Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες – Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα

Με την συμμετοχή 300 αθλητριών και αθλητών που προέρχονται από 30 συλλόγους από 16 νησιά του Αιγαίου και από 7 σχολεία-συλλόγους ΑΜεΑ, μεταξύ αυτών και από τα Δωδεκάνησα, ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, στο δημοτικό στάδιο της Χίου οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες. Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του αξέχαστου Βασίλη Σεβαστή.

Τους 32ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου – Σάμου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Χίου και τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Πρόκειται για μια ιστορική διοργάνωση, που δίνει την ευκαιρία στους αθλητές και τις αθλήτριες των νησιών να έχουν μια αγωνιστική ευκαιρία, λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της επόμενης χρονιάς.

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Α ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜ.ΑΙΓΑΙΟΠ.9.10.21

B ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜ.ΑΙΓΑΙΟΠ 10.10.21

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ -ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΩΜ ΧΙΟΣ 2021

Ιστορικοί αγώνες

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες έγιναν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1927 στην Μυτιλήνη, με διοργανωτή τον Παλλεσβιακό Γυμναστικό Σύλλογο, που είχε ιδρυθεί το Νοέμβριο του 1923. Οι αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν αθλητές από την Χίο, την Σάμο, την Λήμνο και τη Λέσβο, είχαν σημειώσει τότε λαμπρή επιτυχία.
Στη συνέχεια οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες μέχρι το 1938. Στη συνέχεια και λόγω του πολέμου δεν πραγματοποιήθηκαν και γίνεται προσπάθεια αναβίωσης το 1954 όταν και γίνονται και πάλι μετά το 1938 στη Μυτιλήνη. Έγιναν ακόμη δυο διοργανώσεις, το 1959 και το 1960, στη Μυτιλήνη.
Έκτοτε οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες δεν ξανάγιναν μέχρι το 1986, με το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινή Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιώτικη νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους. Έτσι στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Εθνικό Στάδιο Μυτιλήνης έχουμε την πρώτη διοργάνωση.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες στίβου αποτελούν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Οι αγώνες αυτοί έγιναν αιτία ώστε να δημιουργούνται σε πολλά από τα νησιά που κάθε χρόνο διεξάγονται, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή των παλαιών) που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου.
Αγωνιστικά στο πέρασμα των χρόνων από τους αγώνες αυτούς αναδείχτηκαν Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους πρωταθλητές και Πρωταθλητές Ελλάδας που στελεχώνουν τις Εθνικές Ομάδες.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες γίνονται ανελλιπώς από το 1986 εκτός από αυτούς το 2020 που ήταν να διεξαχθούν στη Χίο αλλά λόγω της πανδημίας covid-19 δεν έγιναν. Φέτος με την τήρηση των εγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων διεξαγωγής αγώνων στίβου εντός σταδίου, η Χίος θα φιλοξενήσει τους 32ους Αγώνες σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των αγώνων του Αιγαίου πελάγους.

Η Χίος έχει διοργανώσει συνολικά, με τη φετινή διοργάνωση, πέντε φορές Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, το 1936, το 1987, το 1999, το 2012 και το 2021.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement