Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αποκλεισμός ενός έτους σε δρομέα που χρησιμοποίησε αυτοκίνητο σε Μαραθώνιο

Μια Μαραθωνοδρόμος αποκλείστηκε για 12 μήνες από κάθε αθλητική δραστηριότητα αφού χρησιμοποίησε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 50 μιλίων, ανακοίνωσε η UK Athletics (UKA).

Η Ζοάσια Ζακρζέφσκι αγωνιζόταν στον αγώνα GB Ultras από το Μάντσεστερ στο Λίβερπουλ στη βορειοδυτική Αγγλία πριν λίγους μήνες, όταν δέχτηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητο ένας φίλος της με αποτέλεσμα να αποκτήσει σαφέστατο και παράνομο πλεονέκτημα και να τερματίσει στην τρίτη θέση.

Σε επιστολή που υπέβαλε στην ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή της UKA, η Σκωτσέζα αθλήτρια δήλωσε: “Αποδέχομαι τις ενέργειές μου την ημέρα που όντως ταξίδεψα με αυτοκίνητο και στη συνέχεια ολοκλήρωσα αργότερα τον αγώνα, περνώντας τη γραμμή τερματισμού και λαμβάνοντας ανάρμοστα ένα μετάλλιο και ένα τρόπαιο, τα οποία δεν επέστρεψα αμέσως, όπως θα έπρεπε να είχα κάνει”.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Zakrzewski δεν είπε στους αγωνοδίκες ότι την είχαν μεταφέρει με αυτοκίνητο και απέκρυψε “ότι είχε ολοκληρώσει μέρος του αγώνα σε μη αγωνιστική βάση”, αποδεχόμενη -και στη συνέχεια μη επιστρέφοντας- το τρόπαιο της τρίτης θέσης.

Η επιτροπή αποφάσισε ότι η Zakrzewski θα αποκλειστεί από το να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε αγώνισμα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του UK Athletics, ή να εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία, για 12 μήνες.

Της απαγορεύτηκε επίσης η “προπόνηση, η διαιτησία και η διαχείριση” για την ίδια περίοδο.

“Η εναγόμενη ήταν έμπειρη αθλήτρια, που αγωνιζόταν με επιτυχία στο υψηλότερο επίπεδο”, ανέφερε η επιτροπή στην ετυμηγορία της.

“Διετέλεσε επίσης υπεύθυνη της διεθνούς ομάδας. Ως εκ τούτου, η εναγόμενη είχε την ευθύνη να τηρεί τους κανόνες και αυτό έκανε ακόμη πιο σοβαρό το γεγονός ότι τους παραβίασε και δεν το διόρθωσε ούτε κατά τον τερματισμό του αγώνα ούτε στη συνέχεια”.

Μετά τον αγώνα, τα δεδομένα παρακολούθησης εντόπισαν παρατυπίες στον χρόνο της Zakrzewski. Αργότερα παραδέχτηκε στο BBC ότι ήταν “τεράστιο λάθος” να δεχτεί το μετάλλιο της τρίτης θέσης, κάτι που απέδωσε στην κούραση και το τζετ λαγκ, αφού είχε φτάσει από την Αυστραλία το προηγούμενο βράδυ.

“Ποτέ δεν θα έκλεβα σκόπιμα και αυτός δεν ήταν ένας αγώνας-στόχος, αλλά δεν θέλω να δικαιολογούμαι”, είπε.

Σύμφωνα με το BBC, η Zakrzewski δήλωσε ότι χάθηκε περίπου στα μισά του αγώνα και το πόδι της πόνεσε, οπότε δέχτηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητο ενός φίλου της στο επόμενο σημείο ελέγχου.

Στο σημείο ελέγχου, πείστηκε να συνεχίσει και συμφώνησε να τρέξει με “μη ανταγωνιστικό τρόπο”, δήλωσε η Zakrzewski στο BBC και στην έκθεση της πειθαρχικής επιτροπής δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση να κλέψει και αρνήθηκε ότι ενήργησε χωρίς ακεραιότητα.

Η Zakrzewski, γιατρός που έχει αγωνιστεί διεθνώς για τη Σκωτία και τη Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement