Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πως η κόρη του Μπομπ Μάρλεϊ άλλαξε τη μοίρα του γυναικείου ποδοσφαίρου και έφερε τη Τζαμάικα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Το ποδόσφαιρο έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της ζωής της Καντέλα Μάρλεϊ. Αλλά ίσως αυτό να μην αποτελεί έκπληξη. Ως κόρη του παγκόσμιου θρύλου της Ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, ο οποίος ήταν γνωστός λάτρης του όμορφου παιχνιδιού, η Καντέλα δεν απομακρύνθηκε ποτέ από μια μπάλα ποδοσφαίρου μεγαλώνοντας. Αν δεν ήταν μουσικός, θυμάται η Καντέλα τον πατέρα της να της λέει, θα ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής!

“Ο μπαμπάς έπαιζε κάθε μέρα”, δήλωσε η Μάρλεϊ στο CNN Sport. “Θα έπαιζε οπουδήποτε βρισκόταν: στο δρόμο, θα έβρισκες ένα γήπεδο, θα έβρισκες μια ομάδα.

“Μερικές φορές, ήταν οι φωτογράφοι που ήταν εκεί έξω, ξέρετε- μερικές φορές, ήταν οι δημοσιογράφοι και ήταν η ομάδα εναντίον των δημοσιογράφων.

“Τον παρακολουθούσα μεγαλώνοντας, όπως επίσης παρακολουθούσα και τους αδελφούς μου, τον Ziggy και τον Steve. Έπαιζαν κι αυτοί ποδόσφαιρο μεγαλώνοντας, και ήταν πάντα κάτι που αγαπούσα. Μου αρέσει να κλωτσάω μια μπάλα και ήμουν σούπερ ανταγωνιστική όταν τα αδέρφια μου με προκαλούσαν”.

Αναπολώντας τη συμβουλή που της έδωσε ο Πελέ, η Καντέλα χαμογέλασε πλατιά καθώς επανέλαβε τα λόγια που της είπε ο Βραζιλιάνος όλων των εποχών: “Η μπάλα είναι στρογγυλή και πάντα να παίρνεις το πέναλτι”.

“Οπότε όλα για μένα ήταν πέναλτι”, γέλασε η Μάρλεϊ. “Θα έλεγα: ‘Απλά πάω για το γκολ’ και αυτή η αγάπη είναι κάτι που είναι απλά στο DNA μου. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο”.

“Περίμενε, η Τζαμάικα έχει γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου;

Αν και αγαπούσε το ποδόσφαιρο από τότε που θυμάται τον εαυτό της, για πολλά χρόνια, η ενασχόληση της Μάρλεϊ με το παιχνίδι δεν επεκτεινόταν πέρα από τις κλοτσιές με τον πατέρα και τα αδέλφια της.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν το 2014, όταν μια μέρα ο γιος της γύρισε σπίτι από το σχολείο και της έδωσε ένα φυλλάδιο, λέγοντάς της ότι ο προπονητής του στο ποδόσφαιρο του είχε ζητήσει να της το παραδώσει.

“Το διαβάζω… και λέω: “Δεν ξέρω: Περίμενε, η Τζαμάικα έχει γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου; Από πού ήρθε αυτό;” είπε.

Έξι χρόνια νωρίτερα, το 2008, η υποχρηματοδότηση είχε οδηγήσει την Τζαμαϊκανή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (JFF) στη διάλυση του προγράμματος της εθνικής ομάδας γυναικών. Το φυλλάδιο που έφερε στο σπίτι ο γιος της Μάρλεϊ ήταν ένα αίτημα της JFF για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του προγράμματος. Η Μάρλεϊ έπιασε δουλειά σχεδόν αμέσως, καλώντας την ομοσπονδία το επόμενο πρωί για να ρωτήσει τι χρειαζόταν.

“Οι ανάγκες ήταν πολλές”, είπε η Μάρλεϊ, επαναλαμβάνοντας τη φράση σαν να ήθελε να τονίσει πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση.

Από τα ταξίδια και τη διατροφή μέχρι τη διαμονή και τα προπονητικά καμπ, κάθε τομέας της εγκατάστασης της εθνικής ομάδας χρειαζόταν χρηματοδότηση.

Καταξιωμένη μουσικός και πολυβραβευμένη με Grammy καλλιτέχνης με το συγκρότημα Ziggy Marley and the Melody Makers, η Καντέλα αξιοποίησε το σημαντικό μουσικό της ταλέντο.

“Η οικογένειά μου ήρθε μαζί μου, [τα αδέλφια] Damien και Steve και εγώ, ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι με τίτλο ‘Strike Hard’ για να συγκεντρώσουμε χρήματα”, δήλωσε.

Μέσω ενός συνδυασμού των δικαιωμάτων που κέρδισε από το “Strike Hard”, μιας σελίδας GoFundMe και με το να γίνει πρεσβευτής και χορηγός της εθνικής ομάδας γυναικών μέσω του Ιδρύματος Bob Marley, η Marley λέει ότι συγκέντρωσαν 300.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο.

Η γυναικεία ομάδα διαλύθηκε και πάλι το 2016, αλλά η Μάρλεϊ δεν κλονίστηκε ποτέ στη δέσμευσή της στο πρόγραμμα. Το 2019, οι προσπάθειές της – και το έργο αμέτρητων άλλων που ήταν εξίσου αφοσιωμένοι στον σκοπό – κατέληξαν στο ότι η εθνική ομάδα γυναικών έγινε η πρώτη χώρα της Καραϊβικής που προκρίθηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Το έργο της Μάρλεϊ βοήθησε όχι μόνο να βελτιωθούν τα πρότυπα και οι συνθήκες για τις παίκτριες, αλλά και να αλλάξει η στάση της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα γυναικών.

“Σε αυτά τα κορίτσια έλεγαν για πολύ καιρό ότι οι γυναίκες στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο στην Τζαμάικα, δεν ήταν πραγματικά τόσο σημαντικό”, δήλωσε η Μάρλεϊ. “Όπως, δεν έχει σημασία. ‘Εσείς δεν βγάζετε λεφτά. Δεν φέρνετε τα πλήθη. Δεν κάνετε αυτό, δεν κάνετε εκείνο”.

“Κανείς δεν θέλει να μας δώσει εμπορικές συμφωνίες επειδή [είναι] η γυναικεία ομάδα και έτσι είναι αστείο τώρα να βλέπουμε πώς όλα αυτά έχουν αλλάξει δραστικά, όχι μόνο για τις γυναίκες μας, αλλά σε όλο τον κόσμο… και αυτό με ενθουσιάζει”.

‘Λειτουργία πολεμιστή’

Η Μάρλεϊ μιλούσε από το προπονητικό καμπ της Τζαμάικα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, που διοργανώθηκε από τον Άγιαξ και την Adidas. Οι παίκτριες είχαν κάθε ανάγκη τους, όπως λέει, με τις “καταπληκτικές” εγκαταστάσεις που προσφέρονται.

Διαθέτοντας γήπεδα προπόνησης πρώτης κατηγορίας, γυμναστήριο, πισίνα και γήπεδο μπάσκετ, το Αθλητικό Κέντρο Φιλίας διαθέτει “όλα” όσα χρειάζονται οι παίκτες της Τζαμάικα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δήλωσε η Μάρλεϊ.

“Θυμάμαι τον παλιό καιρό που ήταν απλώς ένα σκοτεινό δωμάτιο, ξέρετε, σε ένα υπόγειο ή κάτι τέτοιο”, θυμήθηκε η Μάρλεϊ με ένα στεγνό γέλιο.

“Οπότε είναι μεγάλη διαφορά να βλέπεις πώς προπονούνται τώρα”.

Έντεκα από τις παίκτριες που πήγαν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο περιλαμβάνονται επίσης στην ομάδα της Τζαμάικα για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και αυτή η πρόσθετη εμπειρία σημαίνει ότι οι προσδοκίες είναι υψηλότερες αυτή τη φορά.

Στη Γαλλία 2019, η Τζαμάικα κληρώθηκε σε έναν δύσκολο όμιλο με την Ιταλία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία. Οι “Reggae Girlz” έχασαν και τους τρεις αγώνες, αλλά δημιούργησαν περισσότερη ιστορία, καθώς πέτυχαν το πρώτο γκολ της χώρας σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, όταν η Havana Solaun σκόραρε στην ήττα με 4-1 από την Αυστραλία.Η φετινή ομάδα διαθέτει αρκετές παίκτριες που ασκούν το επάγγελμά τους στο υψηλότερο επίπεδο σε όλο τον κόσμο, με κορυφαία την επιθετική της Μάντσεστερ Σίτι Khadija “Bunny” Shaw, η οποία σημείωσε εντυπωσιακά 20 γκολ – μαζί με επτά ασίστ – κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν στη Super League Γυναικών.

Το γεγονός ότι η Τζαμάικα έχει τόσες πολλές ταλαντούχες παίκτριες για να χρησιμοποιήσει, οφείλεται σε πολλούς ανθρώπους του τζαμαϊκανικού ποδοσφαίρου, όπως ο πρώην προπονητής Hue Menzies, η πρώην αρχηγός Alicia Wilson και ο βοηθός προπονητή Xavier Gilbert.Και οι τρεις έπαιξαν ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι πολλές από τις λαμπρότερες προοπτικές της χώρας πήγαν σε σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το γυναικείο πρωτάθλημα της χώρας διαλύθηκε το 2015 και η εθνική ομάδα αδρανοποιήθηκε.Η ατομική και συλλογική ανάπτυξη μέσα στην ομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δώσει στην Τζαμάικα νέα αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της από τη Γαλλία 2019.

“Θέλουμε να πάμε εκεί έξω και να κερδίσουμε”, δήλωσε η Μάρλεϊ με σιγουριά, με την Τζαμάικα αυτή τη φορά να κληρώνεται με τη Βραζιλία, τη Γαλλία και τον Παναμά. Η πρόκριση στα νοκ-άουτ θα είναι δύσκολη, αλλά η ομάδα έγραψε ιστορία στον εναρκτήριο αγώνα με τη Γαλλία, κερδίζοντας τον πρώτο βαθμό στην ιστορία της στο τουρνουά μετά από ένα ηρωικό 0-0.

“Είναι απλά όμορφο να παρακολουθείς το παιχνίδι και τα κορίτσια μας. Είναι υπερσυγκεντρωμένες, αυτό είναι ένα πράγμα που μπορώ να σας πω και μπαίνουν εκεί μέσα σε κατάσταση πολεμιστή”. Ωστόσο, η προετοιμασία για το τουρνουά δεν ήταν πάντα απλή υπόθεση.Τον περασμένο μήνα, πολλοί από την ομάδα της πρώτης ομάδας έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την ΚΟΠ εκφράζοντας την “απόλυτη απογοήτευσή” τους για τις συνθήκες που χαρακτήρισαν “υποτυπώδεις” κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η επιστολή ισχυρίζεται επίσης ότι η JFF απέτυχε να παραδώσει “τις συμβατικά συμφωνημένες αποζημιώσεις”.

Το CNN έχει επικοινωνήσει με την JFF για σχόλια, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της, η ΚΟΠ αναγνώρισε ότι “τα πράγματα δεν έχουν γίνει τέλεια”, αλλά ότι “εργάζεται επιμελώς για να επιλύσει” τις ανησυχίες των παικτών.

Και ο πρόεδρος της JFF, Michael Ricketts, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ομοσπονδία ήθελε “να βεβαιωθεί ότι παρέχουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τα κορίτσια”, ανέφερε το Reuters.

Η Chinyelu Asher, η οποία έπαιξε για την Τζαμάικα στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, δήλωσε στο CNN ότι ο σκοπός της δήλωσης ήταν να “κουμαντάρει” την ομοσπονδία και να την κάνει να λάβει πιο σοβαρά υπόψη της τη γυναικεία ομάδα.

“Ο κόσμος θέλει να μάθει ποια είναι η πρόοδος από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και εγώ λέω: ‘Λοιπόν, εδώ είμαστε και το κάνουμε ξανά’”, δήλωσε η Asher, αναφερόμενη στα προηγούμενα ζητήματα που αντιμετώπισε η ομάδα.

Οι Reggae Girlz έχουν πλέον μια συμβατική συμφωνία με την εθνική τους ομοσπονδία, σύμφωνα με τον Asher, αλλά παρόλα αυτά έπρεπε να εκδώσουν μια δημόσια δήλωση για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement