Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δοκιμές ηλιακής ενέργειας στις διεθνείς μεταφορές από τη Scania

Οι δοκιμές που διεξάγονται στο πλαίσιο διετούς ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ της Scania, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, το Eksjö Maskin & Truck, το Midsummer, το Ernsts Express και το Dalakraft, έχουν ως στόχο τη διερεύνηση του οφέλους που προκύπτει από τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας στις μεταφορές. Εκτός από τις τοπικές εκπομπές ρύπων, αναμένεται να προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα αφορούν τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους.

“Ο σκοπός της Scania είναι ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών. Ποτέ στο παρελθόν δεν χρησιμοποιήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες για την παραγωγή ενέργειας και την κίνηση ενός φορτηγού όπως κάνουμε τώρα. Είναι υπέροχο να είσαι στην πρώτη γραμμή στην εξέλιξη των φορτηγών της επόμενης γενιάς”, λέει ο Στας Κρουπένια, Επικεφαλής του Τμήματος R&D της Scania.

Το φορτηγό χρησιμοποιείται σε ένα ερευνητικό έργο για να εξετάσει την παραγόμενη ηλιακή ενέργεια και πόσο μειώνονται οι εκπομπές άνθρακα μέσω των ηλιακών συλλεκτών. Οι ερευνητές έχουν εξελίξει νέα, αποτελεσματικά και ελαφριά ηλιακά πάνελ (συλλέκτες) για φορτηγά. Μελετούν επίσης πώς τα φορτηγά μπορούν να αλληλεπιδρούν με το ηλεκτρικό δίκτυο.

“Πρόκειται για ένα συναρπαστικό project όπου ο ακαδημαϊκός κόσμος και η βιομηχανία, προσπαθούν μαζί να μειώσουν τις κλιματικές επιπτώσεις από τις μεταφορές με φορτηγά. Τα αποτελέσματα από αυτό το μοναδικό φορτηγό θα είναι πολύ ενδιαφέροντα», λέει ο Έρικ Γιόχανσον, Project Manager και καθηγητής φυσικής και χημείας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Το τρέιλερ του φορτηγού με συνολικό μήκος 18 μέτρων, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένο με ηλιακούς συλλέκτες, κάτι που ισοδυναμεί με μια αντίστοιχη οικιακή εγκατάσταση αναφορικά με την ενεργειακή του απόδοση. Η ηλιακή ενέργεια δίνει στο υβριδικό φορτηγό μια παρατεταμένη αυτονομία οδήγησης έως και 5.000 χιλιομέτρων ετησίως στη Σουηδία.

Σε χώρες όπως η Ισπανία, με περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, το όχημα μπορεί να διπλασιάσει την ποσότητα ηλιακής ενέργειας και επομένως την αυτονομία οδήγησης σε σύγκριση με τις σουηδικές συνθήκες. Το έργο περιλαμβάνει επίσης έρευνα για νέα, ελαφριά διπλά ηλιακά πάνελ, τα οποία βασίζονται σε συνδυασμό ηλιακών κυψελών δύο διαφορετικών τεχνολογιών.

Αυτά επιτρέπουν υψηλότερη απόδοση στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, σε σύγκριση με την τρέχουσα ενέργεια που παράγεται από τα υπάρχοντα πάνελ.


Το φορτηγό θα δοκιμάζεται τώρα σε δημόσιους δρόμους από την εταιρεία μεταφορών Ernsts Express AB. “Ολόκληρος ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μέλλον. Κάνει αυτό το έργο ακόμη σημαντικότερο”, λέει ο Λαρς Έβερτσον, Διευθύνων Σύμβουλος Ernsts Express.

Το φορτηγό με ηλιακή ενέργεια είναι ένα project που χρηματοδοτείται από τη Σουηδική κυβέρνηση και τον αντίστοιχο τομέα του σχετικού υπουργείο που ασχολείται με τις καινοτομίες. Το φορτηγό είναι ένα plug-in υβριδικό 560 ίππων. Στο τρέιλερ μήκους 18 μέτρων, μια περιοχή 100 τετραγωνικών μέτρων καλύπτεται από λεπτά, ελαφριά και εύκαμπτα ηλιακά πάνελ μέγιστης απόδοσης 13,2 kWp.

Υπολογίζεται ότι θα αποδίδουν 8.000 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως όταν λειτουργούν στη Σουηδία. Οι μπαταρίες έχουν συνολική χωρητικότητα 300 kWh, με 100 kWh στο χώρο του τράκτορα και 200 kWh στο ρυμουλκούμενο.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement