Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Ένας ζωγραφικός πίνακας με ιστορική και επετειακή σημασία στο κέντρο της Χίου

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής «ΧΙΟΣ 2021″, κ. Παύλος Καλογερακης, το πρωί της Δευτέρας (01/11) παρουσίασε στο κοινό, με την παρουσία των καλλιτεχνών, κ. Πάρη Ξυνταριανού – Τσιροπινά και Μιχάλη Κοπριτέλλη, την ιστορική, επετειακή τοιχογραφία της οδού Κοραή, έξω από το 1ο Γυμνάσιο Χίου.

Ένας άχρωμος τοίχος, επιτέλους, απέκτησε χρώμα. Αν παρατηρήσει κανείς γύρω από τα σχέδια της ζωγραφιάς, δημιουργείται ένα μάθημα ιστορίας με πολλές λεπτομέρειες από την Ελληνική Επανάσταση του ’21. Μία σύνθεση που διεγείρει αμέτρητα συναισθήματα και ταυτόχρονα κρατάει ανεξίτηλη τη μνήμη των ηρώων που πάλεψαν με γενναιότητα για την ελευθερία μας.

Με αφορμή, λοιπόν, την παραπάνω τοιχογραφία ο κ. Καλογεράκης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του ως προς την ολοκλήρωση αυτού του ζωγραφικού πίνακα στο κέντρο της πόλης. Όπως δήλωσε, μέσα από την τοιχογραφία αναδεικνύονται όλα εκείνα τα συμβολικά εικαστικά στοιχεία της Επανάσταση του ’21, αποτυπώνοντας τη διάστασή της.

Η σκέψη τους για την επιλογή της θεματολογίας στηρίχθηκε στον πολυσύνθετο αγώνα και τους πρωταγωνιστές του. Συγκεκριμένα, πάνω σε αυτή τη ζωγραφική σύνθεση αναδεικνύεται, ως Χιώτης εκπρόσωπος, ο ήρωας Κωνσταντίνος Κανάρης, μαζί με την πυρπόληση της ναυαρχίδας. Επίσης, συναντά κανείς στοιχεία φιλελευθερισμού, καθώς και ένα κομμάτι από τον γνωστό πίνακα του φιλέλληνα Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά, καλλιτέχνη της ελληνικής επανάστασης, για τη Σφαγή της Χίου.

Ο ιστορικός πίνακας εμπεριέχει τόσο την απεικόνιση του Αδαμάντιου Κοραή, όσο και ένα κείμενό του με ισχυρή αναφορά στην πραγματική ελευθερία και δικαιοσύνη. Σε ένα τμήμα της τοιχογραφίας υπάρχει το «Κρυφό Σχολειό» του Νικολάου Γύζη: «Είναι βεβαιωμένο ότι η διατήρηση της γλώσσας και της συνείδησης του έθνους μας στηριχτήκαν και στο τιμημένο ράσο», τόνισε ο κ. Καλογεράκης. Τέλος, αντικρίζει κανείς τον χαρακτηριστικό «Ήλιο» του συμπατριώτη μας καλλιτέχνη, Νίκου Γιαλούρη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η τοιχογραφία αυτή θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Τόσο οι Χιώτες, όσο και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να την θαυμάσουν από κοντά», κατέληξε.

«Όταν υπάρχει ομοψυχία και συνεργασία γίνονται πολλά πράγματα»

Σημαντική ήταν η συμβολή της ομάδας «Really Team», με τον Πάρη Ξυνταριανό και τον Μιχάλη Κοπριτέλλη, οι οποίοι ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και έβαλαν τη δική τους πινελιά, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σε περαστικούς αυτό το εντυπωσιακό θέαμα.

 «Μπορεί να είμαστε άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα και μην έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μας, αλλά τώρα που καταφέραμε και συνεργαστήκαμε, με τις όποιες δυσκολίες που μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια,  μας δόθηκε η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο» δήλωσε ο κ. Ξυνταριανός.

Η διαδικασία που ακολούθησαν ήταν, αρχικά, να σχεδιάσουν όλα τα απαραίτητα προσχέδια και αφού έγινε η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, στη συνεχεία ακολούθησε η αποτύπωση του σχεδίου πάνω στον τοίχο με τα χρώματα που επιλέχθηκαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Πάρις Ξυνταριανός, η επιλογή των χρωμάτων δεν ήταν τυχαία. Κυριαρχούν τα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου. Το κόκκινο χρώμα του φόντου συμβολίζει την μάχη που έδωσαν οι Έλληνες για την ελευθερία: «Κάθε επανάσταση χρειάζεται θυσία, κόπο, αίμα και ιδρώτα. Ταυτόχρονα, το κόκκινο χρώμα επιλέχθηκε γιατί είναι ζωντανό και έντονο, δημιουργώντας έναν δυναμισμό». Τέλος, μέσα από αυτήν την ζωγραφιά ήθελαν να αποτυπώσουν το βοτσαλωτό, χαρακτηριστικό δείγμα του νησιού.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής «Χίος 2021», κ. Παύλος Καλογεράκης, ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες που όπως ανέφερε «κατέθεσαν την ψυχή τους», αλλά και την Επιτροπή «Χίος 2021» του Δήμου Χίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement