Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με σεβασμό και βαθιά συγκίνηση η εκδήλωση προς τιμή του ήρωα αξιωματικού Ιάσονα Καλαμπόκα

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη 

Το πρωί της Παρασκευής (8/10) ο Δήμος Χίου πραγματοποίησε εκδήλωση εις μνήμην και τιμήν του ήρωα αξιωματικού, Ιάσονα Καλαμπόκα, τον οποίο οι σύμμαχοι έστειλαν ως επικεφαλή αποστολής στη Χίο, λίγες ημέρες πριν ελευθερωθεί η χώρα μας από το ναζιστικό ζυγό. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα στο χώρο του ανδριάντα του Ιάσονα Καλαμπόκα, στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία και τρισάγιο. Έπειτα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Βουλευτή Χίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων «ΧΙΟΣ 2021», Παύλο Καλογεράκη στο επιβλητικό μνημείο του Ιάσονα Καλαμπόκα που βρίσκεται στην οδό Κανάρη, με βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα.

Την επίκαιρη ομιλία άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, κ. Αντώνης Ζερβάκης βγάζωντας λόγο για τον ήρωα της αντίστασης που κατάφερε να κλείσει τους γερμανούς στο τρίγωνο.

«Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του για τη Χίο. Ορόσημο της αντίστασης και των αγώνων ενάντια στον φασισμό. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τον βίο και τα έργα του, γιατί τέτοιου μεγέθους προσωπικότητες είναι δύσκολο να χωρέσουν σε λόγους και ομιλίες» είπε ο κ. Ζερβάκης, συμπληρώνοντας ότι λόγω του απαράμιλλου θάρρους και της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας του επιλέχτηκε για να εκπαιδευτεί ως μυστικός πράκτορας, αναλαμβάνοντας δύσκολες μεγάλες αποστολές και τις οποίες έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Φυσικά, δεν έλειπε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χίου, η οποία έκλεισε με μουσικά κομμάτια την εκδήλωση εις μνήμην και τιμήν του ήρωα Ιάσωνα Καλαμπόκα.

Η ιστορία του Ιάσονα Καλαμπόκα

Ο αξιωματικός Ιάσωνας Καλαμπόκας, με το συνθηματικό Lamb γεννήθηκε στην Αρκαδία (Κολλίνες).

Υπήρξε άριστος μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα ελληνικά. Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας τους Ιταλούς όπου και διακρίθηκε. Προτάθηκε για την απονομή χρυσού αριστείου ανδρείας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων στη Καβάλα και μετά μεταφέρθηκε στην Κρήτη όπου ανδραγάθησε επανειλημμένα. Με την κατάληψη της Κρήτης κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε ένα συμμαχικό πλοίο και να φτάσει στην Μέση Ανατολή. Έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλες μάχες στην έρημο και στο Ελ Αλαμέιν φανέρωσε όλες τις πολεμικές του αρετές. Επιλέχθηκε ώστε να εκπαιδευτεί στη σχολή της Χάιφας ειδική στην εκπαίδευση μυστικών πρακτόρων.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο ήρωας αξιωματικός, Ιάσονας Καλαμπόκας, έπεσε νεκρός στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944 στην οδό Αγίων Συμέων της Χίου από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας. Πιο συγκεκριμένα το νήμα της ζωής του έμελε να κοπεί τέσσερεις μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Χίου από τα ναζιστικά στρατεύματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement