Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Xίος: Η ιστορική και διαχρονική πορεία του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού 

Συνέντευξη: Μαρία Μ. Κάργα

Ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στα γραφεία του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, εκεί όπου φιλοξενείται κάθε φορά η στήλη «Ιστορίες Ναυτικών», και συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, τον καπετάν Αργύρη Χατζελένη

Έπειτα από μία σειρά ναυτικών ιστοριών, νιώσαμε την ανάγκη να μοιραστούμε την ιστορία του Συλλόγου αυτού. Ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού αποτελεί έναν ιστορικό Σύλλογο, καθώς ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1975. Η ανάγκη μιας ομάδας ναυτικών, και συγκεκριμένα μιας ομάδας καπεταναίων, ασυρματιστών, μηχανικών και άλλων αξιωματικών να προβάλλουν στην κοινωνία ότι ο ναυτικός δεν είναι μόνο εργαζόμενος. Πολύ περισσότερο, πίστευαν ότι οι ναυτικοί ως άνθρωποι που έχουν φιλοσοφήσει και τη ζωή, έχουν και εκείνοι ευαισθησίες και πνευματικές ανησυχίες, και παράλληλα μπορούν να εξασκούν το πνεύμα τους και την ψυχή τους με την καλλιτεχνική ενασχόλησή τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Για παράδειγμα, υπήρχαν και υπάρχουν μέχρι σήμερα ναυτικοί που τους αρέσει να ζωγραφίζουν. Μάλιστα, στα γραφεία του Συλλόγου φιλοξενούνται πλήθος καλλιτεχνικών έργων ναυτικών που έχουν διατελέσει και Πρόεδροί του, όπως ο Ζαχαρίας ο Βορριάς, ο οποίος αποτέλεσε και ιδρυτικό μέλος του. Άλλοι ναυτικοί, είχαν έφεση στη γραφή και την ποίηση, ενώ παράλληλα άλλοι λάτρευαν τις κατασκευές. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ο Σύλλογος αυτός, ώστε να μπορούν να εκθέτουν και να προβάλλουν τα έργα τους. Μεταξύ αυτών, ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου αποτέλεσαν ο Βορριάς, ο Σπινάκης, ο Αργυράκης, ο Χαλλιορής, ο Αμέντας, ο Σιγάλας, και πολλοί άλλοι.

Από τότε έως σήμερα, στον Σύλλογο είναι εγγεγραμμένα πάνω από 800-900 μέλη. Σήμερα, έπειτα και από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, τα μέλη του Συλλόγου ανέρχονται στα 300. Όπως σημειώνει ο καπετάν Αργύρης, από τη μία πλευρά υπάρχει η παλιά γενιά ναυτικών που συγκεντρώνεται και ανταλλάσουν απόψεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν, και από την άλλη πλευρά υπάρχει και η νέα γενιά ναυτικών που συμβουλεύεται την παλαιά για τη σταδιοδρομία που μπορούν να ακολουθήσουν, για την εξεύρεση εργασίας μέσω γνωριμιών και σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι παλαιότεροι με τις ναυτιλιακές εταιρείες κ.λπ.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου, ο κ. Χατζελένης, σημειώνει ότι «ως πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο ο Σπινάκης. Μετά ανέλαβε πρόεδρος ο καπετάν Ζαχαρίας Βορριάς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος επί πέντε συνεχόμενες θητείες. Αργότερα, ανέλαβε ο καπετάν Χρήστος Παπαχατζίδης, και στη συνέχεια ο καπετάν Αντώνης Αμέντας, ενώ την επόμενη θητεία ξανά ανέλαβε ο καπετάν Παπαχατζίδης. Ως επόμενος πρόεδρος του ΠΕΣΑΕΝ ανέλαβε ο καπετάν Μάρκος Ζαννίκος, και αργότερα και πάλι ο καπετάν Αντώνης Αμέντας. Από το 2013 έως σήμερα, πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο καπετάν Αργύρης Χατζελένης, ο οποίος διατελεί την τέταρτη επί σειρά θητεία του.

Ωστόσο, οι βασικές δραστηριότητες του Συλλόγου επικεντρώνονται στις εκδηλώσεις και σε δραστηριότητες, όπως εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδος δενδροφυτεύσεις (Αίπος, Νέα Μονή, Λαγκάδα), συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις, ακόμα και με διακρίσεις των μελών του, με συμμετοχή σε εκθέσεις (Εκθεσιακό Κέντρο Καλουτά και Έκθεση Δημοτικού Κήπου), καθώς και με τη δημιουργία σειράς επετειακών ντοκιμαντέρ, κάνοντας γνωστό τον Σύλλογο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο ΠΕΣΑΕΝ επίσης, συμμετέχει από το 2013 στην ετήσια εκδήλωση του Ναυτικού Μουσείου για τους πεσόντες Έλληνες ναυτικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την ΕΒΑΚ του Βροντάδου, απέκτησε τελικά τη δική της ημέρα «μνήμης», μία πρωτοβουλία του καπετάν Αργύρη, του πρώην Αντιπεριφερειάρχη και νυν Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, έτσι ώστε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αρχές Σεπτεμβρίου, προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων, αλλά και Χιωτών ναυτικών που χάθηκαν στον πόλεμο.

 

 

 

 

 

Παράλληλα, ο Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον ναυτικό κλάδο, με ανακοινώσεις και με δελτία Τύπου που κοινοποιούνται από τα ναυτικά και πολιτικά Σωματεία της Ελλάδας, ενώ παρεμβαίνει σε κάθε ζήτημα που θεωρεί ότι επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τους ναυτικούς.

Αυτό που επισημαίνει ακόμα, ο κ. Χατζελένης είναι ότι ο Σύλλογος αποτελεί σταδιακά πόλος έλξης και της νεότερης γενιάς ναυτικών, οι οποίοι εκδηλώνουν σταδιακά την επιθυμία τους για συμμετοχή στις δράσεις και εν γένει στο έργο του Συλλόγου. Το στοιχείο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Αργύρης είναι αρκετά ενθαρρυντικό, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του Συλλόγου πέφτει πλέον ακόμα και κάτω των 35 ετών. Φέτος μάλιστα, ο Σύλλογος ξεκίνησε μάλιστα για πρώτη φορά να ενημερώνει τους ναυτικούς για όλες τις εξελίξεις του κλάδου, προωθώντας ηλεκτρονικά όλα τα δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις στους ναυτικούς που ταξιδεύουν και βρίσκονται μακριά.

 Εκλογές το Σάββατο 6 Νοεμβρίου – Ποιες οι φετινές πρωτοτυπίες και ποιοι έχουν δυνατότητα συμμετοχής

Τέλος, το Σάββατο στις 6 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, με τον νυν πρόεδρο να εκφράζει εκ νέου την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα. Οι εκλογές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια. Στις φετινές εκλογές φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν και 5-6 νέα μέλη, κατεβάζοντας το μέσο όρο της ηλικίας από 55-60 ετών στην ηλικία κάτω των 35-40 ετών. Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν και οι σπουδαστές των σχολών, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία έχουν θέσει υποψήφιες και δύο γυναίκες ναυτικοί, μία υποπλοίαρχος και μία δόκιμη της Σχολής Μηχανικών.

 «Υποψηφιότητα μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε ναυτικός είναι είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχος. Από τον Σύλλογο δεν αποκλείεται κανένας ναυτικός, καθώς έχει δικαίωμα να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο εξ αποστάσεως, και να συμμετέχει και δια ζώσης όταν επιστρέφει στη Χίο. Επίσης, στον Σύλλογο έχουν δικαίωμα συμμετοχής ακόμη και οι ναυτικοί που είναι ήδη μέλη ναυτικών Σωματείων. Εμείς δεν θέλουμε να σχηματιστεί ένα ψηφοδέλτιο εικονικό. Θέλουμε όλοι όσοι εκλεγούν να συμμετέχουν ενεργά, με όποια δυνατότητα έχει ο καθένας, δίνοντας έμφαση στην ενεργοποίηση της νέας γενιάς», καταλήγει ο καπετάν Αργύρης Χατζελένης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement