Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο αυτό απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Μεταξά (το γνωστό «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων.
Κάθε γεωγραφικός χώρος χαρακτηρίζεται από τα ήθη και τα έθιμά του. Τα έθιμα είναι μέρος της παράδοσης του τόπου, είναι αυτό που παραδίδουμε στις επόμενες γενιές. Έτσι, λοιπόν, ο Πολιτιστικός τομέας της Κοινότητας Καρδαμύλων διοργάνωσε για δεύτερη φορά τα ξημερώματα της Πέμπτης 28/10 και ώρα 04:30, την αναβίωση του Εωθινού, ενός ξεχασμένου εθίμου του χωριού από το 1973.
Η εκδήλωση είχε αφετηρία την Εκκλησία του Αγίου Λουκά στα Άνω Καρδάμυλα, ενώ στο έθιμο συμμετείχαν μαθητές από τα Λύκεια των Καρδαμύλων και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας». Μικροί και μεγάλοι του χωριού με βροντερή φωνή είπαν το δικό τους «ΟΧΙ» τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 2021 στις γειτονιές των Καρδαμύλων.
Για όσους δεν γνωρίζουν το εωθινό είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50 στο χωριό των Καρδαμύλων. Σε κάθε Εθνική Επέτειο και συγκεκριμένα το ξημέρωμα, πρόσκοποι των Καρδαμύλων σηκώνονταν από νωρίς το πρωί προκειμένου να ξυπνούσαν τους Καρδαμυλίτες με εμβατήρια υπενθυμίζοντας τους με αυτόν τον τρόπο τον εορτασμό της μεγάλης εκείνης ημέρας.
Ένα έθιμο που αποτυπώνει τις πτυχές της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Καρδαμύλων, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένο με τις συνθήκες του μακρινού παρελθόντος, με τις αρχές και τις αξίες των περασμένων γενεών.
Με τη σειρά της, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τομέα Καρδαμύλων, κα Δώρα Σαββοπούλου, ευχαρίστησε θερμά για την επιτυχή αναβίωση του εωθινού εθίμου και για την συμβολή, τους μαθητές και την Διεύθυνση της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «το Σπίτι της Μαρίας», καθώς και τον κ. Γ. Καραμήτσο για την μεταφορά των μαθητών.