Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Ο Χιώτης οινοποιός, Νίκος Γουβάκης, μιλάει στο xiakoslaos.gr για την πορεία του στον χώρο του κρασιού

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Ο Χιώτης οινοποιός, Νίκος Γουβάκης, μίλησε αποκλειστικά στο xiakoslaos.gr για τα πρώτα του βήματα στον χώρο της οινοποιίας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, το μυστικό ενός καλού κρασιού, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή του καταναλωτή.

Παιδικό όνειρο του κ. Γουβάκη ήταν να δημιουργήσει κάποια στιγμή το δικό του οινοποιείο. Και πράγματι τα κατάφερε, αφού εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια λειτουργεί το δικό του οινοποιείο στην περιοχή του Θολοποταμίου μαζί με τη σύζυγό του, Λένα Άκεσσων.

«Όταν ήρθα από την Αμερική μετά από 47 χρόνια και αντίκρισα το πατρικό μου χέρσο και μεγάλο, αμέσως αισθάνθηκα την ανάγκη να το περιποιηθώ. Είπα “εδώ θα το βάλω”. Αυτό μου έδωσε την ώθηση να δημιουργήσω το δικό μου οινοποιείο», λέει βαθιά συγκινημένος με δάκρυα στα μάτια ο κ. Γουβάκης, αποδεικνύοντας ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και δεν παίζει κανένα ρόλο μπροστά στα θέλω μας, στα όνειρά και στην αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε.

Πρόκειται για βιολογικά κρασιά γεμάτα ηλιοφάνεια, που φτιάχνονται από τον ίδιο με πολλή αγάπη και μεράκι. Τριάντα στρέμματα, 6.500 χιλιάδες αμπέλια σε λόφο στην περιοχή Αχλάδα, πάνω από το χωριό Μυρμήγκι. Ένα μέρος φτιαγμένο για έναν αμπελώνα με ήλιο, φρέσκο αέρα και φανταστική θέα. Από τη μία πλευρά αντικρίζει κανείς το γραφικό χωριό «Θολοποτάμι» και από την άλλη, τη θάλασσα με θέα τα νησιά της Σάμου και της Ικαρίας.

«Εδώ έχουν καλλιεργήσει σταφύλια από την αρχαιότητα, απλώς συνεχίζουμε την παράδοση. Μου ήταν πολύ ευχάριστο να ξεκινήσω, να βλέπω να κλίματα να μεγαλώνουν και να γεμίζουν σταφύλια».

Το οινοποιείο «Winery Gouvakis» παράγει πέντε ποικιλίες κρασιών. Στην κατηγορία red wines προσφέρουν περήφανα τρεις ποικιλίες κόκκινων κρασιών με τις ονομασίες Αχλάδα, Red Spring, Anemonas, Elena: ένα απαλό ξηρό κόκκινο, ένα νόστιμο ημίγλυκο κόκκινο και ένα δροσιστικό γλυκό κόκκινο. Όλα είναι φτιαγμένα από τα τοπικά σταφύλια Mandilaria και Limnio.

«Τα ημίγλυκα και γλυκά κόκκινα κρασιά μας έχουν βραβευτεί με το CWSA Best Value Double Gold Medals 2019 από τα China Wine & Spirit Awards και το ξηρό κόκκινο κρασί εμφανίζει το Χρυσό Μετάλλιο», αναφέρει ο κ. Γουβάκης.

Από την κατηγορία των λευκών κρασιών, έχουν δύο ποικιλίες με τις ονομασίες Αχλάδα White, Golden, White Spring: το τραγανό, ξηρό λευκό κρασί και το ημίγλυκο, τα οποία χαρακτηρίζουν τα σταφύλια Athiri και Assyrtiko που καλλιεργούνται στην Αχλάδα από την αρχαιότητα, παράγοντας έτσι ένα κρασί που είναι όμορφο σε χρώμα, άρωμα και γεύση.

Επίσης, εκτός από κρασιά ο Χιώτης οινοποιός, Νίκος Γουβάκης,  φτιάχνει και το δικό του τσίπουρο με γλυκάνισο αλλά και χωρίς. Όμως, αυτό που ξεχωρίζει είναι το παλαιωμένο τσίπουρο, το οποίο μπαίνει σε δρύινα βαρέλια και έπειτα από καιρό αποκτά το χρώμα του κονιάκ, όπως το μπράντι.

«Η γεύση του μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά είναι πάρα πολύ ωραία».

Άραγε ποιο είναι το μυστικό που κάνει τα κρασιά του κ. Νίκου να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούνται από τα άλλα; Όπως δήλωσε, σημαντικό ρόλο παίζει η προσοχή που τους δίνουν. Ο οινοποιός πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με συνέπεια, να στείλει δείγματα στον οινολόγο και έπειτα ο ίδιος με τη σειρά του να στείλει πίσω τις συστάσεις του. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι γεωργοί που θα προσλάβει ένας οινοποιός.

«Όλα τα κρασιά μας είναι αγνά και βιολογικά, δεν περιέχουν κανένα ίχνος χημικής ουσίας. Το παράγουμε έτσι από την αρχή, όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος, θα πάρουμε και τον τίτλο», τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία του ελληνικού κρασιού στη χώρα μας, ο κ. Γουβάκης, επισήμανε την αγάπη του γι’ αυτό, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του βλέποντας αρκετούς παραγωγούς να νερώνουν το κρασί, προκειμένου να πέσει η τιμή του.

«Μόνο αν τα βάλεις δίπλα δίπλα θα καταλάβεις τη διαφορά τους. Αυτό έκανα κι εγώ μαζί με φίλους. Δοκιμάζοντας συνειδητοποιείς και ξεχωρίζεις την αυθεντική γεύση. Όμως, είναι δύσκολο να το πεις στον κόσμο αν δεν το δοκιμάσει», συμπληρώνοντας ότι το καλό κρασί δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα, χημικά υλικά. Αντιθέτως, πρέπει να είναι αγνό όπως το ξηρό κρασί που αν και λίγο πιο δυνατό, καταλαβαίνεις τη γνησιότητά του.

Οι συμβουλές που δίνει ο κ. Γουβάκης στους οινόφιλους για την επιλογή ενός καλού και αξιόλογου κρασιού είναι να κοιτάξει προσεκτικά τη φιάλη, να διαβάσει αναλυτικά το περιεχόμενο, αν έχει πρόσθετα υλικά και αν δεν υπάρχουν τότε να το πάρει και να το δοκιμάσει. Φυσικά, σημαντικός οδηγός είναι και η τιμή του κρασιού.

Στην εποχή που ζούμε, κυριαρχεί πολύ άγχος, πίεση, δουλειές να τρέχουν και γενικότερα πρέπει να καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια. Μου δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα ποια μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης του κ. Νίκου.

«Το δυσκολότερο κομμάτι της όλης διαδικασίας βρίσκεται στις πωλήσεις. Ορισμένα μαγαζιά διστάζουν να προμηθευτούν πολλά κιβώτια. Προσπαθώ να τα στείλω στην Κίνα, όμως, οι αγορές του εξωτερικού θέλουν κόπο και χρόνο, δεν δέχονται πλέον από το εξωτερικό εύκολα. Φανταστείτε το πρώτο μου κρασί αξιολογήθηκε να πωλείται στην Κίνα 39 ευρώ το γλυκό, 46 ευρώ το ημίγλυκο και 26 ευρώ το ξηρό», σημειώνοντας ότι έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες προκειμένου να τους γνωρίσει ο κόσμος και πάρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνεχίζει, δίνοντάς του ώθηση η αγάπη που έχει για το κρασί .

Ο κ. Νίκος όταν έμενε στην Αμερική εργαζόταν ως σερβιτόρος. Μεγάλωσε μια οικογένεια και εργάστηκε σκληρά για να ανέβει τις τάξεις στην επιχείρηση εστιατορίων. Εκεί γνώρισε τον πρόεδρο της Σομαλίας, ο οποίος του πρότεινε να δουλέψει στο εστιατόριό του. «Ερχόταν ο κόσμος να αγοράσει κρασί  και φώναζαν εμένα. Τους παράγγειλα το κρασί της προτίμησης τους, έπειτα το δοκίμαζα πριν τους το δώσω κι αν δεν ήταν καλό το έστελνα πίσω. Ήταν μία δουλεία που μου άρεσε και έμαθα πολλά μέσα από αυτή. Μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, στο Waldorf Astoria και στο Copacabana, δύο από αυτά που θυμάμαι».

Για τη φετινή χρονιά όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραγωγή κρασιού έγιναν τους μήνες του τρύγου (Αύγουστος-Σεπτέμβριος). «Τώρα το κρασί βρίσκεται στα ανοξείδωτα βαρέλια και έπειτα θα πάνε σε δρύινα. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος μέχρι να φτάσουμε στην εμφιάλωση. Είναι μία μεγάλη διαδικασία που παίρνει 12 μήνες», τονίζοντας ότι φέτος είχαν 100% επιτυχία.

     

Ωστόσο, ο Χιώτης οινοποιός αναφέρει πως όσα από τα αμπέλια πιάσουν ασθένεια πρέπει να βγουν, να σπείρουν το χώμα με κριθάρι, το οποίο θα καταστρέψει το μικρόβιο και έπειτα από δύο χρόνια μπορούν να ξαναφυτέψουν αμπέλια.

Το νησί της Χίου, ως το πέμπτο μεγαλύτερο στο Αιγαίο Πέλαγος είναι γνωστό για την παραγωγή κρασιού από την αρχαιότητα. Το χιώτικο κρασί – “το μαύρο κρασί” – ήταν επιθυμητό από τους λάτρεις του κρασιού εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να είναι.

Αυτή ήταν η ιστορία του κ. Νίκου. Το κρασί του θα το βρείτε στις τοποθεσίες:  Θολοποτάμι, Οινοποιείο Γουβάκης, Μίνι Μάρκετ Ερμιόνη, Βενζινάδικο Γουβάκης, Κρεοπωλείο Στεφανίδη, Μίνι Μάρκετ Μαυράκης, αλλά και στον Λιμένα Μεστών στην ταβέρνα Παπαμιχαλάκης, στην πόλη της Χίου στο σούπερ μάρκετ XAΡΑ και στα Αρμόλια στο Perfect Sweet Shop, καθώς και στη σελίδα τους https://www.winery-gouvakis.com/

Οινοποιείο Γουβάκης ΙΚΕ
Θολοποτάμι , 82100 Χίος
22710 51 145

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μέ αὐτούς τούς λόγους ἀπό τήν Θ. Λειτουργίαν τοῦ Μεγάλου Βασιλείου ἐκδηλώνεται ἡ ἀγάπη, ἡ μέριμνα καί ἡ φροντίδα τῆς Ἐκκλησίας μας πρός τούς ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, που έλαβαν χώρα, κατά τη...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού θα ήθελε να συγχαρεί μέλος του Διοικητικού που παρευρέθηκε στα βραβεία Lloyd’s Greek Shipping Awards, την Παρασκευή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τώρα είναι η στιγμή να αποκτήσετε πιο εύκολα από ποτέ το τέλειο εργαλείο της δουλειάς σας, το νέο Volkswagen Crafter, μέσω της νέας υπηρεσίας...

Advertisement