμβρίου. Μία ιστορική ημέρα για τον τόπο της Χίου, καθώς έπειτα από 356 ολόκληρα χρόνια απελευθερώθηκε από τον σκληρό οθωμανικό ζυγό.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 11ης Νοεμβρίου  σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης του νησιού μας και πάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου περιήλθαν στο κέντρο παιανίζοντας.

Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προς τη μνήμη των ηρώων του 1912, στην Κεντρική Πλατεία «Νικολάου Πλαστήρα» πραγματοποιήθηκε η έπαρση της ελληνικής σημαίας από την 96 Α.Δ.Τ.Ε.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και την τέλεση δοξολογίας με καμπανοκρουσίες και εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κκ. Μάρκο.

Σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, στην οδό Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο προσκύνημα «Μνημείο των Πεσόντων» για την Επέτειο της 11ης Νοεμβρίου προς τη μνήμη των ηρώων του αγώνα, που με ιδρώτα, αίμα και τόλμη πάλεψαν για να έχουμε σήμερα εμείς το πολυτιμότερο αγαθό, που λέγεται Ελευθερία.

Γονείς, συγγενείς, σύσσωμων των αρχών και πλήθος Χιωτών παρακολούθησαν με καμάρι μικρούς και μεγάλους που παρέλασαν στον Κήπο. Ειδικότερα, στην παρέλαση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, παλαιοί  πολεμιστές,  αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι και Οδηγοί, τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, σπουδαστές από την Α.Ε.Ν Χίου & Οινουσσών, αντιπροσωπευτικά τμήματα του Στρατού, καθώς και η Στρατιωτική Μπάντα της 96 Α.Δ.Τ.Ε, τιμώντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους τη μνήμη των θυμάτων,  που με τις νίκες τους στα πεδία των μαχών έγραψαν σελίδες πατριωτισμού στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας.  

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου προκάλεσε μεγάλο δέος. Αν αναλογιστεί κάνεις τη σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας θα αντιληφθεί και το μέγεθος της αξίας της.

Σαν σήμερα η Χίος έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Έτσι λήγει και η επί 356 χρόνια Τουρκική κατοχή του νησιού μας.

Γι’ αυτό λοιπόν, δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Χίου συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικός σταθμός με βαθύ νόημα με μηνύματα για το δίκαιο και το άδικο, για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 11η Νοεμβρίου θα παραμείνει πάντα ζωντανή στις καρδιές και στις μνήμες όλων, ένα ιστορικό κεφάλαιο για τη Χίο.

Είναι καθήκον όλων, μικρών και μεγάλων, να θυμούνται τόσο την ιστορία της, όσο και τις θυσίες των προγόνων μας και πάνω σε αυτές να βασιστεί το μέλλον της Ελλάδας.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα! Χρόνια Πολλά στη Χίος μας! Είμαστε υπερήφανοι για τους αγωνιστές, που αποτελούν παράδειγμα προς έμπνευση για τον πατριωτισμό και το ήθος του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement