Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ιστορία πίσω από τον ύμνο του Champions League και η σύνδεση με τη Βασιλική Οικογένεια

Σύνταξη: Σοφία Κονιδάρη

Ο ύμνος του Champions League είναι αδιαμφισβήτητα το αγαπημένο τραγούδι όλων των φίλων του ποδοσφαίρου. Κάθε φορά που αντηχεί στα γήπεδα ή στα κανάλια των τηλεοράσεων, προκαλεί μια ανατριχίλα στους θεατές, οι οποίοι ετοιμάζονται για μια ακόμα επική βραδιά.

Ποιος όμως έγραψε αυτό τον ύμνο; Και γιατί παίχτηκε στη στέψη του Βασιλιά Τσαρλς του τρίτου;

Όλα ξεκίνησαν πριν τη σεζόν 1992-1993. Το πειραματικό Champions League είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και η UEFA ετοιμαζόταν για την επίσημη πρεμιέρα της διοργάνωσης. Πώς όμως θα γινόταν η πρεμιέρα χωρίς την κατάλληλη μουσική υπόκρουση; Η UEFA λοιπόν ανέθεσε στον στον συνθέτη Τόνι Μπρίτεν να δημιουργήσει τον ύμνο.

«Όταν ανέλαβα τη δημιουργία του ύμνου, δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο θα άντεχε στο πέρασμα του χρόνου» παραδέχθηκε λίγα χρόνια πριν. Πηγή έμπνευσης του Μπρίτεν ήταν το «Zadok the priest» του Τζόρτζ Φρίντιχ Χάιντελ, το οποίο γράφτηκε για την ενθρόνιση του Άγγλου Βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1727.

«Είχα έναν βοηθό διαφημίσεων και με πλησίασαν για να γράψω έναν ύμνο, επειδή μετά από το «The Three Tenors» του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Ιταλίας, είχε επικρατήσει η κλασσική μουσική μόδα» δήλωσε ο Μπρίτεν.

Ο χουλιγκανισμός τότε ήταν μεγάλο θέμα για την UEFA και θέλανε να βάλουν το παιχνίδι σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. «Υπάρχει μια ανερχόμενη φάση έγχορδων, την οποία πήρα από τον Χάιντελ και μετά έγραψα τη δική μου μελωδία. Είχα μια αίσθηση, αλλά μου άρεσε να πιστεύω ότι δεν είναι μια πλήρης σύνθεση», ανέφερε ο Μπρίτεν στο Croydon Advertiser το 2013.

Ένας μήνας χρειάστηκε για να μπορέσει ο Μπρίτεν να το τροποποιήσει, και εκεί που νόμιζε ότι είχε ολοκληρώσει τη δουλειά του, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία του ζήτησε να ξαναδουλέψει τα λόγια, τα οποία θα έπρεπε να αποτελούνται από 3 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά) και ο ύμνος να αποδοθεί από χορωδία.

Μετά από πολλές ώρες δουλειάς κατάφερε να δημιουργήσει το δυνατό αυτό κομμάτι που τραγουδούν όλοι όσοι το ακούν, την στιγμή που το σεντόνι του Champions League ανεμίζει σε κάθε ευρωπαϊκό γήπεδο. Το γνωστό σε όλους «The Champions».

Η μελωδία ηχογραφήθηκε από τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα και την τραγούδησε η Ακαδημία του Saint Martin, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο.

Οι στίχοι του ύμνου:

Ce sont les meilleures equipes (They are the best teams)
Es sind die allerbesten Mannschaften (They are the best teams)
The main event

Es sind die allerbesten Mannschaften (They are the best teams)
Die Meister (The master)
Die Besten (The best)
Les grandes equipes (The great teams)
The champions

Une grande reunion (A big meeting)
Eine grosse sportliche Veranstaltung (A great sporting event)
The main event

Die Meister (The master)
Die Besten (The best)
Les grandes equipes (The great teams)
The champions

Ils sont les meilleurs (They are the best)
Sie sind die Besten (They are the best)
These are the champions

Die Meister (The master)
Die Besten (The best)
Les grandes equipes (The great teams)
The champions

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement