Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο Χίου! Στη ΘΕΜΕΛΗ η σύμβαση

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, η σύμβαση τού έργου «Επέκταση-βελτίωση πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ» και συναφή έργα».

Το έργο το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει όσο ελάχιστα το νησί μας, ήταν αναγκαίο και για αυτό είχε εκφραστεί από καιρό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος μάλιστα είχε δεσμευθεί έτσι ώστε να δρομολογηθεί και να φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη. Όπως μετέδωσε το insider.gr η εταιρεία, που είχε αναδειχθεί και προσωρινός μειοδότης, έλαβε το «πράσινο φως» επειδή υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάση τιμής με ποσοστό έκπτωσης 24,79% και συνολική αμοιβή 15.246.499 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Σχολιάζοντας την τελευταία αυτή εξέλιξη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης σημείωσε με ανάρτησή του στο Facebook, πως αποτελούσε δέσμευσή του η επέκταση και η αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου, και πλέον αυτό ξεκινά. Υπενθυμίζεται πως επανειλημμένα ο Νότης Μηταράκης τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε προωθήσει την αναγκαιότητα του έργου ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε μέσω του κοινοβουλευτικού έργου ασφυκτικές πιέσεις έτσι ώστε το αεροδρόμιο Χίου να αβαθαμιστεί.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο Χίου συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» των 22+1 περιφερειακών, την αξιοποίηση των οποίων προωθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ.

Δείτε την ανάρτηση του Νότη Μηταράκη:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Στα έργα βελτίωσης και επέκτασης του αεροδρομίου Χίου περιλαμβάνονται:

 • Επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.799 μέτρων και πλάτος 30 μέτρων.
 • Αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου.
 • Διαμόρφωση περιοχής ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) μετά το πέρας του νότιου ακραίου strip του διαδρόμου σε μήκος 90 μ.
 • Επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής.
 • Εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου για την αποστράγγιση της περιοχής.
 • Εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης κ.α).
 • Η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου.
 • Επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ όπου απαιτείται.
 • Εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση.
 • Κατασκευή νέου διώροφου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου.
 • Μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR.
 • Μετατόπιση του υφιστάμενου πολυβολείου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και κατασκευή νέου σκέπαστρου προσωπικού ομάδας Ε.Σ.
 • Επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του επιβατικού αεροσταθμού με εμπορικές και μη χρήσεις. Η προσθήκη νέων χώρων θα έχει επιφάνεια 300 m2 εκατέρωθεν του υφιστάμενου κτιρίου με αποτέλεσμα την αύξηση των χώρων αναχωρήσεων – αφίξεων, τη δυνατότητα διαχωρισμού περιοχών εντός και εκτός SCHENGEN, και συνολικά, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του αεροσταθμού.
 • Εκσυγχρονισμού του Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου (Π.Ε.Α.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης:  Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι την επόμενη Πέμπτη το απόγευμα στις 18.00 για κατάθεση υποψηφιοτήτων και για συλλογή υπογραφών...