Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αποκάλυψη-σοκ του Ντέλε Άλι: «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά όταν ήμουν έξι χρονών, κάπνιζα στα 7, μοίραζα ναρκωτικά στα 8»

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά συνέντευξη με τον πρώην ποδοσφαιριστή της Αγγλίας Γκάρι Νέβιλ, ο άσος της εθνικής Αγγλίας Ντέλε Άλι αποκάλυψε την κακοποίηση που υπέστη ως παιδί πριν υιοθετηθεί σε ηλικία 12 ετών.

Είπε ότι “κακοποιήθηκε” σε ηλικία έξι ετών, άρχισε να καπνίζει σε ηλικία επτά ετών και διακινούσε ναρκωτικά σε ηλικία οκτώ ετών!

Ο 27χρονος Ντέλε Άλι πέρασε πρόσφατα έξι εβδομάδες σε κέντρο αποτοξίνωσης λόγω εθισμού σε υπνωτικά χάπια και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ένα από τα λαμπρότερα νεαρά ταλέντα του ποδοσφαίρου, ο Ντέλε ήταν μέλος της ομάδας της Αγγλίας που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και βοήθησε την Τότεναμ να φτάσει στον τελικό του Champions League το 2019.

Ωστόσο, η φόρμα του έπεσε και έφυγε από την Τότεναμ για να ενταχθεί στην Έβερτον τον Φεβρουάριο του 2022, προτού δοθεί δανεικός στην τουρκική Μπεσίκτας την περασμένη σεζόν.

Ο Ντέλε επέστρεψε στην Έβερτον στο τέλος της περασμένης σεζόν λόγω τραυματισμού.

“Όταν επέστρεψα από την Τουρκία, ανακάλυψα ότι χρειαζόμουν μια εγχείρηση και ήμουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση”, δήλωσε στο “The Overlap”.

“Αποφάσισα να πάω σε μια σύγχρονη μονάδα αποτοξίνωσης για την ψυχική υγεία. Ασχολούνται με τον εθισμό, την ψυχική υγεία και το τραύμα.

“Ένιωσα ότι είχε έρθει η ώρα για μένα. Δεν μπορεί να σου λένε να πας εκεί. Πρέπει να ξέρεις και να πάρεις την απόφαση μόνος σου, αλλιώς δεν πρόκειται να πετύχει. Είχα παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο. Βασιζόμουν σε πράγματα που μου έκαναν κακό.

“Ξυπνούσα κάθε μέρα και κέρδιζα τη μάχη, πήγαινα στην προπόνηση, χαμογελούσα, έδειχνα ότι ήμουν χαρούμενος – αλλά μέσα μου έχανα σίγουρα τη μάχη. Ήταν καιρός να το αλλάξω”.

Σε ανακοίνωσή της, η Έβερτον δήλωσε: “Η Έβερτον δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Όλοι στην Έβερτον σέβονται και επικροτούν τη γενναιότητα του Ντέλε να μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, καθώς και να αναζητήσει την απαιτούμενη βοήθεια.

“Ο Ντέλε δεν θα δώσει περαιτέρω συνεντεύξεις σε σχέση με την αποκατάστασή του και ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική του ζωή, ενώ συνεχίζει την ανάρρωσή του από τον τραυματισμό και λαμβάνει την πλήρη φροντίδα και υποστήριξη που χρειάζεται για τη σωματική και ψυχική του ευεξία”.

Ο Ντέλε για το παιδικό τραύμα

Ο Ντέλε δήλωσε ότι βγήκε από την αποτοξίνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τρεις εβδομάδες και “δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πόσα” θα έπαιρνε από αυτή, καθώς “πολλά συνέβησαν όταν ήμουν νεότερος που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω και να καταλάβω” και τον βοήθησε σε αυτό το μέτωπο.

Αργότερα έκανε μια παύση καθώς δάκρυσε όταν μίλησε για την “κακοποίηση” που υπέστη από ένα μη οικογενειακό μέλος.

“Η μητέρα μου ήταν αλκοολική. Με έστειλαν στην Αφρική [για να μείνω με τον πατέρα του] για να μάθω πειθαρχία και μετά με έστειλαν πίσω”, είπε.

“Στα επτά μου άρχισα να καπνίζω, στα οκτώ άρχισα να διακινώ ναρκωτικά.

“Ένας μεγαλύτερός μου είπε ότι δεν θα σταματούσαν ένα παιδί με ποδήλατο, οπότε έκανα βόλτες με την μπάλα μου και από κάτω έπαιρνα τα ναρκωτικά.

“Στα έντεκα, με κρέμασε από μια γέφυρα ένας τύπος από το διπλανό σπίτι, ένας άντρας.

“Στα δώδεκα, υιοθετήθηκα από μια καταπληκτική οικογένεια, δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερους ανθρώπους για να κάνουν αυτό που έκαναν για μένα. Αν ο Θεός δημιούργησε ανθρώπους, αυτοί ήταν”.

Ο Ντέλε δήλωσε ότι δεν έχει επαφή με τους βιολογικούς του γονείς, προσθέτοντας ότι αισθάνεται “προδομένος” και “απογοητευμένος” αφού ισχυρίστηκαν το 2018 ότι η υιοθετημένη οικογένειά του τον εκμεταλλεύεται.

Είπε ότι δεν “κατηγορεί” τη μητέρα του “καθόλου”, αφού η αποτοξίνωση τον βοήθησε να “καταλάβει εκείνη και τι περνούσε”, αλλά ο “πόνος” που προκάλεσαν αυτοί οι ισχυρισμοί σημαίνει ότι δεν θέλει να έχει σχέση μαζί της.

Μιλώντας για τον πατέρα του, με τον οποίο επικοινώνησε για τελευταία φορά όταν έπαιζε για την Αγγλία, ο Ντέλε Άλι πρόσθεσε: “Ούτε εγώ θέλω σχέση μαζί του”.

Άλλαξε το όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας του σε Ντέλε το 2016, λέγοντας ότι δεν αισθάνεται “καμία σχέση” με το επώνυμο Άλι.

Ο Ντέλε για τον εθισμό

Ο Dele έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών με την MK Dons το 2012 και εντυπωσίασε όταν η τότε ομάδα της πρώτης κατηγορίας κέρδισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο League Cup δύο χρόνια αργότερα.

Εντάχθηκε στην Τότεναμ τον Φεβρουάριο του 2015 και διέπρεψε για τον σύλλογο και τη χώρα του πριν πέσει σε δυσμένεια και για τις δύο.

“Αυτό συνέβαινε για πολύ καιρό χωρίς να το καταλάβω”, δήλωσε ο Ντέλε. “Πράγματα που έκανα για να μουδιάσω τα συναισθήματα που είχα: Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το έκανα για αυτόν τον σκοπό, είτε ήταν το ποτό είτε οτιδήποτε άλλο.

“Ξεκίνησε με αυτό και στη συνέχεια εθίστηκα στα υπνωτικά χάπια. Είναι μάλλον ένα πρόβλημα που δεν έχω μόνο εγώ, αλλά είναι κάτι που κυκλοφορεί περισσότερο απ’ όσο ο κόσμος συνειδητοποιεί στο ποδόσφαιρο. Ίσως το να βγω και να μιλήσω γι’ αυτό να βοηθήσει τον κόσμο.

“Σίγουρα τα έκανα κατάχρηση πάρα πολύ. Μερικές φορές σταματούσα και περνούσα μερικούς μήνες χωρίς αυτά, αλλά ποτέ δεν αντιμετώπιζα πραγματικά το πρόβλημα.

“Έγινε πολύ άσχημα σε κάποια σημεία και δεν καταλάβαινα πόσο άσχημα ήταν, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα με τη ρίζα του προβλήματος, η οποία ήταν – όταν μεγάλωνα – τα τραύματα που είχα και τα συναισθήματα που κρατούσα.

“Έπαιρνα πολλά. Δεν θέλω να μπω σε αριθμούς, αλλά ήταν σίγουρα πάρα πολλά και είχα κάποιες τρομακτικές στιγμές”.

Ο δρ Michael Bennett, διευθυντής ευημερίας παικτών στην Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA), δήλωσε ότι η Ένωση “υποστηρίζει τακτικά” τα μέλη της που έχουν αναπτύξει εθισμό, μεταξύ άλλων στα υπνωτικά χάπια.

“Ακόμα και αν χορηγούνται σε μικρές δόσεις, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αποτελέσουν συνήθεια”, πρόσθεσε.

“Εάν οι παίκτες χρησιμοποιούν υπνωτικά δισκία ή οποιοδήποτε άλλο συνταγογραφούμενο φάρμακο και ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν αναπτύξει εξάρτηση, τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν εμπιστευτικά με την PFA και να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που προσφέρουμε”.

Ο Ντελέ, ο οποίος εξήρε την υποστήριξη που προσφέρει η Έβερτον, δήλωσε ότι μίλησε για την εμπειρία του νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει, καθώς ορισμένες εφημερίδες ταμπλόιντ είχαν μάθει ότι πήγε σε κέντρο αποτοξίνωσης.

“Δυστυχώς έτσι όπως είναι ο κόσμος τώρα, οι φυλλάδες το ανακάλυψαν και τηλεφωνούσαν συχνά στην ομάδα μου και έλεγαν ότι ήξεραν πού ήμουν”, είπε.

Ο Ντέλε επαινέθηκε που μίλησε

Ο αρχηγός της Αγγλίας Χάρι Κέιν δήλωσε ότι είναι “περήφανος” για τον πρώην συμπαίκτη του στα Σπερς “που μίλησε και μοιράστηκε την εμπειρία του για να προσπαθήσει να βοηθήσει άλλους”.

Ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας Gary Lineker δήλωσε ότι η συνέντευξη ήταν “πολύ δυνατή και γενναία” και ευχήθηκε στον Dele “καλή τύχη”.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών δήλωσε: “Είναι απίστευτα γενναίο εκ μέρους του Dele να πει την ιστορία του με τόση ειλικρίνεια σε αυτή τη σημαντική συνέντευξη.

“Ακούγοντας τον Dele να μιλάει με τέτοια διαφάνεια θα κάνει τη διαφορά και η επιθυμία του να χρησιμοποιήσει τις δικές του εμπειρίες για να λειτουργήσει ως έμπνευση για άλλους – εντός και εκτός ποδοσφαίρου – είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανος”.

Ο πρώην σύλλογος του Dele, η MK Dons, δήλωσε: “Ο Ντελέ είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει δει ποτέ: “Ήμασταν πάντα πολύ περήφανοι για τον Dele, περισσότερο από ό,τι τώρα, βλέποντάς τον να επιδεικνύει τεράστια γενναιότητα και να μιλάει δημόσια για το θέμα της ψυχικής του υγείας.

“Ο Dele θα έχει πάντα την αγάπη και την υποστήριξη όλων όσων σχετίζονται με την MK Dons”.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

Advertisement