Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο MINI Cooper είναι ύμνος στην απλότητα

Η παραδοσιακή σχεδίαση και το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του νέου MINI Cooper είναι προσανατολισμένα με συνέπεια στην αστική διασκεδαστική οδήγηση, αναδεικνύοντας την εξαιρετική θέση του μοντέλου στην κατηγορία του. Το στοιχείο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο είναι η βασική φιλοσοφία ενός οχήματος που προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου για τους επιβάτες παρά τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά είναι ο κόσμος των ψηφιακών εμπειριών, τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης και ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που εγγυάται κινητικότητα μηδενικών ρύπων. Ως εκ τούτου, η πέμπτη γενιά είναι ένα τυπικό MINI, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας.

Η σχεδίαση της νέας γενιάς μοντέλων MINI είναι μοντέρνα, ψηφιακή και ξεκάθαρη. Με τη νέα οικογένεια MINI, η μάρκα μεταφέρει τη διασκέδαση της οδήγησης, την εμπειρία χρήστη και την υπεύθυνη συμπεριφορά σε μια νέα εποχή. Αυτή η ολοκληρωμένη μεταμόρφωση καθώς η μάρκα οδεύει να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το 2030.

“Εμπνευσμένοι από την ιστορία μας, αναπτύξαμε τη δική μας νέα σχεδιαστική γλώσσα, που καθορίζει το DNA μας. Την ονομάζουμε “Charismatic Simplicity” (Χαρισματική Απλότητα). Η ιδέα πίσω από αυτήν είναι μια σχεδίαση που δίνει σε κάθε νέο μοντέλο MINI ένα δυνατό, ξεχωριστό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από μια σαφή, λιτή σχεδιαστική γλώσσα που εστιάζει στα βασικά στοιχεία της μάρκας”, δηλώνει ο Oliver Heilmer, επικεφαλής σχεδίασης της MINI.

Στη νέα του γενιά για μία ακόμα φορά, το 3θυρο MINI ενσαρκώνει τον πυρήνα της μάρκας. Με το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το νέο MINI Cooper είναι σταθερά προσανατολισμένο στην αστική διασκεδαστική οδήγηση, μεταφέροντας τον χαρακτήρα του εμβληματικού μοντέλου στο αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας.

Η ευέλικτη και συμπαγής σιλουέτα διαθέτει τις χαρακτηριστικές αναλογίες του MINI: οι κοντοί πρόβολοι, το κοντό καπό και το χαρακτηριστικό μακρύ μεταξόνιο με τους μεγάλους τροχούς προσδίδουν στην πέμπτη γενιά του MINI Cooper ένα χαρισματικό χαρακτήρα με κλασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, αυτό τονίζει το αθλητικό στυλ και υπογραμμίζει τον σύγχρονο αστικό προσανατολισμό του μοντέλου.

Λεπτομέρειες όπως οι χωνευτές χειρολαβές των θυρών και η απουσία των κλασικών πλαϊνών διακοσμητικών στα φτερά και στα τόξα των θόλων των τροχών υποστηρίζουν τη σύγχρονη σχεδίαση του εξωτερικού, προσδίδοντας στις επιφάνειες μια εντυπωσιακή καθαρότητα. Αυτή η αναγωγή στα ουσιώδη δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο φινίρισμα της βαφής.

Με αυτόν τον τρόπο, τα τυπικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του MINI, όπως ο οπτικός διαχωρισμός του αμαξώματος σε τρία μέρη και η μεγάλη επιφάνεια των παραθύρων περιμετρικά του, σε συνδυασμό με την οροφή που δημιουργεί αντίθεση, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, βοηθώντας το νέο σχεδιαστικό στυλ να αναδειχθεί.

Στη νέα γενιά του μοντέλου, στο εμπρός μέρος του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper δεσπόζουν και πάλι οι εμβληματικοί στρογγυλοί προβολείς MINI και η εντυπωσιακή μάσκα. Η νέα οκταγωνική εμπρός μάσκα με το ιδιαίτερο περίγραμμα τονίζει το μπροστινό τμήμα με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο σε σχέση με την εξαγωνική του προκάτοχου μοντέλου.

Τα στοιχεία των φώτων ημέρας LED υποστηρίζουν αυτή την εντυπωσιακή εμφάνιση χάρη στις μοναδικές φωτεινές υπογραφές. Τα οριζόντια γραφικά φώτων αποτελούν μέρος της έκδοσης Essential. Προαιρετικά, τα στοιχεία των φώτων ημέρας μπορούν να αλλάξουν για τη δημιουργία τριών ρυθμιζόμενων φωτεινών υπογραφών.

Επιπλέον, όλες οι λειτουργίες φωτισμού ξεκινούν και τελειώνουν με ένα ειδικά συντονισμένο animation καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού. Αυτή η αλληλεπίδραση με το MINI Cooper ενισχύει την αίσθηση της προσμονής για το αυτοκίνητο ακόμα και πριν ξεκινήσετε. Όπως και σε όλο το αμάξωμα, οι εμπρός προβολείς δεν πλαισιώνονται πλέον με στοιχεία χρωμίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εμπρός τμήμα να διαθέτει μια εστιασμένη σχεδιαστική ταυτότητα. Σε συνδυασμό με τις συναρπαστικές καμπύλες του καπό και την καθαρή σχεδίαση του εμπρός προφυλακτήρα, το νέο 3θυρο MINI έχει μια ξεχωριστή και σπορ εμφάνιση. Αυτή η εντύπωση υποστηρίζεται από το πλάτος του μετατροχίου και τη δυναμική εσοχή στους θόλους των τροχών.

Η νέα αισθητική προσδίδει μια σύγχρονη εικόνα και στο πίσω τμήμα με καθαρές επιφάνειες και χωνευτά πίσω φώτα. Τα κάθετα φωτιστικά σώματα παραπέμπουν στα κλασικά φώτα MINI και μπορούν να αλλάζουν σε διαφορετικές λειτουργίες με τον ίδιο τρόπο όπως και οι εμπρός προβολείς. Το τρίτο φως φρένων και το πίσω φως ομίχλης ενσωματώνονται άριστα στη σχεδίαση.

Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Η έκδοση Essential αποπνέει μέγιστη καθαρότητα με μία απέριττη συνολική εμφάνιση, τονίζοντας ορισμένα λειτουργικά στοιχεία, όπως το λογότυπο στο νέο χρώμα Vibrant Silver. Η νέα γκάμα των εξωτερικών χρωμάτων υπογραμμίζει το μοντέρνο χαρακτήρα του νέου μοντέλου και προσδίδει μία θετική αύρα με φωτεινούς τόνους όπως το Sunny Side Yellow.

Ενώ η έκδοση Classic αφορά κυρίως το εσωτερικό, η Favoured διαθέτει ιδιαίτερα εκφραστικές λεπτομέρειες στο εξωτερικό. Αυτή η έκδοση προσφέρει τη νέα, προαιρετική σχεδίαση Spray-Tech της χαρακτηριστικής Multitone Οροφής με ένα συνδυασμό τριών διαφορετικών χρωμάτων και μία μάσκα σε Vibrant Silver. Η έκδοση John Cooper Works δίνει μέγιστη έμφαση στη σπορ αίσθηση του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper.

Το πλαίσιο της μάσκας και το λογότυπο σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα υπογραμμίζουν τη δυναμική συνολική εμφάνιση, ενώ η οροφή με αντίθεση σε Chili Red – εμπνευσμένη από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό – και οι ειδικές για το JCW ρίγες στο καπό σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα προαιρετικά τονίζουν τον γνώριμο δυναμικό χαρακτήρα του MINI στο δρόμο.

Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός του εμπρός τμήματος θυμίζει τη μινιμαλιστική αισθητική του κλασικού Mini. Για το πρώτο μοντέλο του 1959, ο εφευρέτης του Mini, Σερ Άλεκ Ισιγόνης, σχεδίασε ένα στρογγυλό ταμπλό οργάνων στο κέντρο και τη χαρακτηριστική μπάρα διακοπτών από κάτω. Στο νέο MINI Cooper, αυτά τα δύο στοιχεία, διαμορφώνουν τη δομή του εσωτερικού με μέγιστη σχεδιαστική ακρίβεια.

Στο πλαίσιο της μείωσης των περιττών στοιχείων, το νέο εσωτερικό αρκείται σε μικρότερο αριθμό εξαρτημάτων, τα οποία είναι έξυπνα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με υψηλά πρότυπα. Πίσω από το τιμόνι, το προαιρετικό head-up display διασφαλίζει ότι όλο το σχετικό περιεχόμενο θα προβάλλεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Το μεγάλο σε μέγεθος κυρτό ταμπλό υιοθετεί για πρώτη φορά υφασμάτινες επιφάνειες.

Τα ζεστά και ευχάριστα υλικά συνθέτουν ένα νέο, οικείο παράγοντα ευεξίας στο εσωτερικό του MINI Cooper. Μια ειδική τεχνική πλέξης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της πρακτικής και ευέλικτης δομής του δίχρωμου υφάσματος από ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής διαφορετικών χρωμάτων για τις υφασμάτινες επιφάνειες και τα καθίσματα ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού.

Για να γίνει το ταμπλό όσο το δυνατόν πιο λεπτό και ευρύχωρο, οι αεραγωγοί είναι εξαιρετικά επίπεδοι. Οι καθαρές γραμμές και ο γενναιόδωρος χώρος στα εμπρός καθίσματα διαμορφώνουν ένα μοντέρνο, ευάερο περιβάλλον. Με την προαιρετική πανοραμική ηλιοροφή το εσωτερικό γίνεται πιο φωτεινό και φιλόξενο. Στο σκοτάδι, ο κρυφός φωτισμός φωτίζει τα πλαϊνά τμήματα συμβάλλοντας έτσι σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην καμπίνα.

Τα καθίσματα διατίθενται σε δύο εκδόσεις, βασική και JCW, με πλαϊνά πάνελ που φέρουν υφασμάτινη επένδυση υψηλής ποιότητας και καλύπτουν τα μπουτόν ρυθμίσεων. Το υποβραχιόνιο, τοποθετημένο στο κάθισμα του οδηγού, παρέχει ακόμη περισσότερο χώρο στην κεντρική κονσόλα. Το πίσω μέρος του οχήματος είναι επίσης λιτό, ενώ από τα 200 λίτρα του χώρου αποσκευών, η αναδίπλωση των καθισμάτων μπορεί να φτάσει στα 800 τη μεταφορική ικανότητα.

Η κεντρική οθόνη OLED θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς με την υψηλή της ανάλυση. Όπως και το στρογγυλό όργανο του προηγούμενου μοντέλου, η νέα κεντρική οθόνη αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καμπίνας με τις ευέλικτες λειτουργίες της. Ως πίνακας οργάνων, το MINI Interaction Unit αποτελεί κέντρο εμπειρίας και άνεσης.

Χάρη στο MINI Operating System 9, όλες οι λειτουργίες του οχήματος μπορούν να ελέγχονται διαισθητικά με αφή ή φωνητικό έλεγχο. Η οθόνη στο ανασχεδιασμένο cockpit έχει μετακινηθεί πιο κοντά στον οδηγό, για καλύτερη πρόσβαση. Η διάμετρος της λεπτής οθόνης αφής, η οποία διαθέτει υψηλής ποιότητας γυάλινο περίγραμμα, έχει αυξηθεί στα 240 mm. Η λογική λειτουργίας της θυμίζει τα πρότυπα γνωστά από τα smartphones.

Η μοντέρνα γραφική αναπαράσταση του περιεχομένου επικεντρώνεται στα ουσιώδη. Η επάνω περιοχή περιέχει σχετικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το όχημα, όπως η ταχύτητα και η κατάσταση της μπαταρίας. Όταν πατηθεί η ένδειξη ταχύτητας, εμφανίζεται μια μεγάλη, εντυπωσιακή ένδειξη που απεικονίζει ένα ταχύμετρο πλήρους μεγέθους που εστιάζει ξεκάθαρα στην οδήγηση.

Στο μενού Home, τα άλλα widgets εμφανίζονται σε προβολή μικρογραφιών αριστερά και δεξιά της τρέχουσας λειτουργίας του μενού. Αυτά μπορούν να εμφανίζονται και να επιλέγονται σύροντάς τα οριζόντια προς το κέντρο. Στην κάτω περιοχή της οθόνης OLED, τα στοιχεία του μενού Navigation, Media, Phone και Climate) μπορούν να επιλεγούν απευθείας ανά πάσα στιγμή.

Όλες οι άλλες λειτουργίες είναι προσβάσιμες μέσω του μενού όπως σε ένα smartphone. Η οθόνη επιστρέφει στην προεπιλεγμένη ρύθμιση μέσω του πλήκτρου Home. Τα MINI Experience Modes με τις ονομασίες Core, Green και Go-Kart είναι διαθέσιμα στο βασικό εξοπλισμό, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον modes περιλαμβάνονται στον προαιρετικό εξοπλισμό MINI Experience Modes.

Ο προαιρετικός προβολέας MINI στο πίσω μέρος της οθόνης OLED φωτίζει το ταμπλό με ασορτί χρωματικούς συνδυασμούς και μοτίβα. Η αλληλεπίδραση της προβολής, του ατμοσφαιρικού φωτισμού και του MINI Interaction Unit έχει ως αποτέλεσμα μια μοναδική εμπειρία που επεκτείνεται στις επενδύσεις των θυρών.

Αυτή η εμπειρία χρήστη κάνει το εσωτερικό ακόμα πιο εκφραστικό με την υιοθέτηση νέων λύσεων και νέες επιλογές εξατομίκευσης για το νέο MINI Cooper. Στο Personal Mode, για παράδειγμα, μια επιλεγμένη εικόνα μπορεί να οριστεί ως φόντο της οθόνης μέσω της εφαρμογής MINI App. Τα κυρίαρχα χρώματα της εικόνας επεκτείνονται στη συνέχεια στις υφασμάτινες επιφάνειες του ταμπλό μέσω ενός ψηφιακού επιλογέα χρωμάτων.

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός κάτω από το ταμπλό και στον καθρέφτη της πόρτας έχει επίσης ασορτί χρωματικό κώδικα. Κάθε mode έχει ειδικά σχεδιασμένα φόντα που πετυχαίνουν ένα ζωηρό και υψηλής ποιότητας οπτικό εφέ μέσω διακριτικών κινήσεων, ενώ παραμένουν όσο το δυνατόν λιγότερο ενοχλητικά. Όταν επιλέγεται ένα από τα επτά modes, η οθόνη εστιάζει σε ένα σχετικό “Mode App”.

Στο Go-Kart Mode, για παράδειγμα, υπάρχει μια ισχυρή εστίαση στο αγωνιστικό DNA της MINI. Η οθόνη και το εσωτερικό υιοθετούν το ανθρακί και κόκκινο χρώμα, ενώ ειδικές αναλογικές ενδείξεις που αφορούν την δυναμική οδήγησης συμπληρώνει το MINI Experience Mode, το οποίο αντλεί έμπνευση από το John Cooper Works. Το Vivid Mode βασίζεται στα χρώματα του εξωφύλλου του άλμπουμ για τον ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Τα Core Mode, Green Mode, Timeless Mode, Balance Mode και Personal Mode είναι επίσης διαθέσιμα για επιλογή ανάλογα με τη διάθεση και τις προσωπικές ανάγκες. Στο νέο MINI Cooper, πολυάριθμες λειτουργίες μπορούν να ελέγχονται επίσης με τον πρώτο ολοκληρωμένο φωνητικό βοηθό της μάρκας. Το MINI Intelligent Personal Assistant ενεργοποιείται με τον χαιρετισμό “Hey MINI” ή από το μπουτόν push-to-talk στο τιμόνι.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια μοναδική προσφορά ξεκίνησε από την Yamaha, τόσο στα sport scooters XMAX 125 και XMAX 300 όσο και στην Adventure μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού Tenere...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

Advertisement