Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Παρέλαση 11ης Νοεμβρίου: Μία ιστορική ημέρα για τον τόπο μας

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

11η Νοεμβρίου. Μία ιστορική ημέρα για τον τόπο της Χίου, καθώς έπειτα από 356 ολόκληρα χρόνια απελευθερώθηκε από τον σκληρό οθωμανικό ζυγό.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 11ης Νοεμβρίου  σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης του νησιού μας και πάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου και του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου περιήλθαν στο κέντρο παιανίζοντας.

Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προς τη μνήμη των ηρώων του 1912, στην Κεντρική Πλατεία «Νικολάου Πλαστήρα» πραγματοποιήθηκε η έπαρση της ελληνικής σημαίας από την 96 Α.Δ.Τ.Ε.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και την τέλεση δοξολογίας με καμπανοκρουσίες και εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κκ. Μάρκο.

Σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, στην οδό Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο προσκύνημα «Μνημείο των Πεσόντων» για την Επέτειο της 11ης Νοεμβρίου προς τη μνήμη των ηρώων του αγώνα, που με ιδρώτα, αίμα και τόλμη πάλεψαν για να έχουμε σήμερα εμείς το πολυτιμότερο αγαθό, που λέγεται Ελευθερία.

Γονείς, συγγενείς, σύσσωμων των αρχών και πλήθος Χιωτών παρακολούθησαν με καμάρι μικρούς και μεγάλους που παρέλασαν στον Κήπο. Ειδικότερα, στην παρέλαση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, παλαιοί  πολεμιστές,  αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι και Οδηγοί, τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, σπουδαστές από την Α.Ε.Ν Χίου & Οινουσσών, αντιπροσωπευτικά τμήματα του Στρατού, καθώς και η Στρατιωτική Μπάντα της 96 Α.Δ.Τ.Ε, τιμώντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους τη μνήμη των θυμάτων,  που με τις νίκες τους στα πεδία των μαχών έγραψαν σελίδες πατριωτισμού στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας.  

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου προκάλεσε μεγάλο δέος. Αν αναλογιστεί κάνεις τη σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας θα αντιληφθεί και το μέγεθος της αξίας της.

Σαν σήμερα η Χίος έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Έτσι λήγει και η επί 356 χρόνια Τουρκική κατοχή του νησιού μας.

Γι’ αυτό λοιπόν, δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Χίου συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικός σταθμός με βαθύ νόημα με μηνύματα για το δίκαιο και το άδικο, για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 11η Νοεμβρίου θα παραμείνει πάντα ζωντανή στις καρδιές και στις μνήμες όλων, ένα ιστορικό κεφάλαιο για τη Χίο.

Είναι καθήκον όλων, μικρών και μεγάλων, να θυμούνται τόσο την ιστορία της, όσο και τις θυσίες των προγόνων μας και πάνω σε αυτές να βασιστεί το μέλλον της Ελλάδας.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα! Χρόνια Πολλά στη Χίος μας! Είμαστε υπερήφανοι για τους αγωνιστές, που αποτελούν παράδειγμα προς έμπνευση για τον πατριωτισμό και το ήθος του.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Νίκος Ξανθόπουλος: Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τον θάνατο του Νίκου Ξανθόπουλου και η εγγονή του, η Ελένη Ξανθοπούλου, ένα από τα τέσσερα εγγόνια του ράγισε...

ΕΘΝΙΚΑ

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με σημερινές τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: Για άλλη μια...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μέ εὐλάβεια ἐτίμησε ἡ ἐκπαιδευτική κοινότητα τῆς Χίου τήν ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν. ὉΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος ἐτέλεσε τήν Θεία...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ἐν Χίῳ καί ἐν τῷ Γραφείῳ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας, πόλεως Χίου, σήμερον  τήν  25ην Ἰανουαρίου  2023  μ.Χ., ἡμέραν Τετάρτην καί  ὣραν 12ην μεσημβρινήν,...