Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Με αγάπη και μεράκι η τοιχογραφία στο τοιχίο του Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας Καρδαμύλων

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία στο τοιχίο του Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας Καρδαμύλων, με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε ένα από τα ομορφότερα τοπία της Κοινότητας των Καρδαμύλων.

Στο xiakoslaos.gr μίλησε η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τομέα Καρδαμύλων, κα Δώρα Σαββοπούλου, επισημαίνοντας ότι για τη συγκεκριμένη τοιχογραφία επιλέχθηκαν δύο θέματα από την Ελληνική Επάνασταση: Η Σημαία της Επανάστασης του ’21 και η Ψαριανή Γαλιότα του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.  Ανάμεσα στις δύο τοιχογραφίες σχεδιάστηκε και ζωγραφίστηκε συμβολικά η περιοχή του Ναγού με το Άγιο Πνεύμα στο επάνω μέρος.

Τα υλικά χρηματοδοτήθηκαν από την επιτροπή του Δήμου Χίου «Η ΧΙΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟ ’21». Την τοιχογραφία επιμελήθηκε ο Χιώτης καλλιτέχνης κ. Μπάμπης Κοιλιάρης και έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Τομέα της Τοπικής Κοινότητας Καρδαμύλων με αρμόδια την κ. Δώρα Σαββοπούλου.

Όπως δήλωσε η κα Σαββοπούλου, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας διήρκησαν μόνο δύο ημέρες. Καθοριστική και πολύτιμη ήταν η βοήθεια των εθελοντών, που αν και επρόκειτο για μία κοπιαστική δουλεία, λόγω του ότι ο τοίχος είχε ύψος 5 μέτρων, προσέφεραν απλόχερα  με αγάπη και μεράκι προσωπική εργασία.

Να τονιστεί ότι είναι η δεύτερη τοιχογραφία που υλοποιείται, καθώς η πρώτη έγινε στο παρκινγκ των Άνω Καρδαμύλων. Οι ιδέες της κα Δώρας Σαββοπούλου, ξεκίνησαν  να τίθενται σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2021.

«Θα υπάρξει και συνέχεια. Μέσα από τις τοιχογραφίες στοχεύουμε να αναδείξουμε και να ζωντανέψουμε τα κεντρικότερα σημεία επισκεψιμότητας της Κοινότητας των Καρδαμύλων», αναφέρει.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να συμπληρωθεί ότι έχουν βρεθεί ιδιώτες, εφοπλιστές που και οι ίδιοι θα ήθελαν αντίστοιχες τοιχογραφίες, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη κ. Μπάμπη Κοιλιάρη και την ομάδα του, με θέματα όπως είναι η Εμπορική Ναυτιλία.

Η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τομέα Καρδαμύλων, κα Δώρα Σαββοπούλου με ανακοίνωσή της ευχαρίστησε θερμά τους συγχωριανούς της που βοήθησαν στην εκτέλεση: την Ελευθέριο Τώρα, Ρένα Καζά, Χριστίνα Κιάκουτου, Μαρία Κασσού, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου κ. Παύλο Καλογεράκη, όπως και το σούπερ μάρκετ “ΧΑΡΑ” των Καρδαμύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement