Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την προσεχή Κυριακή

Η έναρξη του 40ου Μαραθωνίου Αθήνας δόθηκε σήμερα, με την επίσημη συνέντευξη Τύπου και τα εγκαίνια της OΠΑΠ Marathon EXPO, στο γήπεδο TAEKWONDO στο Φάληρο. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, εγκαινίασε τη φετινή OΠΑΠ Marathon EXPO μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και της διευθύντρια του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΠΑΠ, Αχίλλεια Κοντού.

Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, τον τεχνικό διευθυντή του Μαραθωνίου, Δημήτρη Χαλβατζάρα, την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Μαυρίδου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Γιώργο Γιατρουδάκη, την κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών, Μαρία Πολύζου, τον κάτοχο του πανελληνίου ανδρών, Σπύρο Ανδριόπουλο, τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτη Δημάκο, την β΄ ειδική γραμματέα, Βούλα Παχατουρίδου, και το μέλος του συμβουλίου, Νίκο Τσώνη, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και λίγο αργότερα συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου. Εκεί ήταν παρόντες επίσης η Γκλόρια Πριβιλέτζιο και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, οι οποίοι -μπροστά στο κύπελλο των νικητών- μίλησαν για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, τους στόχους τους και τον επετειακό αγώνα.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή και ιδιαίτερη στιγμή να ηγούμαι της ιστορικότερης Ομοσπονδίας της Ελλάδας, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια του μεγαλύτερου αθλητικού δρομικού κινήματος στη χώρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το τεράστιο γεγονός και κυρίως να ευχαριστήσω τους εθελοντές και τις εθελόντριες από καρδιάς, γιατί πραγματικά έχουν καταβάλει έναν τεράστιο αγώνα. Δεν θα σας απασχολήσω με τεχνικά ζητήματα και με την παρουσίαση των αριθμών, γιατί όλα αυτά έχουν ήδη δημοσιευθεί και σας είναι ήδη γνωστά. Θα πω μόνο για τη φετινή επετειακή γιορτή, γιατί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι γιορτή όλης της Ελλάδας. Όλη η οικογένεια του ΣΕΓΑΣ, από την πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο τεχνικό, θέλαμε αυτή τη χρονιά να σηματοδοτήσουμε την επέτειο των 40 χρόνων. Και φυσικά με τις παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη.

Έχω πει πολλές φορές ότι το δρομικό κίνημα είναι το μεγαλύτερο φιλειρηνικό κίνημα στον κόσμο και φυσικά δεν λειτουργεί εν κενώ. Η παγκόσμια κατάσταση, η οποία μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι, με όλα τα τραγικά που συμβαίνουν, παντού και στη γειτονιά μας, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε όλοι μαζί να υπενθυμίσουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον κυρίαρχο χαρακτήρα του Μαραθωνίου της Αθήνας, που είναι το μήνυμα της Ειρήνης. Μιας και από την αρχή είναι αφιερωμένος σε έναν άνθρωπο που σφράγισε αυτό το μήνυμα, δίνοντας και τη ζωή του, πριν από 60 χρόνια, ταγμένος σε αυτό το σκοπό. Και φυσικά αναφέρομαι στο μεγάλο, τον ηρωικό, τον αξέχαστο, τον αθλητή, το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Έτσι, επαναλαμβάνω ότι όλοι μαζί αποφασίσαμε την έκδοση ενός επετειακού μεταλλίου, αφιερωμένου στην ειρήνη, με την παράσταση της Θεάς Ειρήνης, προστάτιδας των αθλητών, που εξασφάλιζε τις ιδανικές συνθήκες για τους αγώνες, με τον στίχο πάνω γραμμένο του Ησίοδου «Ειρήνη δαναγή ουροτρόφος», η ειρήνη τρέχει τα νιάτα σε όλο τον κόσμο και μεγαλώνει παιδιά. Είναι δηλαδή, η απαραίτητη προϋπόθεση της ζωής, της ευημερίας και ανάπτυξης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε: «Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας, επειδή εδώ γεννήθηκε ο αθλητισμός. Έχουμε την 40η επέτειο του Μαραθωνίου, τον οποίο υιοθέτησε η παγκόσμια κοινότητα από την Ελλάδα. Όμως, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο ένας και μοναδικός, διεξάγεται εδώ. Τα μηνύματα του Μαραθωνίου είναι πολυποίκιλα και πολυσήμαντα και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ειρήνη. Ως Έλληνες έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζήσουμε μια ακόμα μαραθώνια διαδρομή, εδώ στον τόπο που τη γέννησε. Στόχος μας είναι να εργαζόμαστε με γνώμονα να βελτιώνουμε διαρκώς τις συνθήκες των αθλητών και σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι αυτό που μου ζήτησε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, έγινε. Υπεγράφη υπουργική απόφαση για να αποκτήσουν τα στάδιά μας τις προδιαγραφές που ορίζει η παγκόσμια ομοσπονδία».

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη στο δικό της χαιρετισμό ανέφερε: «Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με παγκόσμια απήχηση, μία ετήσια συνάντηση που έχει αναχθεί σε σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό. Αποτελεί σημείο αναφοράς και για την πόλη της Αθήνας, καθώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι πλέον μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ταυτότητας. Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει αθλητικά γεγονότα σαν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, που προσφέρουν ταυτόχρονα εξαιρετικές ευκαιρίες γνωριμίας με τη χώρα μας και προάγουν τον αθλητικό τουρισμό».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έκανε την πρόβλεψη πως ο φετινός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι ο πιο επιτυχημένος και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής έκανε δεκάδες μεγάλα έργα στον τομέα του αθλητισμού και στήριξε μεγάλες διοργανώσεις με κορυφαίο τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. «Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε ιδίαιτερα με τον ΣΕΓΑΣ. Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στα αθλητικά δρώμενα. Δεν ήμασταν στα λόγια, αλλά στα έργα, στην πράξη. Πιστεύω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι. Ελπίζω να μπαίνουν κοτρώνες το επόμενο διάστημα».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος γεννήθηκε με αφορμή ένα γεγονός, τη Μάχη του Μαραθώνα. Νιώθουμε υπερήφανοι που εργαστήκαμε επί τέσσερα χρόνια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Συνολικά, 16 χιλιόμετρα της διαδρομής γίνονται στον Δήμο Μαραθώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάντα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών».

H πρωταθλήτρια των αποστάσεων και νικήτρια του Αυθεντικού Μαραθωνίου του 2021, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, θα τρέξει φέτος για πρώτη φορά τον αγώνα ως μητέρα. «Περιμένω πώς και πώς να αγκαλιάσω στον τερματισμό την κόρη μου, τον άνδρα μου και όλη την οικογένειά μου. Ο άνδρας μου το έζησε πέρυσι, εγώ όμως δεν το έχω ζήσει ακόμα και ανυπομονώ να το κάνω φέτος», είπε η Πριβιλέτζιο, η οποία ρωτήθηκε από την κάτοχο του ρεκόρ γυναικών του ΑΜΑ, Τίνα Κεφαλά, αν είναι έτοιμη να ξεπεράσει το ρεκόρ της, και απάντησε: «Πάντα είσαι έτοιμος για ένα ρεκόρ. Μακάρι οι συνθήκες να είναι καλές, να έχουμε έναν καλό αγώνα και να το ευχαριστηθώ, να πάω όπως θέλω και με τη σωστή τακτική, και τα ρεκόρ όταν είναι θα έρθουν»,

Για το αν είναι καλύτερα προετοιμασμένη φέτος σε σχέση με την κούρσα του 2021, όταν έκανε το ρεκόρ της στον ΑΜΑ με 2ωρ.41:30, πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι κουράστηκα πιο πολύ, έκανα πιο δυνατή προετοιμασία, έδωσα το 120% του εαυτού μου για να ξεπεράσω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τώρα, αν θα είμαι καλύτερα, θα δείξει, δεν μπορώ να το ξέρω. Έδωσα σίγουρα μεγάλη μάχη για να έρθω ξανά στα καλύτερά μου. Χαίρομαι πολύ που γίνεται γνωστός ο ΑΜΑ στο εξωτερικό, θα ήθελα όλοι οι αθλητές που τρέχουν μαραθώνιο να ξέρουν την ιστορία του. Μπορεί να είναι ένα στοιχείο που θα φέρει περισσότερο κόσμο».

Για την ζέστη που αναμένεται να έχει ο αγώνας, η Πριβιλέτζιο δήλωσε: «Σίγουρα το θέμα του καιρού αγχώνει όλους τους μαραθωνοδρόμους, γιατί μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι θέμα διαχείρισης, με σωστή ενυδάτωση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», ενώ σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το αν θα κυνηγήσει την πρόκρισή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, τον Ιούνιο του 2024, απάντησε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ. Θέλω να κάνω και έναν μαραθώνιο την άνοιξη, οπότε θα δούμε πώς θα πάει».

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι ο περσινός νικητής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος έχει και έναν παραπάνω λόγο να θυμάται την επιτυχία του αυτή, καθώς εκείνο το διάστημα έγινε και πατέρας: «Το να γίνεσαι πατέρας, σίγουρα αλλάζει την καθημερινότητά σου. Είναι φυσικά δύσκολο, όσοι είναι πατεράδες και μανάδες γνωρίζουν, αλλά πλέον όλα είναι θέμα συνήθειας και αν έχεις τον σωστό προγραμματισμό όλα μπορείς να τα κάνεις, προπονήσεις και δουλειά και να φροντίζεις την οικογένειά σου. Οπότε είναι σημαντικός ο ερχομός ενός παιδιού. Ανεβαίνει φυσικά η διάθεσή σου», δήλωσε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής.

Μιλώντας για τη φετινή του προσπάθεια, αναφέρθηκε στους λόγους που τον κάνουν να επιλέγει την Αυθεντική διαδρομή που έχει δυσκολίες: «Νομίζω ότι αυτό που συναντάς στο Μαραθώνιο της Αθήνας δεν το συναντάς αλλού. Μόνο και μόνο που τερματίζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με χιλιάδες κόσμο να σε χειροκροτεί, αλλά και στη διάρκεια της διαδρομής να σου δίνει δύναμη να τερματίσεις αυτό τον αγώνα, δεν το βρίσκεις σε άλλους αγώνες. Γι’ αυτό και ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια επιλέγω τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας».

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους είπε: “Η συνεργασία με τους φορείς φέρνει φοβερά αυτά τα φοβερά αποτελέσματα. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αθλητές και στις αθλήτριες που θα αγωνιστούν”.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement