Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού με τη σύσταση τμήματος Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων από τη Φιλαρμονική του Δήμου

Συνέντευξη Μαρία Μ. Κάργα

 

Με αφορμή το νεοσύστατο τμήμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Χίου, ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χίου, και μίλησε με την μαέστρο της Φιλαρμονικής, κα Ευγενία Βορριά και τη μαέστρο της Χορωδίας Χίου, κα Φαίδρα Γιαννέλου.

Μία πρωτοβουλία της κα Βορριά, που για τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να υλοποιήσει, αποτελεί πλέον γεγονός, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι εγγραφές για τη Συμφωνική Ορχήστρα Χίου.

«Ο σκοπός», όπως επισημαίνει η κα Βορριά, «είναι ένας και μοναδικός: να δώσουμε στα παιδιά ερεθίσματα. Εδώ στη Χίο, τα ερεθίσματα των παιδιών επικεντρώνονται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική. Μία Συμφωνική Ορχήστρα, κατά κύριο λόγο δουλεύει πάνω στην κλασική μουσική. Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να ασχοληθούν σε ένα πιο κλασικό σχήμα».

Αφορμή για να δημιουργηθεί τελικά η Συμφωνική Ορχήστρα αποτέλεσε η άφιξη στο νησί της Χίου, της μαέστρου της Χορωδίας, κα Φαίδρας Γιαννέλου, καθώς όπως σημειώνει η κα Βορριά «Όταν έμαθα ότι έρχεται η κα Γιαννέλου στη Χίο, αν και δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα μέσα από τη δουλειά της, σαν μαέστρος Συμφωνικών Ορχηστρών και ως μία εν ενεργεία μαέστρος σε μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδος, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να έρθω σε επαφή μαζί της και να της κάνω την πρόταση να αναλάβει την Ορχήστρα. Η κα Γιαννέλου δέχτηκε με χαρά αυτην την πρόταση. Ωστόσο, της εξήγησα ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τα έγχορδα δεν είναι πάρα πολλά και το επίπεδο δεν είναι πάρα πολύ υψηλό, όπως είναι προφανώς, στην Αθήνα που υπάρχει περισσότερος κόσμος».

Έτσι, οι δύο μαέστροι κατέληξαν τελικά στη δημιουργία του νέου αυτού τμήματος της Φιλαρμονικής, όπου θα δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παιδί να ακούσει και να ζήσει κάτι διαφορετικό, καθώς πολλά είναι τα παιδιά εκείνα που δεν φοιτούν στο μουσικό σχολείο. Η κα Βορριά κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «οι γονείς μπορούν να μας ρωτήσουν για το πώς θα λειτουργήσουμε, πώς θα γίνονται οι πρόβες και ποιος είναι ο σκοπός της Ορχήστρας αυτής. Τα παιδιά στο μουσικό σχολείο έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και έτσι συμμετέχουν σε συγκεκριμένες παραστάσεις. Αντίθετα, η δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά, και μέσω της συνεργασίας με την μπάντα, είναι μεταξύ άλλων, και η συμμετοχή σε πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα μέσα από αυτή τη συνεργασία Φιλαρμονικής και Συμφωνικής Ορχήστρας, τα παιδιά θα βελτιωθούν πολύ ως προς το ηχόχρωμά τους, μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο να διαχειρίζονται τον αέρα τους, τον ήχο τους και έτσι θα μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς και το σύνολο της μπάντας».

Από την πλευρά της, η κα Γιαννέλου, σημείωσε ότι «πράγματι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ήρθε η πρόταση για συνεργασία, και με μεγάλη χαρά την αποδέχτηκα, καθώς πιστεύω η ύπαρξη μιας Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, και επομένως ενός πυρήνα είναι αναγκαία σε κάθε τόπο. Μία επαγγελματική Συμφωνική Ορχήστρα, χρειάζεται σίγουρα επαγγελματίες μουσικούς, δυναμικό και γενικά άλλη οργάνωση. Στην περίπτωση τη δική μας, δεν απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες, απευθυνόμαστε στα παιδιά που σπουδάζουν είτε έγχορδα, είτε πνευστά, είτε κρουστά μουσικά όργανα. Το επίπεδο δεν το γνωρίζουμε ακόμα, καθώς περιμένω να έρθουν τα παιδιά για να τα γνωρίσω, να τα ακούσω και αναλόγως να τα εντάξω εκεί που πρέπει για να παίξουν όσο πιο καλά μπορούν και να νιώσουν μέρος του συνόλου. Αυτό το σχήμα λοιπόν, συμφωνήσαμε ότι ίσως θα είναι πιο ευέλικτο, και όχι τυπικά κλασικό, όπως είναι μία επαγγελματική ορχήστρα».

«Απευθυνόμαστε συνεπώς, σε παιδιά και νέους που θα ήθελαν να έχουν την εμπειρία της Συμφωνικής Ορχήστρας, γιατί Φιλαρμονική ήδη υπάρχει και γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά από τη κα Βορριά, με τα νέα παιδιά και τους μόνιμους υπαλλήλους που συμμετέχουν. Η Συμφωνική ωστόσο, έχει κάτι παραπάνω, τα έγχορδα, που καλό θα ήταν για το νησί να ενισχυθούν. Και γιατί τα παιδιά που παίζουν ένα έγχορδο όργανο, να μην αποκτήσουν και την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα τέτοιο σύνολο; Νομίζω ότι αυτό λείπει από τον τόπο. Είναι μία ευκαιρία για όλα τα παιδιά που τους αρέσει, ασχολούνται, θέλουν να προσφέρουν και θέλουν να δουν πώς είναι μία τέτοια εμπειρία, να ενταχθούν σε αυτή την ορχήστρα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι μία πιεστική διαδικασία, θα είναι προσαρμοσμένο το ρεπερτόριο πάνω στο επίπεδο του καθενός», επεσήμανε η κα Γιαννέλου.

Κλείνοντας η κα Γιαννέλου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα και την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης νεανικών ορχηστρών σε ένα τόπο. «Σε αντίθεση με την επαγγελματική, στη νεανική παιδική ορχήστρα υπάρχει η ζέση και το πάθος για τη μουσική. Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του συνόλου στη Χίο, καθώς μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα τεθούν και καλύτερες βάσεις για τα δεδομένα του τόπου.»

Με τη σειρά της η κα Βορριά τόνισε ότι «τα δεν θα πρέπει τα παιδιά να έχουν ενδοιασμό για το επίπεδο που έχουν, ώστε να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σύνολο. Στη δική μας ορχήστρα δεν ισχύει αυτό, διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να περιμένουν 5-6 χρόνια για να ανέβουν στο επιθυμητό για εκείνα επίπεδο, καθώς μέχρι να γίνει αυτό, μπορεί να έχουν ολοκληρώσει την φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να επιθυμούν να φύγουν εκτός Χίου. Σκοπός, λοιπόν, είναι να αποκτήσουν τα παιδιά εμπειρίες, τόσο μέσα από τις δράσεις που συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα, καθώς και μέσα από την εμπειρία διδασκαλίας από μία μαέστρο σαν την κα Γιαννέλου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Bayon της Hyundai διαθέτει αιχμηρή και ξεχωριστή σχεδίαση, σε έναν τύπο αμαξώματος crossover/SUV που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την Ευρώπη. Ένας διακοσμητικός...

Advertisement